Як це було: «DOZORRO Десант» у Полтаві (медіаісторія)

25.07.2018 14:05

В червні 2018 року стартував проект під назвою “DOZORRO Десант”. Першим містом, яке відвідала команда DOZORRO, стала Полтава. Бізнесмени і журналісти, батьки та студенти – всі мали змогу дізнатися про найголовніші інструменти впливу та контролю закупівель свого міста.

Як розповідає директор програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля, 

«DOZORRO Десант» покликаний об’єднати всіх представників громадськості задля контролю над витрачанням державних коштів. «В рамках події ми спілкувалися і з представниками бізнесу, і з представниками замовників, і з представниками журналістів. В тому числі із пересічними громадянами, які переживають за ефективне витрачання своїх коштів», - каже Віктор Нестуля.

Найголовніша мета «DOZORRO Десант» – пояснити представникам бізнесу та пересічним містянам, як саме працює система публічних закупівель, і що це може дати в кожному окремо взятому випадку. Враховуючи те, що українці доволі скептично ставляться до спроб пояснити їм, куди витрачаються державні кошти, організатори обрали розважальний формат події.

Полтавцям представили інтерактивну карту ремонту шкіл й дитячих садочків міста. Окрім того, що батьки зможуть контролювати розподіл коштів в школах дітей, так ще й матимуть змогу дізнатися про фінансування ремонтних робіт у інших навчальних закладах. Це особливо актуально, адже часто батькам доводиться здавати гроші на ремонт школи, хоча на це вже виділені кошти з бюджету.

Поїздка до Полтави розпочалась о 4 ранку із виїзду з Києва, вже о 9 ранку «DOZORRO Десант» був на місці.  Всі активності дня розподілися за спеціалізаціями: хтось працював з представниками бізнесу, хтось із журналістами, інші ж розбирали механізм публічних закупівель із замовниками.

«Ми просто презентували цю карту журналістам та провели три паралельних заходи. На одному –  вчили бізнесменів, як працювати із системою, як захищати свої інтереси в ній. Також ми інформували замовників щодо змін у законодавстві. І як взаємодіяти із громадськістю і бізнесом для того, щоб підвищувати ефективність. Журналістам ми пояснювали, як можна писати матеріали не тільки про «зраду», а і про «перемогу». І, загалом, як виділяються кошти на розвиток міста. Наприклад, для багатьох є сюрпризом, що на місто виділили 150 млн гривень на ремонт доріг», - розповідає Віктор Нестуля.

Наступним етапом виїзду стало живе спілкування з мешканцями Полтави у міському парку "Сонячний". Там людям пояснювали, як саме можна контролювати державні кошти, а також наголошували на проблемних моментах міста. Таких як підземні переходи та дороги. Наприклад, на ремонт двох переходів вже витратили більше трьох мільйонів гривен, але досі майже нічого не зроблено. Цікаво, що деякі полтавці активно реагували на пояснення та питали, як можна вирішити ту чи іншу проблему.

«Людей найбільше цікавило, що це дасть? Якщо зробимо, то чи справді можна буде щось змінити? Коли людина розуміє, що це гроші з її кишені, то вона більш відповідально починає ставитися до цих питань»,  – каже комунікаційний менеджер Transparency International Україна Катерина Колотій.

Окрім бізнесменів та журналістів, команда DOZORRO поспілкувалася з студентами Української медичної стоматологічної академії. І розповіли їм про те, на що саме виділяються державні кошти в їхньому виші. «DOZORRO Десант» – це про те, що можна зробити кожному аби впливати на закупівлі свого міста.

Проте, все ще очевидно, що українці погано знайомі з темою закупівель. І часто не розуміють, що вона дає. Також плануються і подальші виїзди «десанту». Катерина Колотій розповідає, що вони поїдуть туди, звідки прийде запит від місцевих активістів. Наразі найбільш ймовірні міста для відвідування Одеса, Черкаси та Дніпро.

Ідея стала можливою завдяки підтримці Проекту Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (USAID, UKaid, Eurasia Foundation).

Як у Полтаві рятують життя з ProZorro

Сучасну реанімацію важко уявити без фібробронхоскопу, кажуть лікарі. Цей апарат не тільки здатен поставити точний діагноз дихальній системі, але й врятувати життя. Тому в полтавській обласній лікарні щодня користуються бронхоскопом, придбаним за допомогою системи ProZorro. На цій закупівлі медзакладу вдалося зекономити близько 50% коштів.

24.02.2017 20:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання