Завищення і покарання

11.01.2017 18:14

6 мільярдів гривень. Кругленька сума! За принципом "копієчка до копієчки" саме така в грудні  назбиралася завдяки завантаженим "прямим договорам" на "допорогові суми"(менші за 200 тис. грн) в системі ProZorro. Лише за місяць 46,5 тис. таких звітів потрапило до системи. І все б нічого, все згідно з законом, якби не тривожні сигнали щодо завищення цін. Олексій Тамразов знайшов серед цього масиву чимало прикладів, коли ціна була більшою за ринкову на 40%, а то і на всі 200%! То що, виходить перехід на електронну систему ProZorro та дія закону "Про публічні закупівлі" не здатна протидіяти традиційній вакханалії "освоєння" коштів наприкінці року?

Прикриваються буквою закону, а порушують його принципи

Керівники таких замовників запевняють, що не порушують законодавство. Адже, якщо закупівельна сума менше порогу в 200 000 грн., то питаннями конкурентної ціни та економії можна вже не перейматися. Нагадаю таким горе-закупівельникам про необхідність дотримання принципів бюджетної системи України та принципів публічних закупівель. А саме - принципи «ефективності» та «максимальної економії» (ст. 7 Бюджетного кодексу України та ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі»). 

Якщо є добра воля ефективно та раціонально використовувати фінансові ресурси держави та платників податків треба відкидати упередженість ще на етапі планування закупівель. А тим паче - укладання договору. Закон не дає формули за якою можна порахувати очікувану вартість закупівлі. Зараз ціну можна розрахувати простим множенням кількості одиниць товару на середню ринкову вартість товару або найвищу на ринку. Таким чином, недобросовісні замовники для отримання відповідних бюджетних асигнувань можуть подати будь-яку інформацію про потребу у фінансуванні на товар чи послугу, завищивши ціну в рази. 

Разом з тим, відповідно до чинного законодавства, включення недостовірних даних до бюджетних запитів, що призвело до затвердження необґрунтованих бюджетних призначень або необґрунтованих бюджетних асигнувань тягне за собою адміністративну відповідальність. Багато хто скаже - Закон «Про публічні закупівлі» не розповсюджується на допорогові закупівлі. Але давайте розглянемо абзац четвертий частини 1 ст. 2 Закону. Там зазначено, що під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах 2 і 3 цієї частини, замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим Законом, та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору. Вищевказаний пункт закону повинен стимулювати замовників проводити допорогові закупівлі через систему ProZorro, збільшувати конкурентність та як наслідок давати більшу економію. І тоді питання про завищення ціни договору підніматися не буде. Але зараз, деякі замовники продовжують зловживати, встановлюючи завищені ціни у договорах та поглиблюючи кризу в неефективному управлінні такими підприємствами.

За "порогами" не заховаєтесь. Лайфхак з покарання

Налагодження дієвого контролю за фінансово-господарською діяльністю, в першу чергу, підприємств державного сектора економіки повинні забезпечити самі керівники. А на допомогу їм прийдуть контролюючі та правоохоронні органи. Ну і звісно ми з Вами також можемо впливати на це, аналізуючи інформацію з http://dozorro.org/ , https://prozorro.gov.ua/ , http://bi.prozorro.org/, http://bipro.prozorro.org/  та інших ресурсів. 

Отже, якщо Ви виявили завищену ціну в укладеному договорі, рекомендуємо не бути байдужим, а підготувати відповідний лист (шаблони ми підготували, шукайте за посиланням). По-перше, до самого замовника та органу, до сфери управління якого він належить з обґрунтуваннями нижчої ціни та необхідності коригування ціни за укладеним договором. Інколи керівний орган допомагає вирішити питання. 

По-друге, до Державної аудиторської служби, яка відповідно до покладених на неї завдань здійснює контроль за цільовим та ефективним використанням і збереженням державних та комунальних фінансових ресурсів, сприяє їх законному та ефективному використанню та досягненню економії. Державна аудиторська служба вживає в установленому порядку заходів до усунення виявлених під час здійснення державного фінансового контролю порушень законодавства та притягнення до відповідальності винних осіб. Крім того, можете звертатися до суду в інтересах держави з питань збереження і використання активів та передавати в установленому порядку правоохоронним органам матеріали за результатами державного фінансового контролю у разі встановлення порушень законодавства, за які передбачено кримінальну відповідальність або які містять ознаки корупційних діянь. До речі, якщо закупівля здійснена за кошти державного бюджету, звертатись можна і до Рахункової палати України. 

По-третє, до Департаменту захисту економіки Національної поліції України, основним завданням якого, відповідно до власного Положення є виявлення, запобігання та припинення злочинів у сфері економіки. На виконання зазначеного вище на Департамент покладено функцію вживати заходів щодо захисту бюджетних коштів від злочинних посягань, забезпечення правомірності застосування процедур закупівлі товарів, робіт і послуг, цільове використання бюджетних коштів, а також забезпечення відшкодування завданих злочинами збитків. 

Отже, у разі виявлення відповідних порушень в частині формування економічно необґрунтованої (завищеної) ціни в договорах, рекомендуємо звертатись до вищезазначених адресатів з відповідним Листом, з метою здійснення впливу на недоброчесних замовників. Окрім того, інформація про порушення має бути зафіксована та систематизована в одному місці. Для цього ми створили портал dozorro.org. Тож не забудьте залишити відгук про ваші знахідки та вказати кому ви направили листи, а пізніше й повідомити про результати їх розгляду. 

Отож, КОНТРОЛЮЙМО ТА ВПЛИВАЙМО!


Форма для звернень доДержаудитслужби, ДЗЕ (Департаменту захисту економікиНацполіції), замовникам та органам до управління яких вони віднесені. При направленні письмових звернень бажано використовувати Укрпошту, та відправляти листи з описом вкладання та повідомленням, так Ви зможете мати докази, що саме це звернення було направлене, та будете поінформовані про час прийняття Вашого звернення.

Як зробити публічні закупівлі менш привабливими для бізнесу

Чому зупиняти платежі за результатами моніторингів Держаудитслужби — погана ідея і чи є альтернативні рішення для контролю?

30.11.2023 10:30

Локалізація в дії: чи вдасться підтримати вітчизняного виробника

До другого читання у законопроєкт 3739 про локалізацію в Prozorro внесли зміни, щоб не порушувати міжнародні зобов’язання. Як тепер вона працюватиме.

03.02.2022 10:05

Як скасування Prozorro покращить сферу публічних закупівель

Прогноз наслідків відмови від електронної системи закупівель від аналітиків DOZORRO.

01.04.2021 10:00

Швидкі для боротьби з COVID-19

Як купували спеціалізовані авто в Prozorro у 2020 році.

21.01.2021 10:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання