Автопарк. Які легкові автомобілі купувала держава через ProZorro (Виправлено)

11.04.2018 03:49

Про любов українських чиновників до автомобілів, особливо розкішних, йшлось не в одному розслідуванні українських ЗМІ. Через систему публічних закупівель ProZorro, за нашими підрахунками, було придбано близько 2000 легкових автомобілів на суму понад 840 мільйонів гривень. Яким маркам автомобілів надають перевагу чиновники і чи купують в українських виробників? Хто купує найбільше, а хто найдорожчі машини серед міністерств,  комунальних організацій, обласних державних адміністрацій, сіл та селищ?

Безперечний лідер серед всіх замовників за кількістю та вартістю придбаних автомобілів - Київська область включно з Києвом (окрім центральних органів влади). Комунальники Кличка купили 300 легкових автівок на 126 млн грн. Найближча за кількістю витрачених коштів - Дніпропетровська область з 141 машинами, за кількістю придбаних автомобілів на другому місці Полтавська область з 158 машинами. Аутсайдер - Волинська область з 21 закупівлями автомобілів за останні кілька років.

Українське чи іномарки?

Серед чиновників державних органів влади та компаній найбільш популярними є закупівлі автівок українського виробника ЗАЗ (Sens, Forza). Цікаво, що найменший інтерес до продукту запорізького автовиробника “УкрАвто” проявляють в західних областях, у Львівській, Чернівецькій та Івано-Франківській.

Іномарки найчастіше хотіли купити в Київській, Дніпропетровській та Полтавській областях. Серед фаворитів вподобань - французькі Renault (Duster, Dokker) та чеські Skoda (Octavia). Рідше хотіли купити Chervrolet, Toyota, Fiat, Hyundai, Ford, Volkswagen. Ще рідше - Audi, Mercedes-Benz і Subaru.

Джип преміум-класу Audi Q7, наприклад, купило чернівецьке ПАТ “Нижньодністровська ГЕС” за 2 млн грн. Це найдорожче придбання серед легкових автомобілів ProZorro. 

Натомість серед всіх комунальних закладів найрозкішний автомобіль отримали дорожники Дніпровської міської ради. За новеньку Skoda Superb з бюджету витратили 1,3 млн грн.

Така ціна пояснються просто. Авто має максимальну комплектацію: додатковий електропідігрів салону, з акустичною системою Bolero, підключення Apple, утримувач чашки, анкер для дитячого сидіння, попільничку спереду та позаду й ще багато чого іншого. Ось повний перелік додаткового обладнання:

Ще одну Skoda, але трохи дешевшу за 1,2 млн грн, придбало київське казенне підприємство спеціального приладобудування “Арсенал”, яке виробляє прилади для космічної, авіаційної та військовї техніки. Серед списку найдорожчик покупок, ще відзначимо Івано-Франківську обласну раду, яка у 2017 році отримала новий позашляховик Toyota Highlander Comfort за 1,1 млн грн. 

ОДА та Київ

За останні три роки свій легковий автопарк найбільше оновила столиця. Київська міська державна адміністрація придбала 93 автівки за 52 млн грн. Тільки у 2017 році КМДА закупило 35 новеньких Toyota (здельішого Camry, Corolla, Highlander) на 20 млн грн (перший і другий тендери).Полтавська адміністрація є лідером серед ОДА за кількістю автомобілів. За 34 машини заплатили майже 11 млн грн. Найдороже полтавчанам обійшовся мінівен Citroën Spacetourer для потреб відділу культури Миргорода. Натомість Тернопільска та Волинська ОДА купили собі тільки по однй легковій машині: мінівен Renault Trafic та ЗАЗ Forza відповідно.

Кабінет міністрів

Серед замовників, які підпорядковані Кабінету міністрів*, найбільше автомобілів придбало Міністерство економічного розвитку і торгівлі - 58. Більшість з них (48 одиниць) купило ПАТ  “Укртранснафта”: 30 пікапів Great Wall Wingle та 16 стильних Skoda Octavia Superb

Натомість найбільшу суму - 32 млн грн - заплатило Міністерство аграрної політики в рамках рефомування Державного агентства рибного господарства. Рибоохоронні патрулі отримали 43 Renault Duster для боротьби з браконьєрами.

Водночас, три Міністерства - культури, юстиції та освіти - спромоглися купити собі тільки по одній автівці через ProZorro.

Безпосередньо Кабінет міністрів теж непогано оновлює свій автопарк. Минулого року Секретаріат Кабінету Міністрів України, який досі продає свій елітний автопарк з “Чайок” та старих Mercedes-Benz, закупився на 14,6 млн грн. Зокрема, придбав 5 гібридів Hyundai Ioniq в повній комплектації, 10 Scoda Superb і ще 14 машин. Цікаво, що на літо 2017 року Уряд орендував за 148 тис. грн два електрокари Nissan Leaf. Доба їх використання обходилась в 1,6 тис. грн.

Сільські і селищні ради

Серед сіл та селищ на “найкрутішій” машині їздять в тернопільському селі Байківці. У 2017 році сільрада з салону купила собі новенький Hyundai Santa Fe за 909 тис. грн з повною комплектацією. Цікаво, що ця ж сільська рада у 2016 році купила точно такий самий південнокорейський позашляховик за 913 тис. грн. Сільський голова Андрій Кулик казав, що такі авто треба “для потреб села”.

Сільський голова Байківців Андрій Кулик, який любить дорогі автомобілі

Серед сіл ще згадаємо херсонське село Великі Копані. У 2017 році сільська рада купила три автомобілі за 1,1 млн грн: Nissan Quashqai,  Renault Dokker та ЗАЗ Sens. Мабуть, фінансова спроможність Великих Копані пояснюється тим, що на території села знаходиться однин з найбільших оптових овочевих ринків в Україні “Нежданий”.  

Натомість з-поміж селищних рад найбільше закупилась харківське містечко Нова Водолага. На чотири нових Renault Duster заплатили 1,5 млн грн.

Якщо порівнювати села та селища за областями, то найбільше автомобілів купили в Полтавській (40), Харківській (35), Одеській (29), Дніпропетровській (28) та Запорізькій (20) областях. Однак, більшість сіл та селищ купили собі через ProZorro тільки по 1 автомобілю.

Правки від 18.04.2018. В розділі про закупівлі автомобілів ОДА була допущена помилка: Ford Focus Донецької ОДА не був найдорожчою закупівель серед обласних адміністрацій. 

Видалена частина: "Серед обласних державних адміністрацій (включно з КМДА), як головних замовників, найдорожчий легковий автомобіль купила Донецька ОДА. Новенький Ford Focus Business Ecoboost обійшовся в 1,8 млн грн. Він поїхав в місто Бахмут, куди переїхало Донецьке вище училище олімпійського резерву ім. Сергія Бубки. Найдешевшим автомобілем виявився дворічний ВАЗ-2105. Запорізька ОДА купила його за 59 тис. грн для комунальників Гуляй Поля."

ProZorro: 670 млн грн на "чорні" офшори

Загалом на торгах ProZorro 350 компанії з бенефіціарами, зареєстрованими в “офшорних” країнах, уклали договорів на 30 млрд грн

07.10.2019 10:57

Юні “орли” та “орлиці”: на чому і скільки заробляють діти в ProZorro (інфографіка)

В день захисту дітей Трансперенсі Інтернешнл Україна обрала найцікавіші історії успіху молодих українців, які підписали з державними органами контрактів на 24 млн грн.

01.06.2019 14:11

Соціальна політика з присмаком тендерних махінацій

Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту провів перевірку закупівель департаменту соцполітики.

23.05.2019 19:18

Онлайн-мапа Черкас: що купували школи і садки

Ми свторили онлайн-мапу Черкас із закупівлями шкіл та дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій заклад, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

10.10.2018 22:32

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання