Ліва сторона + права сторона = міст

22.04.2020 20:15

Карантин — не привід відпочивати. Так подумали в управлінні ЖКГ Конотопської міської ради та нещодавно придбали ремонт мосту по вулиці Генерала Тхора.

Для здійснення ремонту одного мосту замовник уклав в один день два окремі договори. Один — на поточний ремонт огорожі лівої сторони мосту, а інший — на ремонт огорожі правої сторони. Така проста математика дозволила управлінню ЖКГ не проводити відкриті торги.

Адже загальна сума двох договорів становить 217 тисяч гривень, тобто перевищує встановлений в ЗУ “Про публічні закупівлі” поріг у 200 тисяч гривень для проведення відкритих торгів на придбання послуг. Замовник закупив саме поточний ремонт огорожі мосту, здійснення якого, як відомо, є послугою. Тож, оскільки при закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначають за кожним окремим лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури (до якого належить і міст), замовник все ж мав оголосити відкриті торги. Всупереч цьому управління ЖКГ здійснило розподіл предмету закупівлі й уклало два окремі договори.

До слова, ремонт огорожі лівої сторони мосту (за 144 тисячі гривень) обійшовся департаменту ледь не в два рази дорожче ніж правої (73 тисячі гривень).  

Здійснює ремонт ТОВ “Агроспецбудмонтаж”, створене в 2016 році та  зареєстроване в Конотопі. Відповідно до даних з ЄДР, засновників підприємства двоє:  Бейгул Ігор Станіславович (депутат Конотопської міської ради) та Скляр Сергій Олексійович (колишній заступник голови Конотопської МР). 

З 2016 року замовники уклали з ТОВ “Агроспецбудмонтаж” 37 прямих договорів на суму понад 6 мільйонів гривень. 36 з них з підприємством уклали саме управління і відділи Конотопської міськради та замовники, засновником яких є міськрада.

Підприємство також змагалось у конкурентних закупівлях, але переважно безуспішно (учасник переміг тільки в одній допороговій закупівлі).

Аналіз відкритих торгів, у яких змагався “Агроспецбудмонтаж”, показує, що підприємство з міською радою поєднують не тільки засновники, а ще й оренда автотехніки у одного з комунальних підприємств Конотопської міськради. У 2019 році учасник “Агроспецбудмонтаж” у складі своєї тендерної пропозиції надав договір оренди техніки, укладений з Комунальним підприємством виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства (КП ВУВКГ). Договір оренди уклали ще на початку 2018 року. Всю техніку, якою фірма здійснювала ремонтні роботи, орендували у КП. З чого можна зробити висновок, що підприємство робило ремонти на замовлення міськради (за кошт місцевого бюджету), здійснюючи роботи автотехнікою цієї ж міськради.

Цікаво, що до обов’язків Сергія Скляра на посаді заступника міського голови (відповідно до інформації з сайту міськради) належало забезпечення “реалізації державної політики з питань будівництва, житлово-комунального господарства”. На посаді він “спрямовував та контролював діяльність” зокрема і КП ВУВКГ (в якого потім орендував техніку для своєї фірми), і управління житлово-комунального господарства (з яким зараз укладено договори на ремонт мосту).

Агентство ефективних рішень уже звернулося до Держаудитслужби і вказало на порушення, допущені при здійсненні закупівлі ремонту цього мосту.

“Розбиття” закупівель з поточного ремонту — звична практика. Зокрема, на початку квітня Агентство ефективних рішень оскаржило до Держаудитслужби зо два десятки прямих договорів, якими “поділили” закупівлі поточних ремонтів, для уникнення проведення відкритих торгів.

Харчування у навчальних закладах: спрощені закупівлі vs відкриті торги

Чи правильно замовники обирають процедури закупівель, щоб забезпечити дітей смачною їжею?

09.03.2021 14:00

Завищені ціни — недбалість чи умови ринку?

Агентство ефективних рішень дослідило коронавірусні закупівлі в Сумській області.

29.05.2020 15:00

Грудневі жнива на Франківщині: витратити не можна залишити

Департамент будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації за «грудневі жнива» уклав більше 60 прямих договорів на очікувану вартість у 24 мільйони гривень без проведення аукціонів у ProZorro.

23.01.2018 19:36

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання