Харківське комунальне підприємство монополізувало постачання молока у дитсадки

01.02.2018 12:21

Харківське комунальне підприємтво «Дошкільне харчування» монополізувало постачання молока у дитсадки міста. В цьому йому добряче допомогло управління освіти адміністрацій районів.

Противники  системи «Прозорро» в Україні говорять про те, що  вона недосконала, не зупинила корупцію. Але для громадського суспільства, для контролю за владою головне в «Прозорро» те, що корупцію стало складно приховувати.

Коли представники місцевої влади готують торги під конкретного переможця, це можна зафіксуватиі. Особливо, коли головний вигодонабувач працює керівником комунального закладу.

У Харкові відділи освіти провели торги на закупівлю молока та молочних продуктів для дошкільних закладів на суму майже 30 млн грн. Це були дев’ять торгів, які проводили управління освіти адміністрацій районів міста. У восьми районах перемогу отримали приватні підприємці з оточення керівника «Дошкільне харчування».

Посилання на закупівлі:

1) https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-11-28-003069-c
2) https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-11-28-000882-c
3) https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-11-27-001476-c
4) https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-11-27-001033-c
5) https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-11-28-004595-c
6) https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-11-28-000932-c
7) https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-11-28-003296-c
8) https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-11-27-002004-b

Через «Прозорро» вдалося виявити торги з наперед відомими переможцями. Вже у тендерній документації, яку управління освіти писали ніби «під копірку» (випав лише Слобідський район), були виписані вимоги, які не дозволили збільшити конкуренцію.

Вимога: транспорт

Так, в учасників торгів вимагали мати спеціалізований автотранспорт: рефрижератори (не менше чотирьох одиниць). Чому чотири, а не десять? Мабуть, тому що перспективний переможець мав їх лише чотири. Харківський антикорупційний центр направив 8 заяв до замовників з проханням пояснити свою позицію. Станом на 1 лютого відповіді від управлінь немає. Але відомо, що цим питанням займається Департамент освіти та Департамент  економіки Харківської міської ради.

Наявність спецавтотранспорту – це нормальна вимога, але коли ставлять кількість, то виникають питання. Тим більше, що кількість рефрижераторів ніяк не залежала від кількості дошкільних закладів, куди потрібно возити продукцію, чи площі району.

Вимога: аналогічні договори

Крім того, організатори вимагали аналогічні договори, укладені не менше ніж з трьома замовниками, що підтверджують досвід постачання учасником готових швидкопсувних продуктів харчування до закладів дошкільної освіти протягом не менш, ніж 10 місяців до кожного із замовників.

Це означає, що ніхто крім тих, хто вже постачав продукти до дитячих садків Харкова, або області, не зможе прийняти участь. А подібний досвід є лише у тих, хто близький до керівника установи з назвою «Дошкільне харчування». 

Вимагати аналогічний договір згідно з законом – це нормальна практика. Але ставити додаткові вимоги – це вже дискримінація.

Переможці та конкуренти

Ось і вийшло, що на цих тендерах перемогли нібито різні ФОПи, але представляли вони всі одну фірму та документи завантажували одні й ті самі. Знову, єдиним виключенням було управління освіти Слобідського району, але на цей аукціон не прийшли представники Насонова.

В шести торгах єдиним конкурентом був ФОП Панасенко, який, навіть не намагався завантажити необхідні для участі в торгах документи. Цей ФОП взагалі не виграє торги. Він приходить лише, щоб аукціон відбувся.

У трьох інших торгах були ще учасники, але їх пропозиції відхилили. Щодо переможців, то ФОПи Насонов, Юхно, Свиридов, Маляр, Рябченко, Швидка, Шокуров.

Всі ці підприємці використовували документи на автомобілі-рефрижератори, які записані на Тамару Теслюк. Остання відома, як бухгалтер приватного підприємство «Гермес». Ця фірма належить Юрію Насонову – керівнику КО «Дошкільне харчування» Харківської міськради.

Всі ці підприємці для роботи використовують склад на вул. Верстатобудівельна, 2, де приміщення належить ПП «Гермес» Насонова.

Що стосується ФОПів, то один з переможців Свиридов в інших значиться експедитором, ще один переможець Юхно в іншого ФОПа працює вантажником.

Щодо цін, то молоко буде постачатися по 19,5 грн. за 1 л молока виробництва Богодухівського молзаводу. Ціна явно не оптова. Більше того, вона, є вищою, навіть, за середні ціни по регіону у грудні 2017 року. Наприклад, учасник, пропозицію якого відхилили, пропонував молоко за ціною 17,88 грн.

Варто відзначити, що подібна ситуація не лише з молоком, але й з закупівлею риби, масла, сирних продуктів, м’яса.

Схоже, що чиновники від освіти вперто роблять все, щоб продукти постачалися тим, кого вони самі обрали. А торги проводять лише для того, щоб домовленість закріпити документально.

А коли є така змова, то сумнівно, що хтось контролює, які саме продукти отримують діти у дошкільних закладах міста.

****

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе ГО «Харківський антикорупційний центр». Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

“Харківський антикорупційний центр”: викриває порушення у закупівлях

«Харківський антикорупційний центр» – це постійно діюча, потужна антикорупційна громадська організація

24.05.2018 14:50

Чорна сторінка в історії однієї закупівлі

надпринципові сватівські медики:  пропозиція відхилена лише тому що немає порожньої сторінки паспорту

02.08.2017 18:20

У збитковому «Харківському метрополітені» переплачують вдвічі навіть за цвяхи

Вартість цих виробів в 1,5 – рази вище за ринкову. Тобто метрополітен переплачує, навіть, на цвяхах.

19.05.2017 20:41

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання