Від хвороби, а не від смерті: як лікарні страхують своїх працівників від COVID-19

19.11.2020 14:00

Медики перебувають на передовій боротьби з коронавірусом і відповідно ризикують найбільше. В Україні на COVID-19 вже захворіли понад 30 тисяч медичних працівників.  Внаслідок ускладнень щонайменше 212 медиків померли.

На початку травня Верховна Рада прийняла закон про страхові виплати медичним працівникам, які захворіли на COVID-19 або померли від ускладнень хвороби. Проте, цей Закон передбачає виплати винятково у разі смерті або інвалідності медичного працівника:

630 тисяч гривень — III група інвалідності

735 тисяч гривень — II група 

840 тисяч гривень  — І група

1,5 мільйонів гривень — виплати родині медика у разі летального випадку 

Натомість багато лікарень воліють страхувати своїх працівників від самої хвороби, а не лише від важких випадків і смерті. Подібні послуги почали закуповувати в Prozorro ще в березні. Окрім цього, страхувати медиків на випадок інфікування COVID-19 можуть благодійні організації, волонтери, бізнес. У деяких областях є спеціальні програми для цього, створені коштом підприємців та благодійних внесків. 

Закупівлі страхування через Prozorro

Станом на 18 листопада через Prozorro в Україні закупили страхування для 19 846 медпрацівників. На це витратили приблизно 5,7 млн грн. За даними МОЗ в країні з хворими на коронавірус працює понад 96 тисяч медиків.

Чи існує потреба? Ймовірно так, адже своїх працівників страхують лікарні майже усіх областей. Закупівлі таких послуг почалися навесні й тривають досі. 

Найменше медиків застрахували в Чернігівській — 45 і Кіровоградській — 77 областях. Водночас у Хмельницькій та Харківській — таких послуг через Prozorro не купували взагалі.

Найбільше медичних працівників застрахували на Миколаївщині та Сумщині — майже по 4 тисячі. 

Якщо говорити про страхові виплати медпрацівникам, то вони залежать від обраної страхової компанії та програми страхування. У середньому медики отримають від 5 до 15 тис. грн у разі інфікування COVID-19. У випадку смерті страхова компанія виплатить від 10 до 40 тис. грн родичам загиблого. Деякі медичні заклади оплатили страхування зі значно вищими виплатами. 

Страховий платіж (вартість страхування) за 1 медика становить приблизно 300-1000 грн, залежно від обраної компанії та програми страхування.

Застрахувати усіх медиків, що працюють з хворими на COVID-19, можна було б менше, ніж за 30 млн грн. Це вартість ремонту однієї дороги міського значення у Херсонській області. Однак, окрім того, що подібної державної програми досі не організували, закупівлі страхування навіть не включили до переліку послуг, які можна купувати за коронавірусною процедурою.

Дрони за бюджетні гроші: чи стала місцева влада купувати більше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine проаналізував, як на Prozorro у 2023 році кували безпілотники.

08.01.2024 11:30

Як у Prozorro купують дрони і захист від них: хто, скільки і за скільки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як у Prozorro купували дрони та антидронові системи з початку повномасштабної війни.

17.05.2023 10:41

Prozorro без кордонів: звідки приходять іноземні учасники на українські тендери

Чи багато в українських публічних закупівлях компаній-нерезидентів, та що вони продають.

30.01.2023 14:00

Бухгалтерія, російська періодика і висвітлення своєї діяльності: які медіа передплачує держава

Фахівці проєкту DOZORRO TI Ukraine проаналізували, які періодичні видання купували коштом бюджету у 2022 році.

26.01.2023 13:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання