Як закупити комунальні послуги і не порушити закон

17.02.2021 11:00

Щороку у січні-лютому ми закуповуємо комунальні послуги. Це важливі закупівлі, які необхідно провести вчасно. Однак 2020-ий був багатий на нові нормативні акти у сфері публічних закупівель: набула чинності нова редакція Закону, прийняли деякі спеціальні нормативні акти в житлово-комунальній сфері. Тому в 2021 році у замовників виникло багато питань, як не порушити нові правила і провести закупівлі комунальних послуг вчасно. 

Питання 1: Як правильно визначити предмет закупівлі за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника?

У квітні МЕРТ затвердив новий порядок визначення предмету закупівлі.  Згідно з цим наказом та пунктом 21 статті 1 Закону «Про публічні закупівлі», предмет закупівлі, як і раніше, визначається за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Тому, виходячи з норм Закону «Про житлово-комунальні послуги», який визначає виключний перелік комунальних послуг, та показників Єдиного закупівельного словника, замовники мали б застосовувати для закупівлі комунальних послуг коди:

65110000-7 Розподіл води для централізованого водопостачання

90430000-0 Послуги з відведення стічних вод для централізованого водовідведення

09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана продукція — для постачання теплової енергії та постачання гарячої води

Із визначенням коду для постачання теплової енергії та гарячої води у замовників проблем зазвичай не виникає. Проте що робити з закупівлями центрального водопостачання та водовідведення, розібралися далеко не всі.

Ми виявили, що деякі замовники неправильно застосовують код ДК 021:2015 під час закупівлі централізованого водовідведення. 

Наприклад

Головне управління Державної казначейської служби України у Львівській області уклало договір з  Львівводоканалом для надання послуг з Експлуатування систем водопостачання (водопостачання та водовідведення), де зазначили код ДК - 021:2015: 65130000-3 — Експлуатування систем водопостачання. Однак у договорі чітко зазначено, що водоканал надає послуги з централізованого водопостачання (65110000-7 ДК 021:2015) та/або централізованого водовідведення. Отже,  визначений код ДК не відповідає умовам договору.

Експлуатування систем водопостачання не належить до надання послуг з централізованого водовідведення. Воно належить до технічних характеристик здійснення самого водопостачання та водовідведення та затверджується відповідним уповноваженим органом.

Питання 2: Чи правомірно об'єднувати централізоване водопостачання та централізоване водовідведення в одну закупівлю?

Згідно з Законом «Про питну воду та питне водопостачання»:

Централізоване водопостачання це господарська діяльність із забезпечення споживачів питною водою за допомогою комплексу об'єктів, споруд, розподільних водопровідних мереж, пов'язаних єдиним технологічним процесом виробництва та транспортування питної води.

Централізоване водовідведення це господарська діяльність із відведення та очищення комунальних та інших стічних вод за допомогою комплексу об'єктів, споруд, колекторів, трубопроводів, пов'язаних єдиним технологічним процесом. 

Отже, ці поняття зовсім не тотожні, тому їх не можна об'єднувати під один предмет закупівлі та застосовувати спільний код ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника. 

Проте, багато замовників все ж таки ці дві закупівлі об’єднують. У такий спосіб вони не лише неправильно визначають сам предмет закупівлі, але й застосовують по своїй суті різні коди показників Єдиного закупівельного словника. 

Наприклад

Управління майном спільної власності Львівської обласної ради оприлюднило інформацію про укладений договір на закупівлю послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, де вказало код ДК 021:2015:90430000-0: Послуги з відведення стічних вод, який слід застосовувати для закупівлі централізованого водовідведення.

Дошкільний навчальний заклад №2 у Жовкві уклав договір щодо закупівлі послуг з розподілу (централізоване водопостачання та водовідведення), де зазначив код ДК 021:2015:65100000-4: Послуги з розподілу води та супутні послуги, який не відповідає четвертому знаку для закупівлі водопостачання та водовідведення, про що теж зазначено в договорі.

Цей код також застосувало і Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області для закупівлі послуг з розподілу води та супутніх послуг (послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення). Однак договір у систему замовник не завантажив, тож ми не можемо перевірити, що справді купили.

Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Кам'янка-Бузької міської ради для закупівлі централізованого водопостачання та водовідведення застосував код ДК 021:2015: 65130000-3 — Експлуатування систем водопостачання, хоча в договорі йдеться і про водопостачання, і про водовідведення.

А от Управління освіти, культури, молоді та спорту Монастириської міської ради при закупівлі послуг з постачання холодної води і водовідведення застосувало код ДК 021:2015: 41100000-0 — Необроблена вода, про що зазначено і у договорі.

Також при об’єднанні цих двох закупівель замовники застосовують код ДК 021:2015:65110000-7: Розподіл води, до прикладу як це зробив Самбірський технікум економіки та інформатики.

Питання 3: Якщо закупівлі водопостачання та водовідведення є окремими предметами закупівлі, то як бути з типовою формою договору, яку надає постачальник?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» від 05.07.2019 № 690 затверджена форма Типового договору для надання вищезазначених послуг, а отже і предметом цих послуг є і централізоване водопостачання, і централізоване водовідведення.

Однак сторони мають визначити чіткий предмет закупівлі  (найменування послуги)  у пункті 1 Типового договору. І це не залежить від типу закупівлі.

А в розділі «Розмір плати за послуги» потрібно заповнити графу, яка відповідає предмету договору, та поставити прочерк у графі, яка не належить до послуг, визначених конкретним договором.

Отже, затверджена форма Типового договору застосовується до послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення при укладенні двох окремих договорів.

Також варто зазначити, що згідно з частиною 4 статті 179 Господарського кодексу України сторони не можуть відступати від змісту типового договору, оскільки така норма є імперативною. А тому недотримання форми типового договору може бути підставою для оспорювання договору чи його частини в суді.

Питання 4: Чи передбачена відповідальність за неправильно визначений предмет закупівлі та показник Єдиного закупівельного словника?

Визначення предмету закупівлі та вибір коду закупівлі згідно з Єдиним закупівельним словником це винятково рішення замовника. Головне, щоб в подальшому не склалася ситуація, що замовник  уникнув проведення конкурентних процедур закупівлі.

Однак Державна аудиторська служба при проведенні моніторингу вважає це порушенням.

Наприклад

Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області в оприлюдненому висновку за результатами проведеного моніторингу підтвердило порушення в закупівлі, де замовник закупив два предмети закупівлі в межах однієї процедури за ДК 021:2015: 65110000-7 – «Розподіл води». Купував також послуги з водовідведення. А це, як ми вже знаємо, окремий ДК, і відповідно — має бути окрема закупівля. 

Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області за результатом проведеного моніторингу теж встановило, купувати послуги з водопостачання та водовідведення за одним ДК — це порушення. 

В обидвох вищезазначених випадках замовники розірвали договори та уклали нові договори згідно з вимогами наказу МЕРТУ № 708 від 15.04.2020 року.

І на завершення нагадаю, якщо очікувана вартість закупівлі дорівнює або перевищує пороги, визначені Законом, необхідно провести переговорну процедуру з наданням належного обґрунтування. Водночас під час укладення договору варто вимагати у постачальника копію ліцензії на здійснення відповідних видів господарської діяльності. І наостанок, не варто забувати про терміни оприлюднення інформації.

Сліпа відданість у публічних закупівлях

Учасник настільки сподобався замовнику, що той проігнорував власні вимоги. І навіть готовий відстояти таку позицію в суді.

12.10.2020 17:00

Болюча стаття 17: проблеми і їх вирішення

Розбираємося, як коректно застосувати цю норму, аби не порушити Закон.

28.09.2020 17:15

Розбити серце на прямі договори

Як уникнути аукціону, коли купуєш металеві конструкції для парків.

16.07.2020 21:30

Вигідна жіноча дружба

Дві підприємиці з Івано-Франківська змовилися та конкурують на тендерах уже не перший рік.

25.05.2020 22:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання