Ялинковий базар: скільки громади витрачали на новорічний настрій

29.12.2020 09:50

Пандемія, карантини та інші поламані плани року, що минає, не мають зіпсувати нам період зимових свят. Схоже, саме так вирішили керівники майже всіх місцевих рад країни й організували для своїх мешканців новорічні ялинки і святкові зони у звичному форматі дорого, яскраво і весело. Ми переглянули ялинкові бюджетні закупівлі і готові поділитися цікавинками цього року.

Міста країни витрачали на головні ялинки від сотень тисяч до кількох мільйонів гривень, але один обласний центр став прикладом справжньої витримки та бюджетної економії у розпал коронавірусної пандемії — це Вінниця. Тут міська влада вирішила взагалі відмовитися від встановлення головної ялинки і масових святкувань біля неї з огляду на карантинні обмеження. Залишили лише святкову ілюмінацію в центрі та зекономили на цьому заплановані 600 тис. грн витрат з бюджету. Також від ялинки відмовилося Рівне. 

Першість по кошторису витрат на проведення головної ялинки, як завжди, тримає Київ. Уже постійний організатор майданчика та ілюмінації для “ялинки №1” на Софійській площі столиці, засновник проєкту Folk Ukraine Ігор Добруцький називав вартість всього проєкту головної ялинки і святкування на Софійській та Контрактовій площах на рівні 27-30 млн грн. Лише сама ялинка коштувала 2,7 млн грн, а “шляпа”, яка настільки не припала до душі багатьом, що її зняли з верхівки, — 75 тис. грн (і ще стільки ж нова верхівка, зірка). Добруцький підкреслював, що лише 200 тис. грн виділяє місцевий бюджет. Інші витрати традиційно називають коштами спонсорів і інвесторів. 

Проте ми перевірили, і виявилося, ще це не зовсім правда: через департамент культури КМДА було виділено 2,5 млн грн на мистецький захід “Парад культур” в межах святкування Нового року. Закупівля була з одним учасником по переговорній процедурі. Вибір процедури пояснили винятковими інтелектуальними правами учасника на саме цей захід. Договір на послуги уклали з ТОВ “Глобал-декор”. Засновником компанії, згідно з даними відкритих джерел, був той самий Ігор Добруцький.

Головна ялинка країни у Києві. Фото: УНІАН

Бюджетні кошти Київ витрачає також на головні ялинки в кожному районі міста (10 районів), у цьому році ці витрати райдержадміністрацій становили від 200 до 400 тис. грн.  У цю суму входять встановлення ялинки (зазвичай штучної), святкова ілюмінація, фотозони тощо. Водночас закупівлю розбивають на декілька позицій, щоб кожна була в межах спрощеної у 200 тис. грн, тому ціна 199,9 тис. грн — “золотий” стандарт в цьому розділі.

Приблизно стільки ж коштують головні ялинки в невеликих містах і райцентрах України — від 200 тис. грн. Цікавим винятком з цих середніх розцінок відносно чисельності громади є селище Козин, що під Києвом. При офіційній кількості населення в 3,4 тис. осіб, селищна рада придбала тут ялинку з ілюмінацією за 480 тис. грн. Мабуть, елітний статус громади селища зобов'язує до певного рівня витрат. 

Відзначився широким розмахом витрат також Сумський держуніверситет, який в цьому році закупив електричних гірлянд і ілюмінації щонайменше на 94 тис. грн (купували разом з різними світильниками й лампами).

У місті Дніпро ялинку з декором придбали за “скромні” 2,05 млн грн. Але на святкову ілюмінацію центральної площі та проспекту витратили ще 3 млн грн. І ще 584 тис. грн витратили на монтаж і демонтаж ялинок в чотирьох парках міста. 

У Харкові, який відомий любов'ю до яскравих комунальних витрат, головну ялинку цьогоріч придбали за 2,96 млн грн (багатофункціональна збірно-розбірна конструкція з модулів, яка займає разом з ялинкою всю центральну частину площі). І це ще без монтажу на нього витратили додаткові 1,4 млн грн

Ялинка у Харкові. Фото: comments.ua

Маріуполь на Донеччині, хоча й не є обласним центром, але також не пошкодував грошей на свято для містян  міськрада заплатила за ялинку висотою 14 м і комплекс оздоблення площі 3,45 млн грн

Трошки менше витратили в Черкасах  за 2,77 млн грн придбали послуги зі встановлення ялинки, її оздоблення та освітлення, арок і святкових фігур, а також місцевої “айдентики” в новорічному стилі  світлодіодні панно з назвою “ЧЕРКАСИ” і герб міста.

В Одесі комунальники наздоганяють    1,5 млн грн пішло на святкову ілюмінацію казкового містечка і площі головної ялинки міста.І ще майже 700 тис. грн на монтаж ялинки (придбаної в попередні роки), техобслуговування її ілюмінації, штучну гірлянду з хвої і світлодіодний ланцюжок

Одеська ялинка. Фото: сайт міста Одеси

Львів цього року став прикладом ощадливості. Тут, на відміну від більшості обласних центрів країни, вже не перший рік встановлюють живу ялинку, з Карпат. Цьогоріч це 18-метрова красуня з Дрогобицького району. На послуги зі встановлення і демонтажу головної ялинки міста обійшлися міській владі у 77,5 тис. грн. Загалом з бюджету міста на ялинку, встановлення та охорону виділено 174 тис. грн. Святкове оздоблення головної площі у Львові робить фірма, яка виграє конкурс на проведення Різдвяного ярмарку (як і в Києві в минулі роки).

Живі, колючі й ароматні ялинки зараз не в тренді. Але є ще міста, крім Львова, які також купують не штучні конструкції, а ялинки з лісгоспів. 

Роменська міськрада (Сумщина) придбала ялинку за 10 тис. грн (і ще 38 тис. грн пішло на її прикрашання). Броварський благоустрій три ялинки за 24 тис. грн.  

Є в цій категорії і свої цінові рекорди: Брацлавська селищна рада (Вінниччина) купила дев'ятиметрову ялинку і всього за 1305 грн, ялинка вистою 11 м прикрасила смт Єрки (Черкаської області) за 3972 грн. 

А от для сільського дитсадка в Овруцькому районі на Житомирщині “сосну люкс 2,5 м” придбали за 5,5 тис. грн

Ну і найбільш економні бюджетні закупівлі в категорії “ялинка” за цінами, яких ви не знайдете на столичних ялинкових базарах: відділ Середино-Будської РДА (Сумщина) купив у місцевого лісгоспу 4 ялинки (висотою від 2 до 4 метрів!) за 258 грн, міська влада в Гадячі  2 ялинки за 180 грн, а славнозвісний санаторій “Нові Санжари”  3 ялинки за 189 грн

І головне, що все це офіційно, через Prozorro, а не “Алло, лісгосп? А занесіть-но нам пару ялиночок в контору!”.

Ялинка у Львові. Фото: Львівська міська рада

Особливістю цьогорічного прикрашання ялинки стала увага до змісту і ціни верхівки. Виявилося, що не лише Київ готовий витрачати суттєві гроші на цей важливий елемент. Наприклад, в місті Надвірна (Прикарпаття) робили окрему закупівлю “Маківка на ялинку “Різдвяна зірка” і придбали її за 18 тис. грн. На головну ялинку Костянтинівки (Донеччина) купили верхівку за 7,5 тис. грн. Черкасам цей елемент декору коштував 9 тис. грн. А Карпівська сільрада (Вінниччина) придбала маківку "Роза вітрів" за 10 тис. грн.

Є в цій категорії і закупівля на 15 грн. Саме за таку ціну Черкаський національний університет купив дві верхівки для ялинок (зірки). 

Суттєвими статтями витрат влаштування новорічних ялинок, навіть там, де місцева влада давно придбала штучні розбірні, є монтаж і прикрашання за допомогою автовежі (від 20 до 200 тис. грн), ремонт ялинок, ілюмінації, верхівок (від 20 тис. грн і вище), облаштування фотозон (до 100-200 тис. грн, залежно від масштабу).

А потім, коли все вже встановлено, прикрашено і під'єднано, міські ялинки треба ще й… охороняти від мешканців міста. Невідомо, чому цього не може робити поліція або муніципальна охорона, але на цю статтю витрат місцеві бюджети виділяли теж значні кошти: місто Виноградів (Закарпаття) 28 тис. грн, Синельникове (Дніпропетровщина) — 25 тис. грн, Полтава  52 тис. грн.

Мільйони на діоди: скільки міста України витратили на головні ялинки

Ми проаналізували новорічно-святкові закупівлі різних міст країни і розкажемо вам, хто і як підходить до витрат місцевого бюджету.

05.01.2022 10:00

Темні закупівлі Київміськсвітла

Фінансовий аудит комунального підприємства виявив завищення вартості матеріалів і застарілі підходи до обліку енергоспоживання.

15.12.2021 10:00

Шкільні сніданки Києва: бінарний мультипрофіль і порції по 8 грн

Столичний ринок шкільного харчування знову штормить від воєн підрядників, а їдальні чекають на нове обладнання.

24.09.2021 09:30

Чому в київських тролейбусах немає PayPass

Київ позбувся паперових талонів у громадському транспорті, але не дозволив пасажирам сплачувати банківською карткою, як це можна зробити в метро. Ми розбиралися, що стало цьому на заваді.

12.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання