DOZORRO-NEWS

Гендиректор ДП «ПРОЗОРРО» прокоментував законопроект щодо локалізації закупівель

01.10.2020 11:27

Генеральний директор ДП “ПРОЗОРРО” Василь Задворний під час бесіди з журналісткою видання «Укрінформ» прокоментував ситуацію навколо законопроекту №3739. 

«Для мене в цьому законопроекті залишається незрозумілим, яку проблему ми вирішуємо. Якщо проаналізувати результати тендерів в українських закупівлях, то навіть у найбільш резонансних об'єктах «машинобудівних» закупівель, більшість становлять товари українського виробництва. Наприклад, 80% тролейбусів, які купували через Prozorro, – саме українські», - розповідає Задворний. 

Посадовець наголосив - покупка іноземних товарів в галузі машинобудування це зазвичай поодинокі історії, коли йдеться про специфічні технічні характеристики і специфічну техніку, яку в Україні взагалі не виробляють. Або коли замовники намагаються економити, купуючи техніку, що була у вжитку. 

«Зараз ми активно працюємо з департаментом сфери закупівель Мінекономіки над впровадженням закупівель за життєвим циклом. Це дозволить порівнювати об'єкти закупівель не тільки по ціні, а й по сумарній вартості подальшого обслуговування та експлуатації. І це дозволить максимально ефективно проводити закупівлі, зокрема й техніки машинобудування, без штучного звуження конкуренції та порушення міжнародних зобов`язань України. Тобто якщо українська техніка коштуватиме й трохи дорожче, але її обслуговування буде обходитися набагато дешевше, то державний замовник зможе придбати саме її.

Хочу підкреслити, що основна задача державних закупівель – отримання максимального ефекту для громадян при найменших витратах бюджету. Будь-які інші функції їм невластиві», - резюмував Задворний. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання