Як по-новому працювати з додатком «Медичні закупівлі»

28.06.2022 17:18

Додаток «Медичні закупівлі» дозволяє аналізувати закупівлі медичного обладнання, фармацевтичної продукції, засобів особистої гігієни, інформацію про які публікують у Prozorro. Тобто в ньому містяться вже відібрані дані закупівель, оголошених за конкретними кодами CPV. 

Цей додаток допомагає досліджувати дані медичних закупівель за різними параметрами, а саме: 

  • у розрізі закупівель лише лікарських засобів чи їхніх конкретних МНН;
  • у межах цін за одиницю лікарських засобів;
  • у розрізі медичного обладнання;
  • за динамікою оголошення медичних закупівель;
  • по постачальниках медичних товарів тощо. 

Для ще більшої стабілізації роботи модуля наша команда оновила додаток «30. Медичні закупівлі». Змін зазнали листи «Тендери/Лоти» та «Учасники». Тепер, щоб почати працювати з їхніми таблицями, як і в інших додатках модуля, спершу потрібно обрати конкретний масив даних, а потім вже аналізувати його. Нижче розписали, як це робити.

Огляд оновленого листа «Тендери\Лоти»

Під час аналізу медичних закупівель вам може знадобитися детальніша інформація про них. Наприклад, які медичні товари закуповують, за скільки, хто, коли, чи успішна була процедура, з ким підписали угоду тощо. Тоді на допомогу прийде таблиця листа «Тендери/Лоти». Щоб цей об‘єкт почав відображати дані та дав можливість перейти на самі закупівлі в Prozorro, потрібно обмежити кількість лотів у таблиці до 100 тис. Це ви можете зробити за допомогою фільтрів, які розташовані знизу та праворуч листа.

Зверніть увагу, що напис «Кількість тендерів, Кількість лотів», який знаходиться зверху таблиці, демонструє загальне число тендерів та лотів. Показник реагує на відбори, тобто змінюється залежно від застосовуваних фільтрів. За допомогою цього напису можна відстежувати, чи ви вже достатньо обмежили кількість пунктів. 

Наприклад, якщо шукаєте інформацію суто по лікарських засобах, закупівлі яких оголосили в 2021 році, спочатку натисніть на відповідний рік. А потім виберіть фільтр «Тип товару» — лікарські засоби. Тоді таблиця відобразить всі закупівлі ліків, які опубліковані у Prozorro.

Після оновлення стало швидше відбирати інформацію про завершені лоти конкретного лікарського засобу, щоб дізнатися, за скільки приблизно купували ліки за конкретним МНН. Для цього у таблиці в колонці «Статус лота» виберіть «Завершений лот закупівлі» або знайдіть цей показник на панелі фільтрів ліворуч. Далі скористайтеся фільтром «МНН/GMDN», щоб вибрати конкретний лікарський засіб.

Як тільки таблиця покаже дані, ви можете завантажити їх для подальшої роботи у вигляді зображення, даних у xlsx/csv форматах чи PDF файлу. Для цього потрібно натиснути на них правою клавішею мишки. У вікні, що відкриється, оберіть «Таблиця», а потім — «Завантажити як».

Пошук медичного обладнання та засобів медичного призначення працює трохи інакше. Якщо хочете знайти дані про необхідну медичну техніку, тоді раджу вибрати спочатку відповідний варіант у фільтрі «Тип товару». Щоб відібрати більш актуальні дані, визначте останній період оголошення закупівель через фільтр «Рік». Якщо хочете звузити вибірку ще більше, можете вибрати місяці. Проте даних може бути небагато для аналізу, тому раджу спочатку обмежити вибірку тільки роком. Далі введіть назву товару, який ви шукаєте, у фільтр «Лот». Наприклад, якщо потрібні монітори пацієнтів, то у пошуковий рядок вводимо такий запит: *монітор*. Щоб ваші пошукові запити були якомога точніші, раджу скористатися інструкцією «Як покращити пошук». На неї також можна перейти через кнопку, розташовану в лівій частині листа.

Якщо вам потрібно ще більше обмежити вибірку даних, то ви завжди можете вибрати необхідне, відкривши перелік інших найбільш популярних фільтрів. Для цього розкрийте бокову панель фільтрів на весь екран.  

Щоб дослідити медичні закупівлі певної області, на боковій панелі листа можна вибрати регіон організатора. Фільтр так і називається, тож вкажіть там потрібну область та аналізуйте інформацію. 

За замовчуванням у таблиці завжди відображаються лише базові колонки: назва лоту, очікувана вартість, процедура закупівлі, статус лоту, організатор, переможець тощо. Якщо вам потрібні дані по пропозиціях, економії, договорах чи рамкових угодах, додайте цю інформацію за допомогою радіокнопок над таблицею. Цей функціонал дозволяє користувачеві визначити одну додаткову групу колонок, які потім будуть відображатися в таблиці. Наприклад, якщо вибрати «Показати поля по пропозиціях», у таблиці з’являться колонки з інформацією саме про них: сума переможної пропозицій та сума мінімальної пропозиції.

Огляд оновленого листа «Учасники»

На цьому листі можна вибрати та переглянути дані про учасників закупівель. Інформація про них стане доступною після того, як ви оберете до 5 тис. учасників. Скільки з них ви вже відібрали, видно за допомогою напису «Кількість учасників», який знаходиться зверху таблиці та діаграми. Показник реагує на відбори, тож число змінюється залежно від фільтрів, які ви поставили. 

Вибрати потрібні дані про учасників закупівель допоможуть фільтри, розташовані знизу та праворуч листа. Якщо маєте сумнів щодо значення якогось показника, раджу почитати їхні описи в додатку-довіднику модуля.

Наприклад, ви замовник і маєте придбати лікарські засоби. Для цього хочете дізнатися, хто з бізнесу останнім часом брав участь у закупівлях ліків у вашому та сусідньому регіонах. Щоб знайти постачальників, спочатку оберіть рік та останні місяці оголошення закупівель. Далі перейдіть до фільтру «Тип товару» — лікарські засоби. І зрештою, встановіть регіон організатора, наприклад Миколаївську та Одеську області. Якщо захочете конкретизувати назву лікарського засобу, який може продати учасник, скористайтеся фільтрами «МНН/GMDN» або «Лот». 

Отже, після встановлення відборів у таблиці відобразиться інформація про учасників. Вона містить об’єднані дані по кожному з них, які дозволяють базово проаналізувати бізнес. 

Якщо вам потрібна інформація у розрізі контактів чи дискваліфікацій учасників, використайте радіокнопку над таблицею. Наприклад, натисніть на «Показати поля по контактах». У таблиці з’являться додаткові колонки про представника учасника, e-mail та телефон. 

Якщо ви підприємець, і хочете визначити своїх потенційних конкурентів, дізнатися ціни на їхні товари — тоді можна за схожим принципом відібрати учасників, які стали переможцями у конкурентних закупівлях. Для цього додайте ще фільтр «Статус цінової пропозиції» — що виграли. Потім виберіть того учасника, що має найбільше перемог через колонку «Кількість виграних пропозицій».

Також відмічу, що можна скористатися повним переліком фільтрів для листа «Учасники». Для цього розкрийте бокову панель фільтрів на весь екран. 

Діаграма «Графічний відбір»

Вибрати учасників також можна за кількісними показниками їхніх результатів у Prozorro через інтерактивну діаграму «Графічний відбір». Однак спершу потрібно визначити два основні показники, за якими модуль розподілить компанії по діаграмі. Якими саме, ви визначаєте самі — бажані показники треба встановити на горизонтальній (Х) і вертикальній (У) осях. За замовчуванням вісь Х відображає дані кількості лотів, а вісь У — дані очікуваної вартості лотів. Але є й інші показники.

Додатково приклади використання цього об’єкта розписані в інструкції «Оновлення листів Учасники».

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та нашому YouTube каналі.

Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтеся!


Як виявити помилки в річних планах закупівель

За допомогою додатку «11. Етап планування» ви зможете оперативно виявляти і за потреби виправляти неточності в річних планах.

10.06.2022 11:27

Як дослідити договори в BI Prozorro

Новий додаток "Етап договорів -Contracting stage", який допоможе проаналізувати договори оприлюднені в Prozorro

30.03.2022 09:05

Оновлення листів Організатори

Оновлення листа Організатори для точного та швидкого відбору замовників

01.03.2022 13:00

Оновлення листів Учасники

Оновлення листа Учасники для точного та швидкого відбору учасників закупівель 

01.03.2022 12:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання