Перший "DOZORRO Десант" у Полтаві

20.06.2018 20:06

У рамках проекту “DOZORRO Десант” 19-го червня команда громадського контролю держзакупівель DOZORRO була у Полтаві. Ми проаналізували закупівлі Полтаві за 2017 й 2018 роки, й вирішили проінформувати мешканців, як вони можуть впливати на закупівлі свого міста й контролювати їх.

У Полтаві команда “DOZORRO Десант” провели три навчальні заходи паралельно. Замовникам Полтавської області Віктор Нестуля, Поліна Колганова й Ілля Бібок розповідали про можливості аналітичних інструментів для підвищення ефективності роботи в сфері публічних закупівель. Разом з представниками бізнесу Іван Лахтіонов й Сергій Павлюк розібрали проблемні моменти по роботі у системі електронних закупівель ProZorro, під час зустрічі постачальники ставили питання щодо захисту своїх інтересів у роботі з замовниками. Артем Бабак навчав журналістів-розслідувачів аналізувати закупівлі користуючить аналітичними інструментами.

"Будь-який громадянин може долучатися до процесу контролю публічних закупівель. Підземні переходи – це досить цікаве місце. По даному підряду вже відкриті кримінальні провадження на фірму, яка не виконала умови договору. Цікаво, що місцева влада не зацікавлена в тому, щоб ці роботи були виконані. Зараз вже третя спроба відремонтувати підземки. Дві інші були невдалими, бо замовник уклав прямий договір із виконавцем, якого невідомо яким чином обирав. Кошти перерахували", - розповідає координатор DOZORRO Іван Лахтіонов, який разом з командою спілкується з мешканцями Полтави біля славнозвісного підземного перехода, який вже довгий час у аварійному стані. Громадяни з цікавістю брали листвіки з інформацією й на місці заходили на закупівлю через qr-код й залишали відгуки.

Також команда DOZORRO поспілкувалися зі студентами Української медичної стоматологічної академії. Адже там невдовзі студенти мають отримати відреконструйований спортивний майданчик для міні-футболу біля гуртожитку №3. За нього університет заплатить 750 тисяч гривень фірмі “Новобудгруп”, що зареєстрована менше року тому. Окрім цього, в бібліотеку купили 32 підручники з медицини. За 2 461 екземплярів заплатили 920 тисяч гривень. Тому активне студентство зможе перевірити, чи є ці книги в бібліотеці навчального закладу. Але вже зараз більшість студентів були здивовані всіми закупівлями УМСЦ, оскільки ні про підручники, ні про заміну вікон нічого не знали.

"Це стосується кожного громадянина Полтави. Ми підготували корисний інструмент контролю: інтерактивну карту ремонту шкіл у Полтавській області. Тепер батьки зможуть побачити, чи дійсно проводився ремонт, бо часто просять робити добровільні внески, хоча по факту вже все оплачено державою. Так, у Полтаві на ремонти 86 шкіл та дитячих садків витратили 192 млн гривень. За останні два роки провели 550 закупівель. Найбільше витратили на школу №3 та дитячий садок №6 – 43 та 20 млн грн відповідно", - відмічає автор ідеї, журналіст-розслідувач DOZORRO - Артем Бабак. Данна тема не залишила байдужими нікого, з інформацією ознайомлювалися батьки навіть немовлят. Майжі всі батьки, з якими вдалося поспілкуватися, підтіердили факт того, що регулярно здають гроші "на ремонт".

“DOZORRO Десант” планує продовжити маршрут Україною й далі та закликає полтавців відслідковувати раціональне використання бюджетних коштів і повідомляти про знайдені порушення чи невиконання умов закупівлі.

Карта ремонтів асфальту на прибудинкових територіях і в міжквартальних проїздах

Від початку повномасштабного вторгнення на Prozorro оприлюднили 271 договір на ремонти асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньо квартальних проїздів на майже 286 млн грн.

08.11.2023 15:15

Мапа громадських вбиралень Києва

Де у столиці розташовані громадські туалети

26.10.2023 11:05

Чи стануть прозорішими оборонні закупівлі: аналіз законопроєкту 8381

Які зміни пропонують депутати і чи допоможуть вони вирішити системні проблеми закупівель Міноборони.

08.02.2023 15:00

Правила публічних закупівель мають бути однакові для всіх

Депутати пропонують змінити правила для закупівель коштом місцевих бюджетів. ТІ Україна закликає не голосувати за цей законопроєкт.

24.10.2022 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання