Правила публічних закупівель мають бути однакові для всіх

24.10.2022 14:00

Депутати пропонують змінити правила для закупівель коштом місцевих бюджетів. ТІ Україна закликає не голосувати за цей законопроєкт.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення депутати зареєстрували законопроєкт, яким пропонували ніби спростити закупівлі коштом бюджетів органів місцевого самоврядування:

  • підняти вищу межу спрощених із 200 до 500 тис. грн для закупівель низки товарів, послуг і робіт за кошти місцевих бюджетів;

  • запровадити гіперлокалізацію на закупівлях харчів — надавати переференції на закупівлях учасникам, зареєстрованим у громаді замовника.

ТІ Україна ще тоді закликала відмовитися від шкідливої ініціативи, що порушує основні принципи системи Prozorro. Однак у серпні депутати проголосували законопроєкт 6537 у першому читанні — взяти за основу зі скороченим строком підготовки.

До другого читання текст змінили. Тепер він пропонує не просто підняти поріг для спрощених закупівель палива та енергоносіїв, продуктів харчування, підвезення до закладів освіти та розробки проєктно-кошторисної документації — а взагалі його прибрати. Тобто дозволити проводити спрощені на будь-які суми.

Нагадуємо, що головний ризик спрощених закупівель — те, що учасники не можуть їх оскаржити до Антимонопольного комітету. А це означає, що вони не можуть відстояти свої права, якщо їх порушують. Водночас спрощені не моніторять аудитори.

“Найдивніше, що 6537 воскрес саме зараз. Адже на час війни Кабмін ввів окремі правила закупівель, і вони простіші, ніж у мирний час, — пояснює заступник виконавчого директора ТІ Україна з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов, — Спочатку були ті самі спрощені на будь-які суми, а віднедавна треба проводити відкриті торги, просто за легшим і швидшим алгоритмом. Це зробили зокрема й для того, щоб уникнути корупційних ризиків спрощених.”

Трансперенсі Інтернешнл Україна, і зокрема її проєкт DOZORRO, закликає голосувати проти 6537, якщо його таки винесуть на друге читання. Тим більше, навіть якщо його ухвалять, застосувати нововведення не вийде до кінця війни. Бо постанова Кабміну не передбачає спрощених взагалі.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Вплив тривалості строку подання пропозицій на успішність закупівель будівельних робіт

Як замовники встановлюють строки подання пропозицій, і як це впливає на кількість учасників на будівельних тендерах.

19.02.2024 13:11

Мапа громадських вбиралень Києва

Де у столиці розташовані громадські туалети

26.10.2023 11:05

Чи стануть прозорішими оборонні закупівлі: аналіз законопроєкту 8381

Які зміни пропонують депутати і чи допоможуть вони вирішити системні проблеми закупівель Міноборони.

08.02.2023 15:00

Депутати хочуть дозволити підвищувати ціну договорів на будівництво

Ризикована ініціатива, яка потребує доопрацювання, щоб уникнути корупціогенних чинників: юраналіз законопроєкту 8202.

05.02.2023 11:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання