DOZORRO-NEWS

Міністр Петрашко висловив бажання «реформувати ProZorro», громадські експерти закликають утриматись від необдуманих рішень

06.05.2020 10:48

Міністр економіки Ігор Петрашко виступив за реформування системи публічних  закупівель ProZorro. Ідеї нещодавно призначеного міністра перекликаються із законопроєктом «Купуй українське», який свого часу був внесений депутатами від Радикальної партії Олега Ляшка, та активно обговорювався у 2017-18 роках, інформує «НВ.Бізнес».

«У нас система локалізації не працює. Система абсолютно дивна, коли 660 мільярдів гривень замовлень, які йдуть через ProZorro в тому числі на держзакупівлі, немає ніякої пріоритетності для українських підприємців. Це важливо, і це буде імплементовано», — заявив Петрашко в ефірі програми Свобода слова на каналі ICTV.

У відповідь на цю заяву Transparency International Ukraine і Центр протидії корупції закликали міністра утриматися від поспішних і невиважених змін у системі ProZorro чи до чинного законодавства. Подібні ініціативи можуть негативно позначитися на конкуренції, призвести до здорожчання закупівель і порушень міжнародних зобов’язань, взятих Україною в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. 

«За даними модуля аналітики BI Prozorro 99,5% учасників і переможців публічних закупівель – саме українські компанії та підприємці. Це свідчить про відсутність потреби додаткового захисту українських компаній у сфері закупівель», - зауважують експерти. Що ж до питання локалізації то воно потребує додаткового вивчення та дослідження економічного ефекту від впровадження у сфері закупівель і не може суперечити міжнародним зобов’язанням України.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання