DOZORRO

На Prozorro вже купили дров мінімум на третину більше, ніж за весь 2021

16.11.2022 10:56

Згідно з даними Prozorro, за 10 місяців цього року на дрова витратили щонайменше 1,5 млрд грн бюджетних коштів. Загалом суми можуть бути ще більшими, оскільки частину закупівель 2022 року в Prozorro не публікували. Водночас навіть зараз витрати на дрова майже на третину більші за минулорічні. 

Держлісагентство оцінює ріст потреби в такому паливі в 1,7 раза порівняно з зимою 2021-22. Дрова будуть використовувати для обігріву установ та енергооб’єктів, де це можливо. Крім цього, уряд виділив 563 млн грн для закупівлі дров, які далі безкоштовно роздаватимуть людям у прифронтових населених пунктах. Мінреінтеграції повідомило, що видачу цієї деревини вже почали 31 жовтня.

Найбільше дров придбали в Житомирській області — на 243 млн грн, Сумській — на 153 млн грн та Вінницькій — на 136 млн грн. Найбільшими постачальниками у Prozorro є державні лісові господарства. За нашими підрахунками, вони продали такого палива щонайменше на 523 млн грн.

Ціни в Prozorro залежать від породи деревини: вона буває твердою, яка довше горить і дає більше тепла (дуб, граб, клен, акація, ясен), та м’якою (вільха, липа, сосна, осика). Так, тверді породи, коштують від 700 до 1500 грн за кубічний метр просто дерева, і 1800-2600 грн — за кубічний метр колотих дров. Тоді як ціни на м’які породи коливаються в межах 500-1500 грн за звичайну деревину і 1200-1500 грн за колоті дрова.

“Якщо дивитися на ціни на інтернет-майданчиках, наприклад, на OLX чи prom.ua, то діапазон цін значно більший. Там можна натрапити на оголошення, де кубометр колотих дров пропонують і за 600 грн. Однак легальність такої деревини — під великим питанням. Це можуть бути незаконні вирубки, які неконтрольовано знищують лісові ресурси України, що потім закінчується екологічними проблемами і руйнуваннями через паводки,” — коментує аналітик TI Ukraine Ярослав Пилипенко.

Віднедавна приватні особи можуть купувати дрова ще й напряму в лісництва на порталі «ДроваЄ». Там можна подивитися асортимент українських лісгоспів, ціни на продукцію та адреси підприємств для самовивозу дров, зробити онлайн-замовлення. Розробку цього сайту замовили ще наприкінці 2021 року, коли ДП «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр» за переговорною процедурою уклало договір із ТОВ «ВІНФОРСТПРО УКРАЇНА». «ДроваЄ» обійшлися бюджету в 450 тис. грн.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання