“Харківський антикорупційний центр”: викриває порушення у закупівлях

24.05.2018 14:50


“Харківський антикорупційний центр” презентували громадську ініціативу 24 липня 2015 року. В лютому 2016 року “Харківський антикорупційний центр” офіційно зареєструвався як громадська організація. На сьогоднішній день «Харківський антикорупційний центр» – це постійно діюча, потужна антикорупційна ГО. Основна мета організації - моніторинг публічних закупівель (місто Харків, область, райони області), електронних декларацій (місто та область), рішень органів місцевого самоврядування, обласної ради, районних рад. Також, у “портфелі” ГО є проект "Доступ до води". Було вирішено розпочати проект, тому що громадяни часто скаржилися на незаконні паркани біля водойм у місті та області.

Ідея створення організації належить Дмитру Булаху та Ігорю Черняху. Практично одразу доєдналися до команди Євген Лісічкін та Дмитро Дробот. Потім – Володимир Рисенко та Павло Новик. Зараз команда ще більше – до 10 людей на кількох проектах (Катерина Лазоренко, Ігор Синицький, Олександр Горбатенко).

Команда «Харківського антикорупційного центру» аналізує багато інформації, працюють з громадянами, які приходять в організацію та розповідають свої історії взаємовідносин з різними гілками влади. Часто проблема у активістів виникає, коли критика не підкріплюється фактами, розслідуваннями. Організація поширює інформацію через свої соціальні мережі й сайт, також співпрацює з телеканалом «АТН» та випускає телевізійну програму «Антикор.Харків». Аналізуючи закупівлі, аналітики та юристи «Харківського антикорупційного центру» постійно пишуть заяви в ДАСУ, АМКУ, поліцію, на замовників, керівництво замовників. Аналізуючи декларації – заяви до НАЗК на повну перевірку декларантів. Досить багато успішних кейсів (розірваних договорів через порушення в сфері публічних закупівель), зекономлених мільйонів гривень, відмінених рішень органів місцевого самоврядування, переможних справ у судах (щодо відкритості та прозорості діяльності комунальних підприємств), повних перевірок декларацій (потенційні порушення в е-деклараціях).

“Харківський антикорупційний центр” в червні 2017 року доєднались до Dozorro-спільноти та були відмічені наступними нагородами: Ідентифікатор порушень - Лідер за кількістю визначення порушень у закупівлях; Кращий інформатор - Лідер за кількістю звернень до контролюючих органів та Dozorro-HERO - Не здається ні перед чим! Навіть фізичною розправою.

Водні баталії

Комунальне підприємство «Харківводоканал» в результаті проведення аукціону 3 липня 2017 року мало намір укласти договір щодо реконструкції водоводу від Лідного до 26 насосної станції з ТОВ «Укртунельбуд» на 54,6 млн. грн. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-05-10-002277-b. Єдиним конкурентом ТОВ «Укртунельбуд» було ТОВ «Національні будівельні стратегії». Проте, на момент проведення аукціону одна особа, Анатолій Павлович Гальчук, був співвласником обох цих фірм  https://www.facebook.com/anticor.kharkiv/posts/1935640893378794. 5-го липня «Харківський антикорупційний центр» в телефонних розмовах та під час електронного листування намагався довести представникам тендерного комітету КП "Харківводоканал", що процедуру закупівлі треба обов'язково відмінити. Також "Харківський антикорупційний центр" відправив заяви щодо цієї процедури закупівлі в АМКУ та Державну аудиторську службу України. 10-го липня Тендерний комітет КП "Харківводоканал" одноголосно відмовив в участі у процедурі закупівлі та відхилив тендерні пропозиції і ТОВ «Укртунельбуд» й ТОВ «Національні будівельні стратегії», у зв’язку з тим, що підприємства є пов'язаними особами в розумінні Закону «Про публічні закупівлі». https://www.facebook.com/anticor.kharkiv/posts/1945327419076808.

Друга й третя спроба обрати переможця

Аукціон оголосили вдруге, проте знову виграло ТОВ «Укртунельбуд» (конкурент вже був інший – ТОВ «Виконроб-82»), але договір так і не уклали (були проблеми з документами у обох учасників) https://www.facebook.com/anticor.kharkiv/posts/1957072671235616. І, лише з третьої спроби, в жовтні 2017 року, уклали договір з ТОВ «Укртунельбуд» (в результаті аукціону), зменшивши суму робіт на 2 мільйони гривень, до 52,5 млн. грн. https://www.facebook.com/anticor.kharkiv/posts/1989172394692310.

Скарги й кримінальні провадження

Крім того, після звернення ГО «Харківський антикорупційний центр» АМКУ оштрафував фірми ТОВ «Укртунельбуд» та ТОВ «Національні будівельні стратегії» за змову на тендері КП «Харківводоканал» з реконструкції скандального водоводу. https://www.facebook.com/anticor.kharkiv/posts/2079704305639118. Поліція розслідує кримінальне провадження, проведені обшуки на комунальному підприємстві за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) щодо реконструкції цього водоводу від Лідного до 26 насосної станції. Вартість матеріальних ресурсів, на думку слідчих, при проектуванні завищена на суму близько 15 млн. грн. за рахунок перевищення вартості склопластикових труб та запорної арматури. Проектом з реконструкції водогону передбачені роботи з прокладання труби склопластикової діаметром 1000 мм. За наявними даними ринкова вартість вказаної труби складає близько 5400 грн. за 1 п.м., проте до кошторису по виконанню реконструкції включено вартість понад 15 тис.грн. за 1 п.м. https://www.facebook.com/anticor.kharkiv/posts/2059896914286524.


Харківське комунальне підприємство монополізувало постачання молока у дитсадки

Харківське комунальне підприємтво «Дошкільне харчування» монополізувало постачання молока у дитсадки міста. 

01.02.2018 12:21

Чорна сторінка в історії однієї закупівлі

надпринципові сватівські медики:  пропозиція відхилена лише тому що немає порожньої сторінки паспорту

02.08.2017 18:20

У збитковому «Харківському метрополітені» переплачують вдвічі навіть за цвяхи

Вартість цих виробів в 1,5 – рази вище за ринкову. Тобто метрополітен переплачує, навіть, на цвяхах.

19.05.2017 20:41

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання