Як введення допорогів заощаджує мільйони: приклад Попасної

14.01.2018 14:38

Проводячи тренінги в Центрі компетенцій ProZorro в Луганській області, я завжди запитую в аудиторії: «Від яких сум ви проводите допорогові закупівлі і чи є у вас якісь рекомендації або розпорядження?» Справжньою несподіванкою стала для мене відповідь під час тренінгу у місті Попасна. 

Коротко про місто. Населення – 21 000 осіб. Місто розташоване південніше від Лисичанська, знаходиться біля лінії розмежування (не більше 10 км, а може й менше). 

Здавалося б про яке Прозорро може йти мова, окрім закупівель є багато й інших важливих питань. Але яку приголомшливу відповідь я отримав! Виявляється, в Попаснянській райдержадміністрації є розпорядження про проведення допорогових закупівель на товари від 3 000 грн. І саме це розпорядження дозволило в 2016 році зекономити близько 3 млн грн, а за 11 місяців 2017 р. - майже 5 млн грн . Тобто, завдяки цьому розпорядженню вдалось зекономит 5 млн. грн і  реінвестувати їх на підтримку та розвиток свого міста. А це дуже позитивний приклад!

В Луганській Обласній Державній Адміністрації - Обласній Військово-Цивільній Адміністрації також є розпорядження про застосування допорогових закупівель у вигляді проекту. У квітні 2017 року і я долучився до удосконалення даного проекту, зібравши та передавши зразки аналогічних рішень ОДА та міськрад з інших областей. Однак Луганська ОДА-ОВЦА до цього часу так і продовжує роботу над проектом розпорядження: змінює, виправляє, допрацьовує, перераховує, обговорює, удосконалює, уточнює, покращує, аналізує, підправляє, оцінює, досліджує, обмірковує, доробляє …

Не важко припустити, скільки могла б зекономити область, якби цей проект було прийнято.

P.S. На офіційному сайті обласної адміністрації, в розділі ʺдержавні закупівліʺ у всіх розділах не має жодної інформації за 2017 рік, тільки архів за 2016. Мабуть на публічні закупівлі не вистачає часу та ресурсів?

Проект діє за сприяння МФ “Відродження” та Проекту “Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугами” за підтримки USAID, UKaid та Eurasia Foundation.

Андрій Бабтенко, координатор Центру компетенцій ProZorro в Луганській області.

ОНОВЛЕННЯ (опубліковано 15 січня)

Розпорядженням  Голови Попаснянської ВЦА Сергія Шакуна від 26 грудня 2017 року, всі товари та послуги вартістю до 200 тис. грн та роботи до 1,5 млн грн можуть закуповуватись за прямими угодами без будь-яких допорогових процедур.

Управління стратегією закупівель як спосіб досягнення цілей установи

Більше 150 членів тендерних комітетів та уповноважених осіб замовників пройшли тренінги з Управління стратегією закупівель у 2017 році. 

15.01.2018 19:29

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання