Як користуватися додатком публічного модуля BI Prozorro “Е-каталоги”

31.03.2021 16:08

Як користуватися додатком публічного модуля BI Prozorro “Е-каталоги”

Яка потреба? 

Швидко виявляти слабкі та сильні сторони функціонування електронного каталогу “Prozorro Market” 

Що робимо? 

Аналізуємо основні показники, динаміку закупівель, які здійснюють через електронний каталог “Prozorro Market”. Визначаємо, які категорії СPV адмініструє кожна із ЦЗО. Встановлюємо, які пропозиції відповідної категорії СPV/категорії/профілю/продукту є у кожному регіоні. 

Чому це важливо? 

Електронний каталог “Prozorro Market” — один із важливих інструментів, що дозволяє дуже швидко забезпечувати потреби замовників. Prozorro Market адмініструють та вдосконалюють центральні закупівельні організації (ЦЗО), і чим швидше вони виявлятимуть проблеми в роботі е-каталогів, тим більше шансів, що їх вдасться оперативно виправити. А без аналітики досягти такого дуже складно.

1. Чим корисний додаток “Е-каталоги” для користувачів

Цей інструмент дозволяє швидко і всебічно аналізувати закупівлі, які відбуваються у Prozorro Market. За допомогою цього додатку можна досліджувати закупівлі за різними параметрами: 

  • динамікою кількісних показників закупівель, замовників/учасників, що працюють через Е-каталоги; 
  • обсягами витрат користувачів на закупівлях потрібних товарів, які відбуваються через Е-каталоги;
  • кількістю проблемних закупівель, замовників, постачальників та кодів СПВ.

2. Загальний огляд листа “Показники”

Для початку роботи виберіть на стартовій сторінці додаток “21. Е-каталоги”.

Додаток складається з 5 листів, які допоможуть отримати потрібну інформацію про роботу електронних каталогів в Україні. Радимо почати своє знайомство з новим інструментом саме з листа “Показники”, який відображає основні показники цієї сфери закупівель.

Важливо! На цьому і інших листах ви побачите інформацію по закупівлях у е-каталогах без запитів цінових пропозицій. Єдиний виняток — лист “Е-каталоги”.

Найперше потрібно звернути увагу на кількісні показники організаторів та учасників, які вже спробували купувати та продавати товари через е-каталоги. Не менш важливими будуть кількість і загальна вартість закупівель, проведених через е-каталоги.

Наступний важливий об’єкт на листі “Показники” — графік, який відображає динаміку кількості закупівель та організаторів у розрізі періодів. За потреби можете обрати на діаграмі інший показник: очікувану вартість або суму договору.

На листі також є й інші діаграми, що показують категорії CPV товарів, організаторів, постачальників, які працюють з е-каталогами та їхні загальні результати у таких закупівлях

Праворуч на листі є панель відборів, яка допоможе швидко знайти потрібний CPV, категорію, профіль, продукт або постачальника. Залежно від розмірів вашого екрану, частина відборів може бути прихована. Щоб подивитись всі доступні відбори, натисніть на плитку, де зображено “...”.

Якщо вам необхідно дослідити закупівлі в е-каталогах лише одного ЦЗО, то система може зробити і такий відбір. Для цього на панелі праворуч треба натиснути на плитку ЦЗО та вибрати потрібну організацію. Після цього на листі будуть відображатися дані залежно від вашого вибору.

Для прикладу, оберемо ДУ “Професійні закупівлі”. Тепер ми можемо детально подивитися інформацію про закупівлі в розрізі категорії, яку адмінструє ця ЦЗО. Найбільше ДУ “Професійні закупівлі” адмініструє закупівлі категорії CPV “Нафта і дистиляти”.

Якщо ми натиснемо на цю категорію, відкриються профілі товарів. І ми побачимо, що найбільше придбавали бензин.

А щоб дізнатися, яку марку бензину купували найчастіше,  переходимо ще нижче.

Далі переходимо на лист “Е-каталог”.

3. Огляд листа “Е-каталог"

Лист “Е-каталог” відображає інформацію про всі продукти, які є в Prozorro Market — неважливо, купували їх напряму, через запит цінових пропозицій, чи то взагалі ще не ні разу не придбали. За допомогою цього листа ви можете порівняти дані за різні проміжки часу. Для цього потрібно обрати період на діаграмі праворуч (або за допомогою відбору Дата оголошення) або за датою підписання договору. Наприклад, листопад і грудень 2020 року. Далі завантажуєте результати таблиць у Ексель. Потім обираєте інший період, наприклад, лютий і березень 2021 року і також завантажуєте дані. Тепер у таблицях можна порівняти дані.

Щоб подивитися всі пропозиції відповідної категорії товару по всіх регіонах, спочатку варто вибрати бажану категорію, наприклад,  шприци. Потім перейдіть на вкладку Регіон доставки.

Для зручності рекомендуємо розкрити таблицю та перемістити регіон доставки наперед.

Тепер перед нами зведена таблиця, яка відображає дані по категорії товару — шприци по всіх регіонах.

Якщо треба дізнатися, коли з’явився продукт/профіль/категорія, тоді дивимось на лівий графік знизу. Але щоб подивитися дані в розрізі років та місяців, графік краще розкрити.

Щоб визначити пікові періоди розірвання договорів, зверніть увагу на нижній графік праворуч.

4. Огляд листа “Закупівлі”

Щоб отримати детальнішу інформацію про самі закупівлі організаторів, ціни за одиницю товарів та найменування постачальників, варто перейти на лист “Закупівлі”. Коли ви переходите між листами, усі обрані відбори зберігаються. Тож якщо ви хочете переглянути продукти дизельного палива у каталогах ДУ “ПЗ” у категорії CPV “Нафта і дистиляти”, можна зробити відповідні відбори на листі “Показники” і потім перейти на лист “Закупівлі”.

Щоб відсіяти скасовані закупівлі, або ж ті, за якими ще не уклали договір, обираємо для них саме завершений статус.

Тепер можемо відсортувати закупівлі за ціною за одиницю і побачити, скільки коштувало дизельне паливо через е-каталоги. Зверніть увагу на особливість, тут у нас прив’язка до продукту (через пропозицію постачальника на цей продукт), а не до товару, що зазначено у Прозоро. Відповідно, тут ціна буде з’являтися, тільки якщо закуповували лише один товар. Цю таблицю можна вивантажити, а потім  детальніше подивитися, які продукти з е-каталогу купували організатори та в кого.

Додатково на цьому листі розташовані карти, які відображають кількісні значення показників по організаторах та учасниках закупівель. Чим насиченіший колір області, тим більша сума укладених в регіоні договорів.

Зверніть увагу, що кожен рядок у цій таблиці — це окремий продукт в рамках закупівлі. Тому одна і та сама закупівля може повторюватися кілька разів (залежно від кількості унікальних продуктів у закупівлі).

5. Перелік особливостей даних, на які варто звернути увагу тим, хто працюватиме із додатком

  • Якщо в одній закупівлі закуповували кілька товарів із різних профілів/категорій/продуктів – тоді очікувана вартість/сума договору всієї закупівлі буде стосуватися кожного профілю/категорії/продукту;
  • Якщо в одній закупівлі придбали кілька товарів, тоді на листі «Закупівлі» один і то самий тендер буде згадуватися кілька разів для кожного із придбаних продуктів. Крім того, вартість 1 продукту буде невідомою;
  • Якщо в прихованих категоріях/профілях є активні профілі/продукти, то у додатку такі профілі і продукти теж отримують статус неактивних;
  • Індикатори на листі “Е-каталоги” показують дані про каталоги, профілі та продукти, які є актуальними і активними на час завантаження даних у додаток;
  • На листі «Показники» відображаються учасники з блоку award із АРІ закупівлі у Prozorro(наприклад, тут нема award, тому для цієї закупівлі буде відсутній учасник у модулі аналітики);
  • Дані про постачальника взяті з пропозиції, яка прив'язана до закупівлі в Prozorro. Якщо немає прив’язаної пропозиції або ж у ній не записаний код постачальника, тоді для такої закупівлі буде відсутній "постачальник" (як тут);
  • Дати створення категорії, товару, профілю, пропозиції відсутні у е-каталозі. Тож у модулі такі дані ми створюємо штучно на основі першої доступної дати модифікації об’єкту. Але не в усіх випадках вийде отримати коректну дату створення.

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та на нашому Youtube каналі.

Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтесь!

Як по-новому працювати з додатком «Медичні закупівлі»

Ми оновили таблиці в додатку. Розповідаємо, що саме змінилося.

28.06.2022 17:18

Як виявити помилки в річних планах закупівель

За допомогою додатку «11. Етап планування» ви зможете оперативно виявляти і за потреби виправляти неточності в річних планах.

10.06.2022 11:27

Як дізнатись актуальну ціну за одиницю товару

Розбираємося, як це зробити в BI Prozorro під час війни

09.06.2022 09:27

Як по-новому дослідити плани у BI Prozorro

Розповідаємо про оновлення в публічному модулі аналітики

27.05.2022 16:49

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання