Розбити серце на прямі договори

16.07.2020 21:30

Карантин карантином, а романтику ніхто не відміняв. Та ще й у славнозвісному «файному місті» Тернопіль.

На початку  квітня КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» уклало 5 прямих договорів на послуги з виготовлення металевих конструкцій з підприємцем Хамуляком Ігорем Володимировичем. Їхня загальна вартість становила понад  982 000 грн. Так, замовник закупив послуги з виготовлення арок для вазонів та металевих конструкцій «Калина», кування та пресування металу для вертикального озеленення, фарбування металевих конструкцій в парках міста і послуги з обробки металевих конструкцій. 

Описи закупівель були небагатослівні. У кожному з них зазначено, що:

  • закуповується одна послуга; 

  • місце поставки товарів або місце виконання робіт чи надання послуг   46003, Україна, Тернопільська область, Тернопіль, Білецька,11 (тобто місцезнаходження замовника); 

  • термін виконання до 15 травня 2020 року. 

Іншої інформації щодо об’єктів закупівлі ні в звіті, ні в договорах немає.

За даними сайту «Тернополяни», станом на 15 травня було встановлено металеву конструкцію у формі серця в парку ім. Тараса Шевченка, при вході на острівець закоханих. Заступник директора комунального підприємства в інтерв’ю зазначив, що вони планують встановити елементи внутрішнього озеленення також в гідропарку «Топільче» та парку «Національного Відродження». Але оскільки в укладених договорах не зазначено відповідної інформації про кількість виробів і місце їх встановлення, ми надіслали лист замовнику, щоб уточнити це питання. І справді, у відповіді замовник підтвердив, щоу звітах про укладений договір, оприлюднених в системі Prozorro,  вказана юридична адреса підприємства, а самі конструкції розміщені на території трьох парків: парк “Національне Відродження”, парк “Топільче” та парк ім. Т.Г. Шевченка”.

Ми скерували  звернення в управління Західного офісу Держаудитслужби у Тернопільській області щодо ймовірного поділу предмету закупівлі задля уникнення відкритих торгів. Однак у відповіді органу контролю зазначалося,  що в Управління відсутні правові підстави, щодо проведення моніторингу та перевірки вказаних закупівель. Питання стосовно поділу предмета закупівлі можна дослідити лише під час інспектування… Управлінням прийнято рішення врахувати інформацію, зазначену у Ваших зверненнях, при проведенні наступного планового контрольного заходу у Замовника… у разі  встановлення порушень, буде вжито заходів щодо їх усунення, притягнення до відповідальності осіб, які їх допустили та зобов’язано дотримуватися законодавства про закупівлі”.

Отже, замовник винахідливо поділив виконання п’яти одних і тих самих послуг, вказавши різні коди ДК 021:2015, хоча в результаті отримав цілісні конструкції. У такий спосіб йому вдалося уникнути тендерної процедури та укласти прямі договори. На жаль, швидше за все, йому вдасться уникнути покарання за свої романтичні винаходи.

Як закупити комунальні послуги і не порушити закон

Відповіді на чотири найпоширеніші питання про закупівлю послуг водопостачання і водовідведення.

17.02.2021 11:00

Сліпа відданість у публічних закупівлях

Учасник настільки сподобався замовнику, що той проігнорував власні вимоги. І навіть готовий відстояти таку позицію в суді.

12.10.2020 17:00

Багатостраждальне будівництво дитячого садка: четверта спроба теж невдала

Перемогу на вже вчетверте оголошених торгах отримала компанія, якій менше року. Водночас її пропозиція не відповідає тендерній документації.

27.07.2020 18:00

Закупівлі шкільного харчування: змови

Трудові відносини, спільний комп’ютер та однакові довідки у довільній формі.

05.02.2020 20:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання