Харчування у навчальних закладах: спрощені закупівлі vs відкриті торги

09.03.2021 14:00

Незважаючи на пору року, зимовий місяць грудень виявився гарячим у закупівлях. Адже тоді бюджетні установи та підприємства закуповували послуги й товари на наступний рік. Серед них і харчування для школярів і дошкільнят. Звісно, батькам хотілося б контролювати, що саме їдять їхні діти поза домом — тож радимо стежити за відповідними закупівлями дитсадків, шкіл і управлінь освіти. Вони можуть купувати або харчові продукти, з яких наймані працівники готуватимуть їжу, або ж послуги кейтерингу. І роблять це не лише в грудні, а й загалом протягом року.

Один із елементів, на який варто звернути увагу під час відстеження тендерів — вибір процедури закупівлі. Чому це важливо?

  • Якщо замовник уникає конкурентних закупівель, можливо (хоча зовсім не обов’язково), він має свого постачальника, з яким йому просто зручно  й вигідно працювати. Але не факт, що цей підрядник задовольняє батьків.
    Тоді як конкуренція на торгах могла б забезпечити і якість, і помірну ціну придбаного.
  • Якщо процедура вибрана некоректно і це підтвердять органи контролю, від замовника можуть вимагати усунути порушення. А через це можуть виникнути тимчасові проблеми з постачанням продуктів чи послуг. 

Вибір процедури залежить від суми закупівлі. Невеликі замовлення можна проводити за прямими договорами, тоді як дорогі й з великими обсягами потребують конкурентних торгів. Детальніше про різні види закупівель читайте в нашому посібнику.

Організація Агенство ефективних рішень не раз оскаржувала та публічно висвітлювала закупівлі харчування у навчальних закладах Івано-Франківщини. Зокрема, аналітики писали про те, як відділ освіти однієї з РДА у період “грудневих жнив” придбав харчування для школярів на три останні дні року майже на таку саму суму, яку він витратив на харчування дітей за попередні чотири місяці.  

Також писали про спробу іншого відділу освіти віддати 12 мільйонів гривень на харчування дошкільнят всього району без аукціону. Завдяки публічному висвітленню ситуації в ЗМІ, порушення вдалося попередити. У результаті, закупівлю здійснили відповідно до вимог закону. 

Щоб розібратися, які помилки та порушення можуть зустрічатися під час вибору процедури у закупівлях продуктів чи кейтерингу для навчальних закладів, давайте розглянемо актуальні кейси.

Наприклад, на Прикарпатті відділ освіти, молоді та спорту Вигодської селищної ради оголосив вісім окремих спрощених закупівель на придбання послуг з організації шкільного харчування — окремо для кожного навчального закладу селищної ради. 

Всі вісім спрощених закупівель оголосили за одним і тим самим кодом єдиного закупівельного словника — ДК 021:2015:55520000-1 Кейтерингові послуги. Їх загальна очікувана вартість виявилася більшою за мільйон гривень, що перевищило  встановлений у ЗУ “Про публічні закупівлі” поріг для проведення процедур закупівель. 

Зважаючи на законодавчі норми, замовник мав оголосити відкриті торги, і ось чому: 

  • Закон застосовується до замовників, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень (п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону).
  • предмет закупівлі — товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції/пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника, затвердженого у встановленому законодавством порядку (п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону)
  • предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини першої статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника (п. 3 “Порядку визначення предмету закупівлі”, затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 15.04.2020 № 708) 
  • Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів (ч. 10 ст. 3 Закону).

Відтак, відділ освіти мав би здійснити закупівлю всіх вищеперелічених кейтерингових послуг за допомогою відкритих торгів. Тут треба керуватися вартісними межами, які встановлені в пункті 1 частини 1 статті 3, та частиною 1 статті 13 Закону. Адже “Порядок визначення предмету закупівлі” не закріплює виключень для таких послуг. А зважаючи на різні місця поставки товарів/надання послуг/їх різний обсяг, Замовнику слід було оголосити мультилотову закупівлю. 

Агентство ефективних рішень звернулось до відділу освіти, вказавши на цей недолік. Замовник погодився з порушенням, скасував спрощені закупівлі та оголосив для придбання всіх цих послуг відкриті торги.

Проведення спрощених закупівель (замість відкритих торгів) для організації харчування доводилось оскаржувати і в інших областях.

Наприклад, відділ освіти, дітей, молоді та спорту Варвинської селищної ради, що в Чернігівській області, закуповував овочі та фрукти, рибу, масло та сирні продукти для закладів освіти. І на кожен з цих предметів закупівлі він оголосив по дві спрощені закупівлі. Зокрема, окремі спрощені були для придбання:

  • овочів та фруктів  (на 199 500 та на 199 000 грн);
  • риби (на 198 400 та 198 900 грн);
  • вершкового масла (на 100 800 та на 199 360 грн);
  • сирних продуктів (на 90 000 та на 199 600 грн).

Ці “подвійні” закупівлі оголошували за однаковими кодами CPV, а за очікуваною вартістю разом по коду вони перевищували поріг. Тож відділ освіти мав би проводити відкриті торги на кожен з кодів. Експерти Агентства звернулися до замовника з проханням усунути ці порушення і правильно обрати процедуру закупівлі.

Як пояснили нам у відділі освіти, вони поділили предмет закупівлі відповідно до: 

  • категорій закладів (дошкільнята та загальноосвітні заклади) 
  • норм їхнього харчування (триразове та одноразове харчування)
  • географічного розташування та можливості доїзду до того чи іншого закладу два, а то й три рази на тиждень.

Водночас замовник запевнив, що зауваження щодо неправильно обраної процедури закупівлі будуть враховані.

Частину з подвійних закупівель відділ освіти скасував, ще деякі — не відбулися. Відтак, на кожен з цих предметів закупівель замовник оголосив ще по одних відкритих торгах. Тож у результаті, порушення усунули лише частково — замовник задовольнив свою потребу за допомогою однієї спрощеної закупівлі і одних відкритих торгів. Тому аналітики організації знову надіслали звернення, але цього разу вже до Держаудитслужби.


Подвійні закупівлі продуктів харчування здійснював і ще один замовник з Чернігівської області — відділ освіти Борзнянської міської ради. Він оголосив по дві ідентичні спрощені закупівлі. Згідно з умовами документації, продукти харчування мали постачати в одній й ті самі заклади освіти, на однакову суму та обсяги. 

Тобто замовник оголосив такі собі спрощені закупівлі-близнюки, зокрема, щоб придбати: 

  • крупи та борошно (на 140 000 та ще одну на 140 000 грн);
  • овочі та фрукти (на 100 000 та ще одну на 100 000 грн);
  • м’ясні продукти (на 190 000 та ще одну на 190 000 грн).

Агентство звернулось до замовника. І він у відповідь пояснив, що потреба в закупівлі крупи і борошна складає 140 тисяч гривень. Але щоб убезпечити себе від перебоїв постачання продуктів харчування в закладах освіти, замовник вирішив про запас провести одразу дві спрощені закупівлі. Мовляв, якщо перша буде успішною, другу, ідентичну закупівлю, відділ освіти скасує. Така ж ситуація виникла із придбанням овочів, фруктів та м’ясопродуктів. 

Зі спрощених закупівель-близнюків відбулись тільки по одній — на їхні клони не прийшли учасники..

Дійсно, дуже важливо забезпечити безперебійне харчування дітей у закладах освіти. Якщо б обидві спрощені закупівлі одночасно не відбулись через відсутність учасників, замовник міг би швидше укласти прямий договір на постачання цих продуктів, ніж, якщо б обидві закупівлі оголошували поспіль одну за одною. Можливо, на це розраховував замовник? Але що, якби у кожній з ідентичних закупівель взяли  участь різні учасники? Тоді замовнику довелося б скасовувати одну з них, а відтак, пропозицію якихось постачальників розглянули б, а інших — ні. Чи не дискримінувало б це учасника, який не вгадав, у якій з ідентичних закупівель потрібно було брати участь?

Підсумовуючи, замовник пообіцяв нам розпочинати тендери заздалегідь, щоб уникнути такої ситуації.

Тож що варто запам’ятати про вибір процедури в закупівлях харчування (і не тільки тут)?

  • що буде: прямий договір, спрощена закупівля чи відкриті торги — ми визначаємо за 4 цифрою закупівельного класифікатора щодо предмета закупівлі;
  • якщо товари чи послуги треба буде постачати в різні освітні заклади, у різних обсягах тощо, варто використати мультилотову закупівлю;
  • краще проконтролювати, щоб такі важливі тендери проводили заздалегідь.

І нехай дітям буде смачно!

Проєкт договору в спрощеній закупівлі: публікувати чи ні?

На честь дня народження спрощених відповідаємо на найпоширеніше питання щодо них.

19.04.2021 14:30

Маски, щитки і термометри: як освітяни готуються до офлайн навчання під час карантину

Аналітики дослідили, що закуповували до нового навчального року на Франківщині.

21.09.2020 22:00

Завищені ціни — недбалість чи умови ринку?

Агентство ефективних рішень дослідило коронавірусні закупівлі в Сумській області.

29.05.2020 15:00

Ліва сторона + права сторона = міст

В Конотопі міська рада поділила міст, щоб уникнути конкурентних торгів.

22.04.2020 20:15

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання