DOZORRO

DOZORRO представив інструмент для оцінки ефективності роботи замовників

19.07.2024 13:09

Команда DOZORRO TI Ukraine презентувала Індекс замовника — інструмент, завдяки якому закупівельники зможуть оцінити ефективність своєї діяльності  та порівняти результати з колегами по сфері. Він створений у межах проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev.

Індекс замовника на основі даних із Prozorro розраховує показники у 5 групах, що стосуються відкритості та результативності закупівель, конкуренції на них, етапу виконання договорів та наявності порушень. Якщо результат замовника близький до середнього в Prozorro, він отримує 50 балів. Якщо кращий — оцінка вища, аналогічно і з гіршими значеннями. 

Завдяки цьому замовник одразу може побачити, де він відстає від середнього показника в Prozorro, а де навпаки, показує кращі результати. Це дозволяє виявити свої слабкі місця, щоб надалі вдосконалити закупівлі. Проєкт DOZORRO також підготував рекомендації, як проаналізувати результати і покращити їх.

Закупівельники можуть порівнювати себе як і з загальними значеннями в системі, так і з конкретними замовниками.

«Ми маємо переосмислити, що вважаємо ефективними закупівлями, і на які показники ефективності орієнтуємося. Еволюційно ми спершу дивилися на економію, водночас потрібно рухатися далі: відстежувати, як закупівлі впливають на конкуренцію, на розвиток ринків, і як наслідок, наскільки ми отримуємо те, що очікуємо, наскільки закупівлі вчасні та відповідають ринковим цінам» — зазначила Надія Бігун, заступниця міністра економіки.


Важливість розвитку ефективності закупівель також підкреслила керівниця відділення екосистеми публічних закупівель проєкту «Підтримка цифрової трансформації» Тетяна Лісовська: «Від якості закупівель залежить, наскільки добре держава виконуватиме свою соціальну функцію, приміром, забезпечуватиме харчування в школах та ліки в медзакладах, а також наскільки загалом ефективно будуть витрачені кошти платників податків та міжнародних партнерів. Тож хоча ми й діджитальний проєкт, наша команда підтримує весь розвиток екосистеми закупівель, зокрема й професіоналізацію замовників».

Команда DOZORRO закликає тестувати Індекс замовника та надсилати свої відгуки про нього. 

«Ми хочемо, щоб інструмент став справді помічним як для великих, так і для малих замовників. А ще допоміг їм розвивати внутрішній контроль. Тож дуже чекаємо фідбек, наскільки релевантними для закупівельників є ті показники, які ми зараз розробили» — закликає Іван Лахтіонов, заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів.

Зворотний зв’язок можна надати на сторінку проєкту або пошту dozorro@ti-ukraine.org.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання