Як чиновники Дарницької РДА допомагають в тендерах своїм фірмам

24.09.2019 15:54

У липні 2019 року радницю голови Дарницької РДА затримали на  хабарі  650 тис. грн. Це один із епізодів відкритих кримінальних проваджень проти посадових осіб Дарницької РДА, які  створюють окремим потрібним фірмам сприятливі умови для перемоги в тендерах на мільйони гривень. При цьому на 2019 рік на капітальні ремонти та будівництво в Дарницькому районі закладені 315 млн грн.

Ми вирішили з’ясувати, який реальний стан справ  з капітальним ремонтом та будівництвом у Дарницькому районі столиці. І були неприємно  здивовані.

Як Дарницька РДА протягує «улюбленця» у тендерах

В липні 2019 року Управління капітального будівництва Дарницької РДА (далі - замовник) оголосило дві закупівлі з капітального ремонту двох  гуртожитків за адресами: вул. Горлівська, 124/1 вартістю 18,4 млн грн та вул. Горлівська, 124/2 вартістю 18,7 млн грн.

В першому тендері взяли участь три фірми - ТОВ «ПРОМБУД ДЕВЕЛОПМЕНТ»ТОВ «Грін Трейдінг» та ТОВ «Будівельна компанія «ВЕСТБУД ПЛЮС». Тендерна пропозиція останньої компанії була законно відхилена замовником. Однак наступного учасника, ТОВ «Грін Трейдінг», було незаконно визнано переможцем. Його документи не відповідали вимогам у тендерній документації . Учасник надав довідки про відсутність простроченої кредиторської заборгованості не для всіх банківських рахунків підприємства, як цього вимагав замовник (п. 7 Розділу ІV Додатку 2 ТД). Північний офіс Держаудитслужби підтвердив це порушення під час моніторингу закупівлі. Однак, замовник не погодився  з висновком контролюючого органу та надав заперечення щодо  виявлених порушень. 

В другому тендері взяли участь вже чотири фірми - «ПРОМБУД ДЕВЕЛОПМЕНТ»,  «Грін Трейдінг», «Будівельна компанія «ВЕСТБУД ПЛЮС» та ТОВ «УЮТСПЕЦБУД».  Пропозиції двох останніх підприємств  були відхилені замовником, оскільки учасники не надали всі довідки, які просив замовник. В цьому тендері Управління капітального будівництва Дарницької РДА знову визнало «Грін Трейдінг» переможцем. І цього разу теж замовник мав би відхилити переможця через невідповідність вимогам в ТД. «Грін Трейдінг» знову надав довідки про відсутність простроченої кредиторської заборгованості не для всіх банківських рахунків підприємства. 

Тендерні кримінальні провадження «улюбленої» дарницької фірми

Можливо, небажання замовника бачити  факти порушень зумовлено довгою та плідною співпрацею з «Грін Трейдінг». За 2018-2019 роки Управління капітального будівництва Дарницької РДА уклало з фірмою 58 договорів на суму  понад 56 млн грн. Навіть численні кримінальні провадження, в яких фігурує «Грін Трейдінг», не мотивують замовника  відмовитися від співпраці з «улюбленою» фірмою.

«Грін Трейдінг»  згадується  в кримінальному провадженні, розпочатому у 2018 році, як одна з фірм, на які Управління освіти Дарницької РДА перерахувало понад 13 млн грн. за нібито виконані роботи і надані послуги.  В квітні 2019 року Дніпровський районний суд столиці надав правоохоронцям доступ до інформації про банківські рахунки підприємств. За іншим кримінальним провадженням, власника «Грін Трейдинг» Миколу Руденка звинувачують у наданні  неправомірної вигоди службовим особами Дарницької РДА за створення сприятливих умов для перемоги в закупівлях. В липні 2019 року Голосіївський районний суд м. Києва задовольнив клопотання слідчого щодо обрання запобіжного заходу та арешту майна підозрюваного.

Крім «Грін Трейдінг», в кримінальних провадженнях фігурують й інші фірми, які прямо пов’язані з її власником Миколою Руденком. ТОВ «Укрбуд Козак» та ТОВ «УКР ТЕТРІС БУД» регулярно виграють тендери з капітального ремонту об’єктів освіти, ЖКГ та соціальної інфраструктури в Дарницькому районі столиці.  В 2018-2019 роках  Управління капітального будівництва Дарницької РДА уклало 107 договорів з фірмами Руденка на  77 млн грн. З цих 107 тендерів лише 5 було проведено за процедурою відкритих торгів, 4 - за процедурою звітування про укладений договір, а  98 - за процедурою допорогових закупівель, в яких завжди брав участь один учасник -  одна з трьох фірм Руденка. 

Для досягнення цього результату,  замовник створював  максимально сприятливі умови: обмежував коло потенційних учасників, встановлював потенційні дискримінаційні вимоги в ТД, скасовував вже завершені процедури.

Сподіваємося, що відкриті кримінальні провадження будуть доведені до логічного завершення, чиновники понесуть покарання, а Дарницька РДА здійснюватиме закупівлі відповідно до вимог та принципів Закону “Про публічні закупівлі”.

Нове укриття за декілька днів: як на Prozorro купують модульні сховища

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як за бюджетні гроші встановлюють мобільні та модульні укриття.

13.10.2023 10:00

Рекламні мільйони на Prozorro: хто витрачає найбільше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як на Prozorro купували послуги реклами протягом першого року повномасштабної війни.

20.03.2023 10:06

Старі методи обігріву повертаються: як на Prozorro купують буржуйки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine порахував, як багато буржуйок купили через Prozorro та скільки на це витратили  у 2022 році. 

21.02.2023 10:10

Бухгалтерія, російська періодика і висвітлення своєї діяльності: які медіа передплачує держава

Фахівці проєкту DOZORRO TI Ukraine проаналізували, які періодичні видання купували коштом бюджету у 2022 році.

26.01.2023 13:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання