Як у Полтаві рятують життя з ProZorro

24.02.2017 20:33

Григорій Оксак, головний лікар Полтавської обласної лікарні

«ProZorro – воно й звучить прозоро»

Сучасну реанімацію важко уявити без фібробронхоскопу, кажуть лікарі. Цей апарат не тільки здатен поставити точний діагноз дихальній системі, але й врятувати життя. Тому в полтавській обласній лікарні щодня користуються бронхоскопом, придбаним за допомогою системи ProZorro. На цій закупівлі медзакладу вдалося зекономити близько 50% коштів.

"По-перше, це зручно. По-друге, швидко", - розповідає про свій досвід з ProZorro секретар тендерного комітету лікарні Наталія Никитенко. Вона додає, що якщо раніше закупівля займала приблизно два місяці, то зараз від двадцяти до тридцяти днів. Це дуже допомагає, коли необхідно терміново придбати медичний прилад чи ліки.

Спочатку в лікарні хвилювались за роботу з ProZorro. Зараз всі медичні закупівлі в установі йдуть через нову систему. Так само купують харчі й оплачують охорону та ремонт. Полтавська обласна лікарня один з найдосвідченіших закладів, які користуються ProZorro. Перші три пробні закупівлі через систему шпиталь здійснив ще у 2015 році. А вже у 2016 було проведено близько тридцяти - стільки ж планується на 2017.

Одним з найуспішніших прикладів в лікарні називають купівлю фібробронхоскопу. Якщо очікувана ціна апарату на сайті ProZorro була 625 000 гривень, то кінцева - 322 926 гривень. "Щоразу, коли я заходжу в реанімацію, чую подяку від лікарів за цей апарат. Жодних нарікань немає. Якщо в цьому році вдасться зекономити достатньо коштів, то думаємо купити ще один бронхоскоп", - розповідає головний лікар Григорій Оксак. І додає, що ProZorro це економія та відкрита конкуренція. Оксак вважає, що система прозорих закупівель це те, що здатне реформувати українську медицину.

Новий бронхоскоп в полтавській лікарні використовують щодня. Так, за допомогою апарату вже було виконано до півтори тисячі бронхоскопій, розповідає анестезіолог Сергій Капустян. Деяким пацієнтам доводиться проводити по декілька процедур на день. Важливо, що прилад дозволяє більше бачити й здійснювати бронхоскопію під ретельнішим візуальним контролем. Це особливо необхідно у випадках, коли хворий без свідомості.

У 2017 році полтавську обласну лікарню також очікує суттєва економія. Так, на тендері щодо ремонту бухгалтерії вже вдалося заощаджити близько 400 тисяч гривень. І, здається, тендерний комітет лікарні не збирається зупинятися на досягнутому.

Як це було: «DOZORRO Десант» у Полтаві (медіаісторія)

Полтавці дізналися про механізми контролю закупівель свого міста

25.07.2018 14:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання