Закупівля сміттєвозів у Prozorro: чому не купують КрАЗ?

17.12.2020 10:30

Одна з основних проблем сучасного людства – утилізація побутових відходів. І уявити сьогодення міста чи села будь-якої країни без сучасних технологічних сміттєвозів вкрай важко. Саме тому вони – один з найбільш затребуваних видів комунальної техніки. Ми вирішили з’ясувати, які сміттєвози купують за бюджетні кошти в Україні.

Скільки сміттєвозів купили в Prozorro?

За весь час існування Prozorro державні структури придбали 678 сміттєвозів на 1,4 мільярда бюджетних гривень. Найбільше закупилися в Київській області – 72 автомобілі на 174 млн грн,  Донецькій – 64 (148 млн грн), Полтавській – 57 (150 млн грн) та Харківській – 51 (116 млн грн).

Що саме купують?

Головною відмінністю різних сміттєвозів є їхня здатність до підйому вантажів. Для цього машини обладнані спеціальними механізмами, які піднімають і рухають сміттєві контейнери. 

Основний компонент вартості сміттєвозу – ціна автомобіля, на базі якого він сконструйований. Також на вартість впливають система завантаження сміття (заднє, бокове, фронтальне) та додаткове обладнання (наприклад, гідравлічний відвал для прибирання снігу), встановлене за бажанням замовника.

За бюджетні гроші найчастіше купували сміттєвози, створені на шасі (автоплатформі) білоруського МАЗу – 436  автомобілі (64,5% від загальної кількості). Другою за популярністю маркою в Україні є російський ГАЗ – 93 авто (13,7 %), на третьому місці Ford - 31 авто (4,6 %). Сміттєвози на базі українських КрАЗів посіли 5 сходинку, їх придбали лише 18 (2,7 %). 

Понад 90% куплених сміттєвозів – це нові авто. Серед вживаних автомобілів в Україні популярними є Renault, Mercedes-Benz, Scania, DAF, MAN і Volvo. Більшість із них – це 5-10 річна комунальна техніка з європейських країн.

Конкуренція і економія на торгах

Ми проаналізували 604 тендери, у яких закуповували сміттєвози. Із них 38 були неконкурентними: їх провели за допомогою звітування про укладений договір чи переговорної процедури закупівлі. У цих закупівлях брав участь лише 1 постачальник, а його цінова пропозиція, в середньому, була нижчою за очікувану вартість лише на 0,5 %.

Найчастіше на тендери приходили по 2 учасники – таких випадків 69%. На таких торгах ціни зменшувалися в середньому на 2%. Майже в кожному другому тендері реальної боротьби під час аукціону не було, бо учасники не знижували свої цінові пропозиції. Тобто один із них просто виконував роль «статиста», щоб закупівля відбулася. 

Водночас, приклади успішної економії також є. Наприклад, у 2017 році КП «Харківзеленбуд» придбав сміттєвоз Foton Daimler, заощадивши майже 30% виділених на закупівлю коштів. Того ж року КП «Парк «Курортний» купив сміттєвоз ГАЗ з економією в 23%. У 2019 році Бериславська міська рада отримала сміттєвоз МАЗ з економією 22% 

Найбільше ціна знижувалася на тендерах з 4 учасниками, у середньому – на 10,2%. Таких торгів було всього 27 за всі роки. Приміром, 850 тис. грн (або 38,64% від очікуваної вартості) вдалося зекономити цього року КП «Житлово-експлуатаційне об’єднання» з Миколаєва під час закупівлі сміттєвозу МАЗ. Проте далі спостерігається протилежна тенденція. Чим більше учасників (5+) – тим менша економія. Можливо, це тому, що замовники справді гарно вивчили ринок: зробили хороші умови для бізнесу і водночас досить точно визначили реальну ринкову ціну автомобілів.  

Варто також зазначити, що показник економії, який ми розглядали (різниця між очікуваною вартістю закупівлі та сумою укладеного договору), є досить умовним. Адже  він не враховує, наскільки якісно замовник проаналізував ринок і визначив очікувану вартість закупівлі. 

Постачальники-лідери

За нашими підрахунками, найбільше сміттєвозів поставив ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «БУДШЛЯХМАШ» – усього 202 автомобілі (30% від загальної кількості) на 476 млн грн (34% від загальної суми). 194 сміттєвози були на базі білоруського МАЗу.

 Підприємство засноване в 2003  році та належить Мирославу Гуйвану, голові наглядової ради та основному акціонеру ПрАТ «Спецбудмаш». Воно активне бере участь у публічних закупівлях і за допомогою Prozorro підписало 923 договори на майже 2,2 млрд грн. До його найбільших замовників належать:

  • Міністерство оборони – 20 угод на 452 млн грн; 
  • АТ «Укргазвидобування» – 2 договори на 104 млн грн;
  • КП «Дніпроводоканал» – 9 угод на 101 млн грн.

На другому місці среде постачальників – ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «КОМУНАЛЬНА ТЕХНІКА». Підприємство поставило 104 сміттєвози (15% від загальної кількості) на 168 млн грн (12% від загальної суми). Саме ця компанія продала українським замовникам найбільше сміттєвозів на базі машин КрАЗу (10 одиниць). Також фірма поставила 60 сміттєвозів на базі МАЗ та 31 – на ГАЗ. 

ТД «КОМУНАЛЬНА ТЕХНІКА» зареєстровано в м. Кременчук. Це сімейний бізнес - власниками є батько Василь  та син Віктор Чхало. Сім’ї також належить дві інші фірми: ТОВ «ВЛІВ», яка теж займається виробництвом сміттєвозів однойменної торгової марки «ВЛІВ», та ТОВ «ВИРОБНИЧА КОМПАНІЯ «ВІВА», яка виробляє комунальну техніку однойменної торгової марки «ВІВА».

Компанія взяла участь у 582 тендерах, переможними з них стали 303. Сума укладених договорів – 275 млн грн. 

Чому не купують сміттєвози на базі українського КрАЗ?

За нашими підрахунками, за 2016-2020 рр. через Prozorro придбали лише 18 сміттєвозів на базі автомобілів українського КрАЗу. Їх постачали дві кременчуцькі фірми: ТОВ «ТД «КОМУНАЛЬНА ТЕХНІКА»  та ТОВ «Торговий дім «АвтоКрАЗ»

ТОВ «Торговий дім «АвтоКрАЗ» є офіційним дилером ПАТ «АвтоКрАЗ» в Україні та державах СНД. Із впровадженням електронної системи закупівель Prozorro ТД «АвтоКрАЗ» почав активно брати участь в публічних закупівлях. Проте вже на третій рік існування Prozorro постачальник втратив свої позиції. 

Загалом за всі роки фірма взяла участь в 325 тендерах, за результатами яких було підписала 63 договори на 941 млн грн. Найбільше угод постачальник уклав з АТ «Укргазвидубування» — 13 на 423 млн грн. 27 січня Господарський суд Полтавської області відкрив провадження в справі  про банкрутство ТОВ «Торговий Дім «АвтоКрАЗ».

Виробник машин, ПАТ «АвтоКрАЗ» належить українському бізнесмену Костянтину Жеваго. У вересні 2019 року проти нього відкрили кримінальне провадження щодо розкрадання 2,5 млрд грн. Згідно з даними перевірки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Жеваго та інші топ-менеджери банку «Фінанси та Кредит» свідомо видали кілька безнадійних кредитів на суму майже 5 млрд грн для того, щоб заволодіти грошима.

У вересні 2018 році за позовом ПАТ «Ощадбанк» проти ПАТ «АвтоКрАЗ» було порушено справу про банкрутство. Вона стосується  кредиту, виданого підприємству ще в 2008 році. Судова тяганина між державним «Ощадбанком» та «АвтоКрАЗ» триває вже кілька років. Подекуди в рамках окремих судових справ боргові претензії держбанку сягали 1,3 млрд гривень. Станом на 1 серпня 2020 року ПАТ «АвтоКрАЗ» має податковий борг у розмірі 30,8 млн грн. 

Якщо ж говорити конкретно про сміттєвози, ТД «АвтоКрАЗ» взяв участь в 43 відповідних тендерах, успішними для фірми стали 7. Тож за 2016-2020 роки підприємство продало 8 сміттєвозів на суму 23,2 млн грн. 

Ми проаналізували решту – 36 тендерів, в яких ТД «АвтоКрАЗ» брав участь, але не переміг. Виявилось, що в половині закупівель замовник навіть не розглядав тендерну пропозиція ТД «АвтоКрАЗ», бо цінові пропозиції інших учасників були нижчими. І замовники укладали з ними договори. У 63% тендерів ТД «АвтоКрАЗ» не знижував свою початкову цінову пропозицію під час аукціону.

Ще в третині закупівель однією з причин відхилення тендерної пропозиції виробника була невідповідність технічних характеристик  сміттєвозу  вимогам тендерної документації замовника. Запропоновані сміттєвози на базі КрАЗу не задовольняли замовників за повною (спорядженою масою) автомобіля, потужністю двигуна,  об’ємом двигуна,  кількістю пасажирських місць у кабіні. Як правило, в таких  тендерах замовник хотів придбати сміттєвоз на базі білоруського МАЗу. Але ТД «АвтоКрАЗ» подав усього 5 скарг щодо дискримінаційних вимог у закупівлях сміттєвозів. Дві з них АМКУ таки задовольнив.

Враховуючи, що наразі компанія офіційно знаходиться в стані банкрутства, отримати коментар від її представників виявилось завданням непростим. Декілька тижнів на наші телефонні дзвінки просто не відповідали. А за контактними номерами, які ТД «АвтоКрАЗ» вказував у тендерній документації, доводилось чути одну відповідь — «питання не в нашій компетенції, інформацію буде уточнено». Останньою інстанцією став начальник юридичного управління ПрАТ «АвтоКрАЗ» Ярема-Назар Лазор, який погодився уточнити у керівництва офіційну думку фірми щодо відверто слабкої позиції підприємства в тендерних перегонах. Сам же юрист бачить проблему в самих замовниках, які прописують настільки конкретні технічні характеристики транспорту, що автомобілі на базі КрАЗів просто не можуть активно позмагатись за контракти. 

А поки очікуємо офіційної відповіді представників «АвтоКрАЗ», ми вирішили поцікавитись думкою самих замовників, які зацікавлені у поставці якісних та недорогих автомобілів. Як виявилось, проблем є декілька — недовіра до вітчизняного товаровиробника та особливості роботи, в яких працюють сміттєвози.

Степан Альбермах, начальник господарського відділу КП «Комунальник» Маріуполя зазначив: «Нам для роботи потрібен не лише надійний автомобіль, а ще й такий, що відповідатиме задачам вивозу сміття у міських умовах. Навіть якщо розглядати якийсь вітчизняний автомобіль, то нам треба, щоб у нього “морда” була “обрубана”, аби водій міг спокійно маневрувати між припаркованими автомобілями. А для КрАЗів з їхнім “носом” треба окрему людину перед автомобілем посилати, аби дорогу показувала».

На думку першого заступника начальника комунального підприємства міста Ніжин «Виробниче управління комунального господарства» Віталія Єршова шасі спецавтомобілів вітчизняних виробників суттєво поступаються іноземним аналогам. «Це як питати, чого всі їздять не на Тавріях, а на іномарках. Якщо навісне обладнання на сміттєвози наші вже більш-менш навчились збирати якісно, то шасі, на жаль, ні».

Тоді як директор «Ладижинського комбіната комунальних підприємств» Олександр Коломієць запевнив, скепсису до автомобілів виробництва КрАЗ не має, головне, щоб вони могли виконувати поставлені задачі та відповідали технічним вимогам та особливостям роботи. «Що КрАЗ, що МАЗ чи навіть DAF чи MAN, — це не настільки важливо, якщо обладнання якісне, а габарити шасі дозволяють працювати в наших умовах. Ми вже досить давно не купували подібні спецавтомобілі, однак коли така необхідність з’явиться, розглядатимемо всі подані на тендер варіанти, без жодних упереджень», — наголосив Коломієць.

Закупівлі сміттєвозів в Україні підпадають під ідею законопроєкту 3739. Проте хоча зараз замовники і справді купують ці комунальні машині переважно на базі білоруського МАЗ, навряд чи локалізація допоможе розвитку їх виробництва в Україні. Замовники нарікають на якість сміттєвозів на базі КрАЗу. А їх офіційний дилер досить мляво змагається за перемогу у публічних закупівлях — в 63% аукціонів навіть не знижував свою початкову цінову пропозицію. До того ж, проти виробника зараз порушено справу про банкрутство. То на базі яких автомобілів можна буде виготовляти сміттєвози?

Навчальний рік в умовах карантину: чи забезпечені школи і дитячі садки пірометрами

Україна продовжує жити в умовах карантинних обмежень, запроваджених для боротьби з поширенням коронавірусної інфекції. Заходи безпеки вплинули і на освітній процес. Зокрема, ввели температурний скринінг. Ми перевірили, як освітні заклади обласних центрів закуповують для цього пірометри.

15.10.2020 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання