Як Укренерго досягла відзнаки найпрозорішої держкомпанії, що приєдналися до проекту CoST?

04.04.2018 20:08

4 квітня 2018 року в Києві відбулася презентація верифікаційного звіту Ініціативи з прозорості інфраструктури CoST (Construction Sector Transparency Initiative) щодо моніторингу проекту «Встановлення третього автотрансформатора 330/110/35 кВ на підстанції «Чернівецька», який реалізує ДП «НЕК «Укренерго». Це перший об’єкт, який пройшов моніторинг CoST в енергетичному секторі не тільки в Україні а у всіх 16 країнах, де працює Ініціатива.

Реконструкція підстанції «Чернівецька» проводиться з метою збільшення потужності підстанції для повного забезпечення електроенергією споживачів Південно-Західної енергосистеми. Підстанція була збудована в 60-х роках ХХ сторіччя, її потужностей не вистачало в сучасних умовах, через що було розроблено проект встановлення нового автотрансформатора. Незалежний моніторинг за виконанням проекту здійснювався на підставі Меморандуму про співпрацю між ДП "НЕК "Укренерго", Transparency International та CoST.

Мета проектів CoST — відкрити практичні можливості для висвітлення прозорої та чіткої інформації, громадського контролю та верифікації даних у сфері інфраструктури.

Рівень прозорості та відкритості Укренерго, як замовника проекту будівництва, Ініціатива CoST визнала безпрецедентним у практиці організації: компанія надала 93% інформації щодо реалізації проекту. І жоден інформаційний запит CoST не залишився без розгляду та надання всієї необхідної інформації.

«Нас здивувало те, що Замовник (Укренерго) був готовий до співпраці з підрядником та вживав всі заходи щоб допомогти підряднику завершити проект, — заявила директор Національного Секретаріату CoST Наталія Форсюк. — Його репутація, на наш погляд, є дуже високою».



«Укренерго пройшло тест на прозорість. Ці 93% відкритості — чудовий показник, — сказав Директор програми інноваційних проектів  «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Віктор Нестуля — Але у нас є гіркий приклад співпраці з Укравтодором, який у 2016 році показав меншу прозорість(70%) і в 2017 році відмовився співпрацювати, при тому, що в Міністерстві інфраструктури підтримують впровадження стандартів CoST. Але відкритість це лише перший, найпростіший крок, ми маємо працювати над тими рекомендаціями, які дає громадський моніторинг аби досягти реальних змін. Самої лише прозорості недостатньо».

Заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка зазначила, що Рада бізнес-омбудсмена вітає приєднання ДП НЕК «Укренерго» до роботи CoST, - «Адже забезпечення прозорості проектів, які впроваджує ця потужна державна компанія надасть позитивний сигнал іншим учасникам ринку та підвищить інвестиційну привабливість всього сектору».

Під час роботи над верифікаційним звітом експертами ініціативи CoST опрацьовано 62 документи та здійснено виїзд на місце будівництва. Фактична вартість проекту виявилася в 2,5 рази меншою за кошторисну вартість. У звіті рекомендується внести зміни до умов проведення тендерів для зменшення відхилень за формальними ознаками, визначати договірну ціну як динамічну, вживати заходи для дотримання графіків поставки обладнання, оперативніше реагувати на нестандартні ситуації. Наталія Форсюк оцінила пілотний  проект з ДП НЕК «Укренерго»  як успішний і відзначила безпрецедентно високий рівень відкритості зі сторони підприємства, оперативне надання інформації на запити CoST.

Керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук також повідомив, що компанія має намір розширити співпрацю з Ініціативою CoST і на інші будівельні проекти.

«Ми дуже раді, що в CoST підтримали нашу пропозицію розширити співпрацю. В наступному році в її межах почнеться моніторинг нашого Проекту передачі електроенергії — 2 щодо реконструкції шести підстанцій. Він фінансується за допомогою кредитів Всесвітнього банку, його вартість складає близько 5 млрд грн. Крім того ми підвищимо рівень розкриття односторонньої інформації щодо проектів, які не входять до моніторингу Ініціативи CoST, на тому рівні, який дозволить зняти всі можливі питання що до нашої прозорості», — сказав Всеволод Ковальчук.

Ознайомитись зі звітом Ініціативи з прозорості інфраструктури CoST можна за цим ПОСИЛАННЯМ.

Вплив тривалості строку подання пропозицій на успішність закупівель будівельних робіт

Як замовники встановлюють строки подання пропозицій, і як це впливає на кількість учасників на будівельних тендерах.

19.02.2024 13:11

Карта ремонтів асфальту на прибудинкових територіях і в міжквартальних проїздах

Від початку повномасштабного вторгнення на Prozorro оприлюднили 271 договір на ремонти асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньо квартальних проїздів на майже 286 млн грн.

08.11.2023 15:15

Мапа громадських вбиралень Києва

Де у столиці розташовані громадські туалети

26.10.2023 11:05

Депутати хочуть дозволити підвищувати ціну договорів на будівництво

Ризикована ініціатива, яка потребує доопрацювання, щоб уникнути корупціогенних чинників: юраналіз законопроєкту 8202.

05.02.2023 11:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання