Як виявити помилки в річних планах закупівель

10.06.2022 11:27

Яка потреба? У план закупівель дані вносять вручну. Через це зростає ризик неточностей та помилок — потрібно їх знайти.

Що робимо? Перевіряємо замовників, які мають у плані пункти з помилками.

Чому це важливо? Аудитори можуть оцінити погрішності у плануванні як порушення закупівельного законодавства. А це — ризик отримати штраф. Проте помилку можна вчасно виправити, якщо внести зміни або скасувати пункт плану.  

Помилки трапляються навіть у досвідчених уповноважених осіб, адже ніхто не застрахований від похибок під час внесення даних. До якої б із категорій замовників ви не належали — досвідчених старожилів чи новачків — завжди хочеться краще організувати закупівлю, щоб контролюючі органи її не перевіряли, а казначейство не заблокувало проплату по договору. За допомогою додатку «11. Етап планування» ви зможете оперативно виявляти і за потреби виправляти неточності.

1.Пошук помилок у річному плані закупівель замовника

Розглянемо, як працює цей пошук на прикладі конкретного замовника. Спочатку обираємо додаток «11. Етап планування», далі — переходимо на лист «Плани (оголошення із 2021)». Вводимо код ЄДРПОУ замовника, наприклад Комунального некомерційного підприємства Управління будівництва Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації — 39612276. У таблиці відобразяться дані щодо його планів.

Далі потрібно обрати рік — нас цікавить поточний. 

Щоб зрозуміти, яких саме неточностей припустився замовник і в яких планах, необхідно застосувати відповідні відбори. А саме ті фільтри, які підсвічують ризики на етапі планування. Щоб знайти їх, натисніть на три крапки на боковій панелі фільтрів, щоб відкрити її на весь екран.

У додатку доступні такі фільтри:

  • наявність КЕКВ — відображає, чи є у пункті плану КЕКВ;
  • вчасність публікації пункту плану — відбирає пункти планів, які були оприлюднені в місяць оголошення закупівлі, до цього місяця чи після нього;
  • коректність предмету закупівлі система відбирає пункти плану, де опису немає або де він менший за чотири символи;
  • коректність дати доставки — відображає пункти плану, в яких дата поставки раніше за дату планового оголошення, значно пізніша за дату оголошення (тобто дорівнює або більше 18 місяців) чи в нормі. 

Коли ви попередньо обрали замовника, ці фільтри можуть підсвічуватися білим та сірим кольором. Якщо у фільтрі якийсь з варіантів переліку підсвічується білим, то показник спрацював, а якщо темно сірим — то ні. 

Наприклад, якщо ви розпорядник бюджетних коштів, то перше, що можна перевірити — чи у всіх пунктах планів ви зазначили КЕКВ. Якщо замовник використовує власні кошти, зазначати КЕКВ не потрібно. 

Як бачите, в обраного нами замовника спрацьовав фільтр, який підсвічує відсутність зазначення у пункті плану КЕКВ. Щоб встановити, за якими саме пунктами плану не вказано КЕКВ, клікніть на варіант «відсутній» у фільтрі «Наявність КЕКВ». Так ви отримаєте перелік пунктів плану, де забули вказати цю інформацію. 

Потім может перейти у кожен  пункт плану і перевірити інформацію, щоб далі за потреби внести зміни чи скасувати план. 

2. Пошук помилок у групи замовників

Якщо ви керівний орган, у підпорядкуванні якого є організатори закупівель, або контролюючий орган, BI Prozorro може допомогти вам перевірити потрібних замовників на наявність чи відсутність ознак порушень на етапі планування закупівель. Щоб відібрати організаторів, скористайтесь одним з двох фільтрів: головний орган чи другорядний орган. Наприклад, якщо вам треба дізнатися, як планують закупівлі закупівлі замовники Дніпровської міської ради, скористайтесь фільтром «головний орган». Натисніть на нього та введіть у пошуковому полі назву органу та оберіть з переліку підходящий.  

Далі через фільтри оберіть проблеми, що вас цікавлять. Щоб дізнатися узагальнені дані щодо кожного з обрананих замовників, перейдіть на лист «Організатори». Додатково ви можете відсортувати таблицю за полем «кількість пунктів плану» від більшого до меншого. Це допоможе встановити, який замовників має найбільше ознак неточностей у своїх пунктах річного плану.

Повний перелік інструкцій з користування BI Prozorro шукайте на сторінці інструментів DOZORRO та YouTube каналі.

Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтеся!

Як по-новому працювати з додатком «Медичні закупівлі»

Ми оновили таблиці в додатку. Розповідаємо, що саме змінилося.

28.06.2022 17:18

Як дослідити договори в BI Prozorro

Новий додаток "Етап договорів -Contracting stage", який допоможе проаналізувати договори оприлюднені в Prozorro

30.03.2022 09:05

Оновлення листів Учасники

Оновлення листа Учасники для точного та швидкого відбору учасників закупівель 

01.03.2022 12:05

Як дослідити моніторинги Держаудитслужби в BI Prozorro

Новий додаток “Моніторинг публічних закупівель”, який допоможе проаналізувати практику моніторингів Держаудитслужби. 

30.09.2021 13:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання