Карантинна ялинка: скільки мільйонів Київ витратив на святкові локації

12.01.2021 11:00

Якщо новорічно-різдвяні канікули ви провели в межах Києва, то ймовірно відвідали бодай одну з міських ялинок. А ми не лише оглянули всі святкові локації столиці, а й порахували, скільки бюджет міста витратив на атмосферу свята для киян в очікуванні локдауну. 

Київ настільки велике місто, що одна головна ялинка на Софійській точно не задовольнила б усіх містян. Тому всі райони столиці традиційно влаштовують свої головні ялинки (а іноді декілька) і витрачають на них від кількох десятків до кількох сотень тисяч гривень на рік. Найчастіше витрати йдуть на штучні ялинки (і не завжди багаторазового використання), їх монтаж і прикрашання. Помітна тенденція останніх років — увага до ілюмінації площі або парку, де розташована головна ялинка, а також створення святкових фотозон. Ці витрати складають до половини загальних «ялинкових». Крім цього, райони влаштовують також своє свято відкриття ялинки. Але цього року такі послуги вирішили не купувати майже в усіх районах міста через карантинні обмеження і заощадили у такий спосіб від кількох десятків до сотень тисяч гривень.

Дарницький

У Дарницькому районі столиці, віддаленому від масштабних ялинок центру міста, місцева влада облаштувала аж три ялинки — біля РДА, біля будинку культури на вулиці Заслонова і в Парку воїнів-інтернаціоналістів. Для цих потреб КП Управління зелених насаджень Дарницького району оголосило закупівлю аж на 140 тис. грн — на живі сосни для встановлення в металевий каркас для ялинки району. Майже 700 дерев розміром від метра до чотирьох придбали за 100 тис. грн. Причому постачальником був не рідний Дарницький лісгосп (який складається з хвойних дерев), а зовнішня ТОВ. 

КП з утримання зелених насаджень виграло тендер районного управління культури на монтаж, перевезення і встановлення районної ялинки біля ДК на Заслонова за 99 тис. грн (з них 50 тис. грн — на 300 сосен).  Прикрасили з ілюмінацією цю ялинку за 40 тис. грн.  Плюс ще фотозона за 20 тис. грн.

Іншу районну ялинку, в Парку воїнів-інтернаціоналістів прикрасили також за 40 тис. грн.  І ще за 27 тис. грн придбали встановлення огорожі біля ялинки.

Загалом бюджет вийшов 326 тис. грн.

Оболонський

Згідно з розпорядженням голови РДА, на облаштування районної ялинки і території навколо неї виділили 360 тис. грн. По закупівлях ми відстежили такі витрати: освітлювальне обладнання для прикрашання ялинки та прилеглої території — 130 тис. грн; комплекс монтажних і демонтажних робіт з встановлення і прикрашання районної ялинки та прилеглої території — 197 тис. грн. У районі навіть вже оплатили демонтаж і утилізацію головної ялинки  — металевий каркас разом зі штучною хвоєю за 6,5 тис. грн. Але цікаво, чому саме утилізація, а не збереження на наступний рік?

Парк «Наталка», розташований у цьому районі, оздобили святковою ілюмінацією за 158 тис. грн. У цю суму увійшли монтаж і виготовлення декоративних елементів, арок, інсталяцій тощо.

Дніпровський

У Дніпровському районі головна ялинка розташована в парку Перемоги. Місцева влада не стала розпорошуватися на дрібні закупівлі і зробила одну велику, на 199,9 тис. грн.  У цю суму увійшло відновлення конструкцій хвої, монтаж ялинки і огорожі, обслуговування художньо-світлового обладнання (причому половина цих витрат припадають на ремонт наявного обладнання і конструкцій). 

Голосіївський

Мешканцям Голосіївського району столиці особливо пощастило — тут розташовані такі загальновідомі новорічні локації, як «Зимова країна» на ВДНГ і ROSHEN Winter Village на Деміївській площі. Можливо, тому РДА не стала витрачати багато грошей, облаштовуючи центральну ялинку в парку імені Рильського. 

Управління зелених насаджень району придбало за 40 тис. грн новорічні прикраси (фігурки на ялинку). На оформлення кульками двох локацій у стилі новорічно-різдвяних свят витратили 14 тис. грн. І ще за 60 тис. грн влаштували лазерне шоу  «Святкові новорічно-різдвяні вітання» на стінах бібліотеки Вернадського.

Загалом — 114 тис. грн.

Шевченківський

Тут ще весною провели закупівлю на послуги з організації загальнорайонних святкових заходів (зокрема новорічного), проте потім через карантинні обмеження договір розірвали. 

КП УЗН району, яке зазвичай опікується облаштуванням ялинки в парку Шевченка, у 2020 році оголошувало лише одну закупівлю — на гілки штучної хвої на 92 тис. грн. А у 2017 році, КП придбало штучну новорічну стовбурову ялинку за 199,9 тис. грн, яка, схоже, і зараз прикрашає центральний парк.

Святошинський

Тут управління культури провело декілька закупівель на послуги з оформлення декорацій, спецефектів, влаштування фотозони, а також проведення свята відкриття районної ялинки — на загальну суму 66 тис. грн

Засвічення новорічної ялинки парку Совський обійшлося в 198 тис. грн. У цю суму входить монтаж штучної ялинки, прикрашання та ілюмінація, засвічення і демонтаж. Загалом 264 тис. грн.

Однак у районі знайшли, на що довитратити гроші — на проведення виставки дитячих робіт в Центрі адмінпослуг і святкову ілюмінацію фасаду будівлі райдержадміністрації пішло 163 тис. грн (за спрощеною закупівлею і з одним учасником).

Солом'янський

Солом'янський район відзначився тим, що не має жодної закупівлі по новорічному профілю у 2020 році. Як нам повідомили в РДА, облаштуванням центральних ялинок району займається КП з утримання зелених насаджень Солом'янського району. А згідно з даними Prozorro, останні новорічні закупівлі були тут аж у 2016-17 роках. Управління культури оголошувало тендер на районне свято Святого Миколая, але його скасували через карантинні обмеження. Можливо, це і є той самий взірцевий приклад бюджетної економії коштом багаторазового використання новорічного декору, до якого всім варто прагнути.

Деснянський

Тут зробили купу дрібних закупівель: монтаж конструкції головної ялинки району (біля кінотеатру «Флоренція») обійшовся у 18 тис. грн (причому це сума без демонтажу); ще майже 43 тис. грн витратили на поточний ремонт огорожі (включно з малюнками на ній) навколо головної ялинки району; на монтаж і прикрашання головної ялинки іграшками — 37 тис. грн; монтаж світлових гірлянд для ялинки — 20 тис. грн; плюс на самі іграшки для ялинки — 20 тис. грн. Послуги з декорування новорічної локації проведення святкових заходів — 49 тис. грн.

У Деснянському районі чи не єдиному не скасували культурну послугу до нового року — влаштували «резиденцію Святого Миколая» за 25 тис. грн. 

Загалом святкові заходи обійшлися у 212 тис. грн.

Печерський і Подільській

Головна ялинка Печерська — у Центральному парку культури і відпочинку (Арка Дружби народів), а Подолу — на Контрактовій. Цьогоріч вони увійшли в загальноміську новорічну локацію «Новорічний маршрут 2021» разом з ялинкою на Софійській. Їх встановлення та ілюмінація входили в закупівлі управління культури КМДА. З додаткових витрат району ми знайшли лише закупівлю КП з утримання зелених насаджень Печерського району — електричні гірлянди на 43 тис. грн.


Отже, загальний кошторис витрат районних бюджетів на ялинки і святкові локації становив цього року 1,611 млн грн.

Головна і найдорожча

До цієї суми відразу треба додати 2,5 млн грн, які Київ витратив на закупівлю послуг з облаштування головної ялинки міста. 

Але цього року історія витрат КМДА на ялинку №1 претендує на звання унікального кейса ялинкозакупівель. Річ у тім, що закупівлю на дуже значну суму — 2,5 млн грн — розпорядник бюджету проводив за безальтернативною переговорною процедурою, посилаючись на виняткові авторські права постачальника на свою послугу. Але все по черзі.

Останні шість років, після Майдану і приходу в крісло мера Києва Віталія Кличка, головну ялинку столиці організовує колишній чиновник КМДА і відомий бізнесмен Ігор Добруцький. Цю співпрацю завжди подають як взаємовигідну — місто не витрачає коштів бюджету на влаштування головної ялинки, натомість отримує стабільну якість і кожного року якийсь новий креатив щодо тематики свята. Сам Добруцький не раз пояснював походження витрат як гроші меценатів (неназваних) і бізнесменів (які хочуть взяти участь в традиційному ярмарку на центральній локації і на Контрактовій). Тобто свято на самофінансуванні. А неофіційна ціна за це — повна монополія одного упорядника і невтручання в його організаційні справи.

Але у 2020 році через пандемію і карантинні обмеження свято на площі було до останнього моменту під питанням. «Цього року під час новорічно-різдвяних свят концерти, різноманітні шоу-програми та фуд-корти не передбачаються», – повідомив в грудні в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський. Натомість локації зробили більшими — новорічній тематиці присвячено цілий маршрут від Арки дружби народів, через велосипедно-пішохідний міст, Андріївський узвіз і до Контрактової.

Усе це свято, разом з ялинками і ілюмінаціями, назвали мистецьким проєктом «ПАРАД КУЛЬТУР» і затвердили розпорядженням КМДА № 1860. Трішки дивна назва для новорічного проєкту, але зараз стане зрозумілим, чому саме вона.

На цей раз ялинка таки потребувала коштів бюджету — офіційно не пояснено, чому, але можливо саме через обмеження масових зібрань і торгівлі. І на виконання згаданого  розпорядження оголосили закупівлю — на мистецький проєкт «ПАРАД КУЛЬТУР». І тут стає зрозуміло, чому така дивна назва — тому що «ПАРАД КУЛЬТУР» це зареєстрований знак для товарів і послуг (свідоцтво на знак № 186391). І постачальником послуги може бути лише власник цього свідоцтва. Тому, згідно з обґрунтуванням необхідності застосування переговорної процедури, єдиним учасником закупівлі стало ТОВ «Глобал-Декор», яке є власником цього свідоцтва. 

Згідно з відкритими даними, ТОВ «Глобал декор» було засноване Ігорем Добруцьким, та й назва спочатку мало відповідну — ТОВ «Головна ялинка країни». Тобто тільки фірма, пов'язана з Добруцьким, могла цього року стати постачальником новорічної послуги для КМДА. Як, власне, і було всі попередні роки. 

До речі, у Добруцького ще багато подібних товарних знаків на всі подібні випадки. На нього зареєстровано ще 27 знаків, серед яких, як виявляється, вже запатентовані назви «Новий Рік на Софії», «Новий рік між двома дзвіницями», «Парад вишиванок» тощо. Також 17 заявок на торговельні марки — у процесі реєстрації. Все це заходи, які в останні роки організовували в Києві різні фірми Добруцького. До свіжих знаків також належать «Новий рік під аркою» (ярмарки), «Новорічна ялинка країни» (іграшки, ялинки, прикраси) або «Новий рік на Хрещатику» — цю торгову марку Добруцький зареєстрував наприкінці 2020 року, і вона, крім організації заходів, доповнена класифікатором «організовування ярмарків». Тому, якщо ярмарки повернуться на головну вулицю столиці, то є вже готовий організатор з ексклюзивними правами на саме таку назву послуги.

Folk Ukraine Добруцького є офіційним організатором новорічно-різдвяних заходів на Софіївській і Контрактовій площах. Логотип організації є на всій рекламі головної ялинки. І саме ця громадська організація є відповідальною за торгівлю на площах, тобто орендарі платять їй.  А ось як це відбувається технічно — торік учасники ярмарку мали зробити оплату через благодійні внески на статутну діяльність партнерської організації ГО «Столичні ініціативи».

Чи були у Добруцького в цьому році доходи від ярмаркування на святкових локаціях, поки невідомо. Але торгові ятки всі ми бачили. 

А от облаштування ялинок і свята точно оплатив бюджет — на них пішло 2,5 млн грн. У цю суму, згідно з тендерною документацією, увійшли такі витрати: послуги з монтажу металевих конструкцій Новорічна ялинка 2021 на Софійській площі — 588 тис. грн; артоб'єкт Арка на Софійській — 504 тис. грн; монтаж та підключення світлових інсталяцій на об'єкті Ялинка і Арка на Софійській — 167 тис. грн; технічне забезпечення церемонії відкриття — 102 тис. грн; арка, декорування, прикраси на Контрактовій — 323 тис. грн; артоб'єкт Ялинка, арки, прикраси на Арці Дружби народів — 605 тис. грн; «Зоряне небо» на велосипедно-пішохідному мосту, освітлення та ілюмінація поручнів — разом 127 тис. грн.

Не так вже й багато для головної ялинки країни, якщо порівнювати з витратами деяких інших обласних центрів у цьому році. Але зовсім немало для «монопольної» закупівлі за переговорною процедурою. 

Мільйони на діоди: скільки міста України витратили на головні ялинки

Ми проаналізували новорічно-святкові закупівлі різних міст країни і розкажемо вам, хто і як підходить до витрат місцевого бюджету.

05.01.2022 10:00

Як бюджет участі Києва прибирають до рук депутатські команди

Попри те, що вони мають інші методи впливу на розподіл бюджетного фінансування.

15.09.2021 09:00

Чому в київських тролейбусах немає PayPass

Київ позбувся паперових талонів у громадському транспорті, але не дозволив пасажирам сплачувати банківською карткою, як це можна зробити в метро. Ми розбиралися, що стало цьому на заваді.

12.08.2021 10:00

Як улюбленець Київзеленбуду стає генпідрядником ще до тендеру

Або як компанія почала вигравати тендери комунального підприємства, коли її колишній співзасновник і очільник влаштувався на роботу в КП.

05.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання