Компанії, які перемагають після реєстрації: розслідування з модулем аналітики ProZorro

12.09.2018 13:30

У Закарпатській області компанія депутата Іршавської міської ради на 9-й день після реєстрації заключила договір на ремонт дороги у сусідньому селі на 365 тис. грн. Подібні випадки у системі ProZorro не поодинокі, і такі фірми мають високий корупційний ризик. Завдяки Opendatabot, в Публічному модулі аналітики ProZorro з’явилась інформація про дату реєстрації компанії, її вік та днів до першої переможної пропозиції. Показуємо, як шукати компанії, які перемагають одразу після реєстрації.

У виграші конкурентних торгів чи укладенні прямих договорів немає нічого незвичайного. Але якщо компанія робить ремонт дитячого садка одразу після реєстрації, слушно подивитись, чи є необхідний досвід у працівників, чи немає зв’язку між замовником та учасником. Швидко перевірити фірму можна за допомогою сервісів, як DOZORRO профіль, Opendatabot, Youcontrol чи Clarity-Project. 

1. Вибираємо регіон. В модулі аналітики на головному листі “Показники” обираємо область, наприклад, Кіровоградську.

2. Вибираємо компанії з швидкою перемогою. У спеціальному пошуку модуля ставимо галочку “Показать поля” і вводимо “Днів до подачі першої переможної пропозиції”. Далі оберемо найменше значення - 4 дні. Спеціальний пошук можна закривати, відбори зроблені. На листі "Учасники" в переліку з’явиться компанія - “Центрбудпром”.


3. Переглядаємо закупівлі. На листі "Тендери/Лоти" видно, що “Центрбудпром” отримав три прямих договори на 1 млн грн з освітнім відділом Кіровоградської районної державної адміністрації про ремонт в дитсадку с. Покровське, школі с. Миколаївка та школі с. Калинівка

4. Аналізуємо власників, зв'язки, фігурування у справах компанії. Для швидкої перевірки компанії перейдемо на лист “Карточка учасника (Договори)” (або "Карточка учасника (Пропозиції)). Розвинути історію можуть допомогти посилання на DOZORRO профіль, Opendatabot, Youcontrol та Clarity-Project (4 іконки). 


  • Чи фігурує компанія в провадженнях? OpenDataBot чи Youcontrol покажуть, що “Центрбудпром” підозрюється в неповному виконанні ремонту в садку та двох школах навчальних закладів Кіровоградського району. Це всі закупівлі учасника в ProZorro. 
  • Перевіряти зв'язки зручно в Clarity-Project. Наприклад, власник Роштабіга Віталій має ще іншу фірму “ПКП “Сервісбуд”, яка заключила 16 прямих угод на 5 млн грн, більшість з яких теж з відділом освіти Кіровоградського району щодо ремонтів в навчальних закладах. Так само сайт показує, чи не вказана фірма в когось у деклараціях. “Центрбудпром” належить чоловіку колишнього головного спеціаліста відділу видатків місцевих бюджетів управління Держказначейства в Кропивницькому. 

За цією ж схемою можна знайти, наприклад, що:

  • у Закарпатській області компанія депутата Іршавської міської ради Олександра Дешко на 9-й день після реєстрації заключила договір на ремонт дороги у сусідньому селі на 365 тис. грн.
  • у Львівській області в Перемишлянах компанія засновника місцевого осередку “Блоку Юлії Тимошенко” на 2-й день після реєстрації підписала договір про поставку вікон в Львівський коледж індустрії моди на 94 тис. грн
  • в Івано-Франківській області компанія чоловіка головного спеціаліста бюджетного відділу фінансового управління Калуської районної державної адміністрації через 6 днів після реєстрації уклала договір з Калуською міською радою щодо капітального ремонту кінозалу "Мінерал" на 1,4 млн грн.

Зауваження

1. У спеціальному відборі можна фільтрувати компанії за віком та датою реєстрації (“Вік компанії” та “Дата реєстрації юридичної особи” відповідно). 

2. Щоб обрати реєстрацію за певний період, наприклад, з червня 2018, в полі “Дата реєстрації юридичної особи” введіть дату і знак більше: “>01.06.2018”.  

3. “Карточка учасника (Договори)” та “Карточка учасника (Пропозиції)” покажуть дані, тільки якщо обраний один учасник.

4. На “Карточці учасника” в розслідуванні також може допомогти панель Конкуренти. Тут видно хто з ким приходить на торги, як часто програють чи виграють. Зручно, що конкурентів так само можна перевірити в 1 клік через 4 сервіси.

Договір з щойно утвореною компанією має високу корупційну складову. Інформації у відкритих реєстрах часто не достатньо для повноцінного розслідування. Однак, наприклад, перевірка на місці якості виконання ремонту може додати історії більше доказів про порушення чи зловживання. Ольга Нос з громадської організації “Трипільський край” неодноразово писала про подібні історії: неякісний ремонт в міськраді, закупівлі вже виконаних робіт, що робити з порушеннями в закупівлях ремонтних та будівельних робіт.

Корисні матеріали:

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та Youtube каналі.

Задати питання можна в Facebook групі "Аналітичні інструменти ProZorro".

Чорнобиль у ProZorro: будівельна зона відчуження для обраних

Команда DOZORRO роздивилась публічні закупівлі для зони відчуження за останні три роки

09.08.2019 09:13

Юні “орли” та “орлиці”: на чому і скільки заробляють діти в ProZorro (інфографіка)

В день захисту дітей Трансперенсі Інтернешнл Україна обрала найцікавіші історії успіху молодих українців, які підписали з державними органами контрактів на 24 млн грн.

01.06.2019 14:11

Соціальна політика з присмаком тендерних махінацій

Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту провів перевірку закупівель департаменту соцполітики.

23.05.2019 19:18

Що ремонтували ваша школа чи дитсадок: онлайн-мапа Вінниці

Скільки витратили на ремонт школи чи дитсадка, куди ходить ваша дитина? Це дуже просто дізнатися за допомогою онлайн-мапи, яку зробили в DOZORRO. На карту нанесли закупівлі всіх навчальних закладів, підпорядкованих Вінницькій міській раді.

13.08.2018 17:32

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання