DOZORRO-NEWS

Міністр Петрашко налаштований реформувати систему ProZorro

20.05.2020 12:48

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства планують реформувати систему публічних закупівель ProZorro. Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив профільний міністр Ігор Петрашко. 

За словами посадовця до існуючих алгоритмів системи планують додати критерій локалізації. Це, на думку Петрашка, надасть додаткових переваг локальним, місцевим постачальникам над іноземними. 

«Ясна річ, йдеться не про безумовну перевагу: ми ще дискутуємо підходи, щоб зберегти баланс – все-таки ми маємо угоду про асоціацію з ЄС, треба це враховувати. Але зараз цей баланс спотворений, причому не на нашу користь. Ми бачимо, до чого це призвело – промислове виробництво падає», - зауважив міністр.

На запитання журналістів про потенційно корупційні фактори закладені в таких нововведеннях Ігор Петрашко відповів: « Додатковий критерій локалізації буде вводитися, не міняючи системи ProZorro. Система буде продовжувати працювати у рамках діючих алгоритмів, щоб все відбувалося абсолютно прозоро, без жодного ручного управління. Але система повинна враховувати національні критерії. Наприклад, сплата податків. Чому компанія, яка сплачує податки в Україні не повинна мати жодного пріоритету перед конкурентом, який взагалі нічого не платить до нашого держбюджету, при цьому отримуючи від свого уряду кредит під нуль процентів на експорт? Це ненормально. 

Друге, для великих проєктів дуже бажано, щоб продукція збиралася/вироблялася в Україні. Є приклад Казахстану – чому у них є виробництво локомотивів GE, а до нас їх привозять. Тобто загальна ідея така: хочете отримати держзамовлення, платіть гроші до бюджету України».

Одномоментно міняти систему ProZorro міністр не планує, однак наголошує, що для початку хотів дати сигнал – зміни будуть. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання