Як дізнатись актуальну ціну за одиницю товару

09.06.2022 09:27

Яка потреба? Визначити орієнтовні ціни на конкретний товар, який купують замовники під час війни.

Що робимо? Шукаємо ціни в договорах та планах замовників у Prozorro. 

Чому це важливо? Зараз коштів обмаль, тому дуже важливо витратити їх максимально ефективно і не переплатити. А для цього треба знати ринкові ціни різних товарів та послуг.

Розглянемо два способи, як під час війни аналізувати ціни в модулі BI Prozorro: пошук у вже завершених закупівлях і в планах (так, інколи це можливо).

Як шукати ціни на товари у проведених закупівлях

У публічному модулі аналітики, як і раніше, можна дивитися ціни на товари, які вас цікавлять. Допоможе у цьому додаток “12. Етап закупівель (за останні два роки)”. Спробуємо знайти, наприклад, ціни на м’ясні консерви, дані про які оприлюднили замовники в системі Prozorro.  Почнемо з пошуку за конкретним словом. Для цього клікаємо на фільтр “Лот”, вводимо пошуковий запит: *консерв* — і натискаємо Enter. Тепер маємо відібрані лоти закупівель з усіма видами консерв: овочевих, рибних, фруктових та м’ясних.

Також є можливість зробити більш точний запит назви товару, детальніше про це читайте в інструкції.

Крім того, ви можете уточнити запит за допомогою Класу CPV. Наприклад, для вибору саме м’ясних консерв варто вказати підходящі коди CPV. У нашому випадку це 15110000-2 М’ясо та 15130000-8 М’ясопродукти. 

Далі обираємо рік оголошення закупівлі та останні декілька місяців, адже ціни швидко змінюються. Відмітимо, якщо у відібраний період система знаходить мало потрібної інформації, тоді можете розширити кількість місяців аналізу, щоб дізнатися ціни, які були зафіксовані в системі раніше. Це допоможе мати хоч невеликий орієнтир. Також, щоб побачити реальну ціну за одиницю товару, необхідно обрати завершений статус лота, адже остаточну вартість прописують на етапі укладання договору.

Після того, як ми відібрали конкретний товар, треба визначити його одиницю виміру. Це необхідно для того, щоб одразу відсіяти помилково оформлені лоти закупівель та проаналізувати саме ціни за одиницю. Для консерв, які продаються фасованими в коробках, одиницею виміру можуть бути “штуки”, “банки” та “кілограм”.

Зробивши всі необхідні відбори, можемо переходити до аналізу цін на консерви у закупівлях. У таблиці на листі “Тендери/лоти” є колонка “Ціна за одиницю” — саме з нею ми переважно будемо працювати. Враховуючи, що даних небагато, рекомендую вивчати ціни на товар різної ваги. При роботі з колонкою «Ціна за одиницю» можна використати функцію сортування від більшого до меншого. Для цього клікаєте на поле “Ціна за одиницю” — інформація у таблиці відобразиться за спаданням. Наприклад, ми бачимо, що ціна на консерви тушкованого м’яса обійдеться від 200 грн до 26,30 грн за банку різної ваги. Імовірніше, там, де вказана низька ціна, замовники купували банки з меншою вагою.

Якщо ціна якогось товару виділяється на загальному фоні або лотів дуже мало і  багато з них мають “-” у ціні, краще переходити на сторінки самих закупівель у Prozorro й перевіряти специфікації договорів.

Під час аналізу цін слід враховувати деякі особливості визначення ціни за одиницю товару:

  1. У модулі аналітики ціна за одиницю товару розраховується шляхом поділу очікуваної вартості товару на його кількість. Тому якщо у лоті закупівлі буде зазначено декілька товарів, система не зможе розрахувати ціну за одиницю товару.
  2. Замовники можуть неправильно написати вимір товару. Наприклад, кілограми зазначити у штуках.

Якщо хтось із переможців вас зацікавив і ви хочете із ним зв'язатись, то можете дізнатись його контакти. Для цього спочатку оберіть у таблиці в колонці “Переможці” постачальників, ціни яких вам цікаві, а далі переходьте на лист “Учасники” і дізнатися про них більше. 

На листі “Учасники” над таблицею є радіокнопки, за якими можна вибрати цікаві вам поля. А саме: “Показати поля по контактах”. Тоді ви матимете дані, як зв’язатися з цими постачальниками.

Як шукати ціни у планах закупівель

Під час війни з'явилася додаткова можливість шукати актуальні ціни на товари першої необхідності. А саме:

  • продовольчі і санітарно-гігієнічні товари;
  • пакувальні товари для їх фасування;
  • пальне;
  • лікарські засоби;
  • імунобіологічні препарати (вакцини); 
  • медичні вироби та допоміжні засоби до них;
  • медичне обладнання;
  • будівельні матеріали для першочергових аварійно-ремонтних робіт на об’єктах, які пошкоджені внаслідок бойових дій.

Це можна зробити через плани закупівель. Із березня відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №185 військові адміністрації та центральні органи виконавчої влади мають оприлюднити в електронній системі закупівель повідомлення про закупівлю. Там має бути зазначено: найменування та ідентифікаційний код замовника, назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником, ціну товару за одиницю згідно із зазначеним договором та дату укладення договору про закупівлю. Усі ці дані відображатимуться у планах замовників. З порядком проведення цих закупівель можна ознайомитися у статті порталу Prozorro Інфобокс. 

Щоб знайти ці дані у BI Prozorro, треба  відкрити додаток “11. Етап планування” та перейти на лист “Плани”. На цій сторінці відображається детальна інформація про плани закупівель замовників: хто, що, коли, за скільки та за якою процедурою планує закупити. Спочатку обираємо період, коли ця інформація мала бути опублікована в системі. Відбір робимо за фільтром  “Рік-місяць публікації пункту плану”, адже нам потрібні лише ті плани, які опублікували після 02.03.2022 р., тобто після прийняття постанови КМУ №185. Фільтр розташований на боковій панелі листа праворуч. Потрібно вибрати всі місяці 2022 року, починаючи з березня.

Далі слід вибрати потрібних організаторів, які публікують зараз у планах ціни за одиницю товару. Це безпосередньо військові обласні державні адміністрації  (ОВА) та центральні органи виконавчої влади (міністерства). Для ОВА закупівлі проводять ОДА. Щоб пришвидшити процес пошуку та відбору, підготувала вам перелік кодів ЄДРПОУ всіх обласних державних адміністрацій та КМДА. Наприклад, якщо хочете дізнатися ціни за одиницю товару лише по своїй області чи сусідній, то вибираєте відповідні коди ЄДРПОУ, вводите у фільтр “Назва організатора” та натискаєте Enter. 

Відмічу, що не всі ОВА могли вже укласти договори за постановою КМУ №185. Тому краще дивитися дані по всіх облдержадміністраціях. Тоді скопіюйте всі коди ЄДРПОУ ОДА з переліку, вставте їх у фільтр “Назва організатора” та натисніть Enter. Тепер у таблиці відобразилися всі пункти планів обраних замовників. Далі відбираємо процедуру закупівлі — “Звіт про укладений договір”. Оскільки саме так у модулі  позначаються закупівлі, що нас цікавлять. Якщо після всіх відборів у вас не відобразилася інформація, потрібно ще обмежити кількість пунктів планів у таблиці до 100 тис. Як це легше зробити, читайте тут.

У таблиці слід звернути увагу на такі поля: 

  • Пункт плану (розширений), де написано назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником;
  • Примітки, де розписана дата укладання договору про закупівлю;
  • Сума пунктів плану, де зазначено ціну товару за одиницю згідно із зазначеним договором.
  • Назва організатора.

Якщо вам цікаво дослідити ціни за конкретним напрямом, натисніть на фільтр “Клас CPV” та оберіть відповідний код класифікації товару. Наприклад, 15110000-2 М’ясо та 15130000-8 М’ясопродукти.

Якщо хочете шукати конкретний товар, тоді скористайтеся пошуком через фільтр чи поле “Пункт плану (розширений)”. Як це зробити, розписано у частині 1 цієї інструкції. Або читайте тут. Далі ви вже можете аналізувати дані чи завантажити їх. Для цього клікніть на поле таблиці правою клавішею мишки, виберіть зі списку “Завантажити як”, а потім — “Дані”.

Якщо хочете знайти якісь дані по цінах на лікарські засоби чи медичні вироби, то рекомендую ще обирати організатором Міністерство охорони здоров’я України. Зауважу, що даних по цінах не так багато, але вони є і можуть зіграти певну користь для вашої роботи.  

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та на нашому YouTube каналі.

Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтесь!

Як виявити помилки в річних планах закупівель

За допомогою додатку «11. Етап планування» ви зможете оперативно виявляти і за потреби виправляти неточності в річних планах.

10.06.2022 11:27

Як дослідити договори в BI Prozorro

Новий додаток "Етап договорів -Contracting stage", який допоможе проаналізувати договори оприлюднені в Prozorro

30.03.2022 09:05

Як дослідити моніторинги Держаудитслужби в BI Prozorro

Новий додаток “Моніторинг публічних закупівель”, який допоможе проаналізувати практику моніторингів Держаудитслужби. 

30.09.2021 13:05

Які показники є у модулі аналітики

Модуль аналітики має велику кількість показників, за якими ви можете досліджувати закупівлі.  Розібратися з показниками допоможе додаток-довідник «Показники у додатках». Тут зібрана вичерпна інформація про всі наявні в модулі показники.

01.09.2021 10:38

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання