Чому варто оскаржувати неправомірні дії Замовника в АМКУ

13.10.2021 10:00

Якою б високотехнологічною і продуманою не була електронна система закупівель, остаточне рішення про переможця торгів приймає саме замовник. Він може відхиляти пропозиції, якщо вони не відповідають тендерній документації. Однак замовники не завжди роблять це правомірно.

До нас звернулася компанія, пропозицію якої відхилили на тендері з дуже дивної причини. Новомиргородський психоневрологічний інтернат оголосив закупівлю 302 тонн кам’яного вугілля з очікуваною вартістю 1,33 млн грн. У закупівлі взяли участь 5 учасників. Найнижчу ціну запропонувало ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС" 872 176,00 грн. Проте замовник відхилив його пропозицію. Однією з підстав він вказав те, що учасник не подав у складі тендерної пропозиції документи про наявність обладнання та матеріально-технічної бази, необхідних для постачання товару. Йдеться про ваги, які є предметом договору про надання послуг зі зважування вугілля кам'яного. Учасник ніби не підтвердив документально, що має ваги, що придатні для зважування вугілля.  

Натомість тендерний комітет обрав переможцем місцеве ПП "НОВОМИРГОРОДПАЛИВО" з пропозицією в 936 200,00 грн, у якого купував вугілля минулого року. До речі, тоді замовник теж відхилив більш економічно вигідні пропозиції і уклав договір саме з цією компанією.

Однак ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС" не погодилося з рішенням ТК та звернулося зі скаргою до АМКУ. Колегія зазначила, що замовник не довів та документально не підтвердив, що ваги, які є предметом договору про надання послуг зі зважування вугілля кам'яного не придатні для зважування вугілля. Отже замовник неправомірно відхилив пропозицію ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС". Колегія прийняла рішення на користь скаржника та зобов’язала Новомиргородський психоневрологічний інтернат скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС" та рішення про визначення ПП "НОВОМИРГОРОДПАЛИВО" переможцем процедури закупівлі.

Замовник повідомив у Prozorro, що виконав рішення АМКУ і скасував відповідні протокольні рішення. Проте у той же день ТК ухвалив нове протокольне рішення і знову відхилив ТП ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС". Причина та сама — неправильні ваги, а ще учасник не надав документів, що має у розпорядженні ваги на території саме Кіровоградської області.

ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС" знову не погодилося з рішенням ТК та звернулося зі скаргою до АМКУ. Колегія знову стала на бік скаржника.

Замовник знову прозвітував про виконання рішення АМКУ і в цей же день втретє відхилив ТП ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС" з тих самих причин, що й раніше.

ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС" втретє звернувся зі скаргою до Колегії АМКУ, яка втретє задовольнила скаргу і вкотре зобов’язала замовника скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ "ПРОМТОПРЕСУРС".

Після третьої скарги ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» і рішення АМКУ замовник врешті скасував свої попередні рішення, визнав цю компанію переможцем торгів і оприлюднив повідомлення про намір укласти з нею договір.

Отже, наполегливість учасника привела його врешті до перемоги на торгах. Сподіваємося, що замовник не відмінить закупівлю з якихось причин, чи не відхилить переможця через ненадання відповідних документів.

До речі, оскільки оскарження було довготривалим, замовник скористався своїм правом використати переговорну процедуру, оскільки його рішення щодо триваючого тендеру оскаржили а АМКУ. Він за нагальною потребою придбав вугілля в обсязі, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендера, що оскаржується, (85 т за 263 340 грн) у ПП НОВОМИРГОРОДПАЛИВО. 

Якими будуть закупівлі після війни

Пропозиції експертної робочої групи для повоєнних закупівель.

16.06.2022 16:50

Грудневі жнива на Полтавщині

Щороку ми мріємо, що ці жнива зникнуть — однак раз по раз натрапляємо на такі історії.

10.01.2022 12:30

Нова локалізація або як не треба писати закони

Депутати запропонували нову версію законопроєкту для нібито захисту українського виробника. Розбираємося, що з ним не так.

08.10.2021 12:00

Моніторинги та штрафи: рік нової редакції

Як аудитори моніторять та перевіряють закупівлі в Prozorro і штрафують порушників.

18.08.2021 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання