Dozorro – інструмент контролю витрат грошей громади доступний кожному

25.01.2017 21:28

Зараз буде приклад історії того, як вже існуючі інструменти дозволяють кожному громадянину легко стати учасником громадського моніторингу публічних закупівель.  

Отож, уявімо, ви мешкаєте на лівому березі Києва. І щодня їздите по Дарницькому мосту (він же «міст Кірпи») на роботу і з роботи. І що ви бачите? Що вздовж дорожньої смуги на стовпах встановлені відеокамери. Але є одне але. Дроти камер чомусь вільно звисають і, навіть, похитуються під впливом подуву вітру.  


І таких камер десятки з обох боків.  Постає питання – за чий кошт камери встановили і чи вже оплачені роботи з їх монтажу та під’єднання.  


Відповіді шукаємо на сайті ProZorro.gov.ua. Вводимо ключові слова. Наприклад «відеоспостереження дарницький міст». Легко знаходимо тендер, який нам треба. 

Бачимо, згідно з документами роботи мали виконати в грудні 2016-го року. А надворі кінець січня 2017-го. Можливо просто виконавцю робіт не оплатитили послуги? 

Перевіряємо на ProZorro Звіт про укладений договір і бачимо, що оплату здійснено в повному обсязі.  Заходимо на e-data, щоб упевнитися, чи була здійснена оплата. Копіюємо коди ЄДРПОУ замовника та виконавця і шукаємо транзакції за грудень. Бачимо, що КМДА заплатила ще 28 грудня 2016-го всю суму.  

Що ж. Схоже на «зраду». Гроші заплатили, а робота не зроблена. Вбиваємо код тендера на Dozorro (UA-2016-10-31-000209-b) і залишаємо відгук, щодо знахідки. В подальшому Ваш відгук може бути опрацьований фахівцями ТІ Україна та буде доступний будь-якому громадянину. 

Користуємося шаблонами, які є в розділі "Оскарження"  - надсилаємо запити в КМДА, ДАСУ і ДЗЕ Нацполіції. Більше того, будь-який з вищезазначених органів за допомогою модуля bipro.prozorro.org може виявити цікавий факт. Дуже схоже, що всі ці чотири компанії не надто конкурують між собою. 

В нашому тендері ціна впала тільки на 14000 гривень. А загалом в 10 тендерах, де перетиналися ці фірми при очікуваній вартості лотів в 14 мільйонів економія тільки 29 тис. грн. Тут вже можливо є робота для АМКУ.

Ось так легко запустити маховик перевірки ефективності витрачання мільйонів гривень, які належать громаді. Це не потребує ніяких витрат від громадян і потребує максимум кілька годин часу. Цю ж схему можна випробувати на всіх закупівлях, результатами яких ви як член громади маєте право користуватися.  

Контролюйте та впливайте! Це просто. 

Які зміни в публічних закупівлях очікує від нас ЄС

Вдосконалення контролю, більше нецінових критеріїв, розвиток централізованих закупівель на місцевому рівні та скасування обов’язкових е-аукціонів.

10.11.2023 12:00

Локалізація в дії: чи вдасться підтримати вітчизняного виробника

До другого читання у законопроєкт 3739 про локалізацію в Prozorro внесли зміни, щоб не порушувати міжнародні зобов’язання. Як тепер вона працюватиме.

03.02.2022 10:05

Як скасування Prozorro покращить сферу публічних закупівель

Прогноз наслідків відмови від електронної системи закупівель від аналітиків DOZORRO.

01.04.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання