DOZORRO-NEWS

Відтепер при проведенні закупівель можна враховувати вартість життєвого циклу

05.05.2021 09:08

Починаючи з 30 квітня замовники отримали можливість оголошувати закупівлі з врахуванням життєвого циклу на Prozorro. Новий функціонал уже втілений в електронній системі публічних закупівель, повідомляє прес-служба держпідприємства.

Ця розробка дозволить замовникам оцінювати пропозиції на торгах не лише за ціною товару, а й за вартістю його подальшої експлуатації. Наприклад, враховувати витрати на пальне та електроенергію, вартість гарантійного обслуговування тощо.

“Застосування нового інструменту буде вигідним як для українських виробників, так і для нашої держави і її громадян. Зокрема, національні виробники зможуть конкурувати з дешевими іноземними аналогами і вигравати великі тендери від держави. А держава, в свою чергу, матиме якісніші товари та послуги. Тобто, застосування вартості життєвого циклу  — це поштовх як для розвитку національного виробництва, так і для якісного забезпечення державних потреб і потреб українців”,  — прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Новий інструмент буде корисним замовникам у випадку закупівель товарів, які передбачають значні витрати на їхню експлуатацію та обслуговування. Тож йдеться насамперед про дороговартісне обладнання, транспорт, двигуни, компресори, турбіни тощо. 

“Усі ми знаємо, що витрати на той чи інший товар — особливо, якщо йдеться про техніку чи транспорт — не завершуються на його купівлі. І у перспективі кількох років дорожчі, але якісніші товари часто виявляються більш вигідним придбанням. Тож Україна запроваджує закупівлі за вартістю життєвого циклу саме для того, аби наші державні організації могли проводити більш ефективні закупівлі та заощаджувати кошти в довготривалому періоді”, — резюмував директор ДП “Прозорро” Василь Задворний.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання