Багатостраждальне будівництво дитячого садка: четверта спроба теж невдала

27.07.2020 18:00


Будівництво дитячого садка — це завжди актуально та необхідно. Однак його мають здійснювати з дотриманням усіх норм. Це дуже важливо, адже у закладі перебуватимуть маленькі діти.

У березні цього року Сокільницька сільська рада оголосила тендер на будівництво дошкільного навчального закладу на 75 місць в селі Сокільники Пустомитівського району Львівської області на суму 22,6 млн грн. На торги подалися 5 будівельних підприємств, які і змагалися на аукціоні. Замовник надав перевагу укладенню договору з ТОВ ГК Інжиніринг. Його пропозиція становила 20,6 млн грн. Дві найбільш економічно вигідні пропозиції від ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ОПТИМАЛЬНА» та ТОВ «БМП ЄВРОБУД» замовник відхилив через їх невідповідність кваліфікаційним вимогам та вимогам тендерної документації.

Ми провели аналіз пропозиції переможця і встановили, що і пропозиція ТОВ ГК Інжиніринг підлягала відхиленню відповідно до норм Закону. Західний офіс Держаудитслужби за нашим зверненням провів моніторинг і підтвердив порушення. 

Зокрема, учасник у складі тендерної пропозиції повинен був надати довідку в довільній формі щодо наявності працівників відповідної кваліфікації та документальне підтвердження їхньої кваліфікації — конкретно сканкопії документів, що підтверджують освітньо-кваліфікаційний рівень. Проте замовник не зовсім розібрався, які саме документи вимагав, оскільки свідоцтво про навчання професії, які надав на своїх працівників переможець, не підтверджує освітньо-кваліфікаційний рівень його підлеглих.  До того ж, зазначена у довідці ТОВ ГК Інжиніринг кількість працівників та їхня кваліфікація не відповідали переліку робіт, зазначеному у технічному завданні та наданих ним кошторисних розрахунках.

Також на вимогу замовника та норм чинного законодавства, учасник ТОВ ГК Інжиніринг не надав відповідного дозвільного документа на провадження такого виду господарської діяльності, як встановлення пожежної сигналізації на об’єкті. 

Досить цікавим є той факт, що замовник не прописав у тендерній документації такого кваліфікаційного критерію, як досвід виконання аналогічного договору. На нашу думку, при закупівлі робіт цей критерій не менш важливий, ніж наявність матеріально-технічної бази чи працівників відповідної кваліфікації. Він дає можливість встановити професійну здатність учасників. ТОВ ГК Інжиніринг було засновано лише в жовтні 2019 року. За цей період компанія взяла участь у 6 закупівлях та  підписала лише 2 договори на суму майже 27 млн грн, один з яких на будівництво садочка в Сокільниках (на понад 20 млн грн).

Також моніторинг Держаудитслужби встановив, що ТОВ «ГК Інжиніринг» у складі своєї тендерної пропозиції не в повному обсязі надав підтверджуючі розрахунки ціни тендерної пропозиції за статтями витрат договірної ціни у відповідності до Правил визначення вартості будівництва ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013. Окрім цього, завантажена переможцем ТОВ «ГК Інжиніринг» електронна довідка про відсутність заборгованості з податків та зборів не містить накладеного кваліфікованого електронного підпису, тобто не є електронним документом у розумінні Закону. 

За висновком моніторингу Західний офіс Держаудитслужби зобов’язав «здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень у встановленому законодавством порядку, зокрема вжити заходів щодо розірвання договору, а також недопущення таких порушень в подальшому, та протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про усунення порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку, або аргументовані заперечення до висновку, або інформацію про причини неможливості усунення виявлених порушень».

Це вже четверта закупівля, яку оголошує замовник щодо будівництва дошкільного навчального закладу на 75 місць в Сокільниках. Перші торги провели у лютому 2017 року та уклали договір з ТОВ «Вест Білдінг Груп» на понад 19 млн грн. Але в жовтні цього ж року його розірвали, керуючись підставами ст. 651, 652 ЦКУ. Роботи були виконані на суму 1,4 млн грн. У квітні 2018 року замовник оголосив торги вдруге, вже на суму 24, 5 млн грн і уклав договір з ТОВ «Західбудком». У грудні 2019 року і цей договір було розірвано за взаємною згодою сторін, у зв’язку з перерахунком кошторисної вартості будівництва. Третьою спробою замовника були торги у лютому 2020 року, які не відбулися. Єдиним учасником який подав пропозицію було саме ТОВ ГК Інжиніринг.

Четверті торги наразі з підтвердженими правопорушеннями. Які будуть дії замовника – невідомо, як і те чи буде все ж таки в Сокільниках збудований багатостраждальний дошкільний навчальний заклад. 


Болюча стаття 17: проблеми і їх вирішення

Розбираємося, як коректно застосувати цю норму, аби не порушити Закон.

28.09.2020 17:15

Розбити серце на прямі договори

Як уникнути аукціону, коли купуєш металеві конструкції для парків.

16.07.2020 21:30

Вигідна жіноча дружба

Дві підприємиці з Івано-Франківська змовилися та конкурують на тендерах уже не перший рік.

25.05.2020 22:00

Закупівлі шкільного харчування: змови

Трудові відносини, спільний комп’ютер та однакові довідки у довільній формі.

05.02.2020 20:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання