Мінкульт заплатив майже 300 млн грн за виробництво українських серіалів і кіно у 2023-му: де їх можна подивитися

24.01.2024 18:30

Улітку та восени минулого року проєкт Dozorro TI Ukraine публікував два матеріали про замовлення на виробництво серіалів державним коштом. Тоді стало відомо, що Міністерство культури передбачило для ДП «‎Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ) 448,1 млн грн на послуги з виробництва 53 фільмів і серіалів. Виконавців цих послуг вибрали за конкурсом, деталі та процес якого були закритими для громадськості.

На початку нового року Dozorro вирішило з’ясувати, скільки з запланованих проєктів у результаті реалізували (спойлер — менше, ніж здається), скільки на це пішло грошей, що буде з залишками коштів. І головне — де це все можна переглянути.

Так, у відповідь на інформаційний запит, ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» зазначило, що уклало договори на виробництво 37 творів із 53, вартість яких оцінювалася у 308,2 млн грн. Решта переможців відмовилися від укладання контрактів або розірвали їх. Причини різні: ключові працівники мобілізувалися до ЗСУ, неможливо виробити необхідний обсяг творів упродовж серпня-грудня тощо.

Одним із таких, нагадаємо, був драмеді-серіал із робочою назвою «‎СМТ Інгулець», який за 33 млн грн мало знімати ТОВ «‎Прототип Продакшн» ведучого Юрія Горбунова. Останній відмовився від фінансування із держбюджету після скандалу та засудження таких витрат на серіал, де прототипом одного з героїв став кіровоградський фермер і президент місцевого футбольного клубу Олександр Поворознюк — неоднозначний персонаж, який став мемом.

Водночас Горбунов запевняв, що команда відшукає інші джерела фінансування й обов’язково зніме серіал. Але досі у жодних відкритих джерелах, сторінках у соцмережах компанії та ведучого не з’явилося інформації ні про старт зйомок, ні про продакшн.

За даними Радіо Свобода, від виробництва ще одного серіалу — «‎Нижча ліга» — відмовилися ще до укладання договору із переможцем ТОВ «‎Драйв Продакшн». Як з’ясували «‎Схеми», його керівник і власник Наум Баруля має російське громадянство та їздив в окупований Крим до 2019 року включно, заїжджаючи на український півострів саме за російським паспортом. Крім того, Баруля продовжує вести бізнес у Криму та купує нову нерухомість за законодавством окупантів.

Що ж до інших знімальних груп, із якими договір розривати не стали, то більшість із них отримали повну оплату за договорами до кінця минулого року. Загалом за рік виплатили 295,9 млн грн. Такі дані Dozorro отримало з Єдиного вебпорталу використання публічних коштів.

Найдорожчі замовлення

Найбільше коштів отримали дві компанії, пов’язані з однією людиною — кінопродюсером Віталієм Сіренком. Це товариства «Енержи Фільм Продакшен» (коротка назва «Енержи Фільм»), яке він заснував у 2012-му і з бенефіціарів якого вийшов у 2019-му, та «‎Фільмстрім», де він є повним власником. До 2017-го перша фірма мала назву ТОВ «‎Кінокомпанія Фільм Стрім». Сумарні виплати «Енержи Фільм Продакшен» і «‎Фільмстрім» — 65,1 млн грн, що становить найбільшу суму серед інших виконавців. ТОВ «Енержіфільм» увійшла до провідної трійки отримувачів коштів.

Чинна власниця та керівниця «Енержи Фільм» Наталія Богомолова раніше працювала у «‎Фільмстрім» (Filmstream), але наразі живе у Франції. До того ж у своєму профілі на Linkedin вона зазначила про завершення співпраці із Filmstream і про початок роботи у GO7 як фахівець із підтримки клієнтів. Це компанія, яка постачає продукти для авіаліній. Тож навряд чи Богомолова займається кіновиробництвом.

Судячи з фільмографії Сіренка, переважна більшість серіалів, які він продюсував, знята російською мовою і з російськими акторами. Частину з них знімали на замовлення українських телеканалів. Те, що продюсер працював із росіянами та білорусами до повномасштабного вторгнення, Сіренко підтвердив й у коментарі журналістам Bihus.Info. Віталій Сіренко також заперечив причетність до виробництва його колишньої компанії. У відкритих джерелах також не вдалося знайти доказів прямих зв’язків Сіренка з ТОВ «Енержіфільм».

«Енержіфільм» заснували у 2019-му Вадим Червяков і Роман Омельчук — двоє одногрупників із Київського університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.

Що вже можна подивитися

З 37 оплачених фільмів у прокат та у відкритий доступ поки вийшло не більше трьох. Так, ТОВ «‎Прокіно» випустило 4-серійну мелодраму «‎Одна родина», за яку йому заплатили 8 млн грн. 

UPD: Після публікації матеріалу з редакцією зв’язалися представники каналу  «2+2», та повідомили, що серіали «‎Одна родина» та «‎Одна родина. Весілля» — це два різних проєкти. Останній знімався власним коштом каналу «2+2», а перший імовірно має транслюватися на СТБ. На сайті «‎Вікна» є анонс серіалу «‎Одна родина», який мають показати на СТБ у 2024 році. Перепрошуємо за неточності.

Щодо іншого проєкту компанії — мелодрами «Вглиб кролячої нори» (або «Впізнай мене»), то поки про неї можна почитати лише в інтерв’ю окремих акторів і знайти проби на YouTube. Хоча за 8 епізодів серіалу знімальна група отримала повну суму 16,9 млн грн.

Так само на YouTube уже доступний мінісеріал «‎Санаторій “Незабудка”», який у прокат вийшов із назвою «‎Новорічна шкереберть». Ролі в ньому зіграли зокрема Остап Ступка й Андрій Данилко.

Синопсис: «У переддень Нового року в крихітному, затишному готелі в Карпатах доля, не без допомоги власника готелю Івана (Остап Ступка), зводить разом дуже різних людей. Боєць ЗСУ Валера (Андрій Ісаєнко) їде з передової до кордону, щоб відмовити дружину від розлучення. Волонтерка Таня (Анастасія Цимбалару) не надто вдало намагається зібрати гроші на партію дронів і поспішає на митницю. Блогерка Ліза (Олена Олейникова) просто хоче жити своїм безхмарним і веселим довоєнним життям. Депутат Петрович (Сергій Івушкін) мріє втекти за кордон із валізою грошей. У всіх них дуже різні мрії та погляди на життя, але всі вони зустрінуть Новий рік разом, щоб зрозуміти, чого насправді чекають від майбутнього».

На сайті телеканалу «Дім» вказують, що станом на 11 січня серіал отримав мільйон переглядів на YouTube. Статистика ж говорить про те, що користувачі переважно дивляться першу серію, а ось далі кількість переглядів наступних трьох падає більш ніж удвічі.

Знімало серіал ТОВ «‎Рікі-Тікі-Таві» за 10 млн грн (телеканал «Дім» додає, що зйомки проводилися разом із ТОВ «‎Поліґон Фільм»). Обидві компанії зареєстровані в одній квартирі на Оксану Іванюк, яка має у власності третю — ТОВ «Ай К’ю». Це товариство виконувало державне замовлення на зйомки серіалу «‎Позивний “Санта”» за 4 млн грн. Фірма отримала повну оплату, однак інформації про вихід епізодів у відкритих джерелах знайти не вдалося.

Показати результати роботи встигло й ПП «‎Продюсерська Агенція “‎АССА”». Наприкінці грудня знімальна група презентувала короткометражний фільм «‎Солдатик», який коштував бюджету 3,1 млн грн.

Це психологічна драма про пораненого солдата, який проходить лікування у шпиталі. Він не розмовляє і перебуває в напівсвідомому стані, але має видіння: наче мандрує між світом мертвих і світом живих. Коли до нього хтось звертається, щоб дізнатися про долю своїх зниклих безвісти рідних, то хлопець відчуває, в якому світі ця людина — жива вона або мертва.

Які твори мають вийти у прокат

ТОВ «‎Український продюсерський хаб» анонсувало прокат серіалу «‎Потяг» — 4-серійної мелодрами про провідницю. За нього знімальна група отримала всі 8,5 млн грн за контрактом. Точної дати виходу не називають.

Окрім того, компанія встигла отримати звинувачення у непогодженій адаптації сценарію для фільму «‎Серце знає» зі списку переможних проєктів. За його виробництво підряднику сплатили 16,2 млн грн із 17,2 млн грн.

ТОВ «УП хаб» входить до групи компаній UP Hub, власниками якої є Сергій Литвиненко, Ольга Пантелеймонова та Юрій Артеменко — нардеп 4-5 скликань, ексголова Нацради з питань телебачення і радіомовлення (з 2014 по 2019 роки).

Один із засновників ТОВ «‎УП хаб» — ТОВ «‎КС Продакшн» — має своє окреме замовлення на серіал «‎Шлях додому». Тож до суми виплат у 24,7 млн грн можна додати ще 8,8 млн грн за останній серіал (разом 33,5 млн грн).

‎Sfera film, яке отримало замовлення на серіал у жанрі військової трагікомедії «Позивний Тамада» як ТОВ «Енержіфільм», оголосило про завершення зйомок 30 листопада. Наразі товариство отримало повну оплату за договором — 7,7 млн грн, але про вихід серіалу поки невідомо.

Та сама фірма 4 грудня повідомила про початок зйомок серіалу у жанрі військової драми «‎Звичайна людина», за яке ТОВ «Енержіфільм» уже сплатили повну суму у 7,6 млн грн. Про дату виходу також поки невідомо.

Крім того, у соцмережах ми знайшли оголошення про кастинги на ролі в такі серіали як «‎Продовження» (припускаємо, що це «‎Продовження роду») та «‎Консультант» (імовірно, «‎Сімейний консультант»). Відбори акторів проводилися цієї осені.

Що буде з невикористаними коштами

У відповіді на запит журналістки Dozorro ДП «‎МПІУ» повідомило, що решту договорів із переможцями конкурсу держпідприємство підписувати не планує. А ті кошти, які підрядники не використали упродовж 2023-го, перерозподіляти не будуть.

Витрачали не тільки на виробництво власного контенту

Цікаво, що телеканал «Дім» витрачався не тільки на виробництво власних серіалів і фільмів. Так, МПІУ торік заплатило 12,1 млн грн за права на використання пісень і музики, а також показ фільмів і серіалів. Серед списку, зокрема:

  • право на 2–3 покази 26 фільмів Суспільного — за 350 тис. грн;
  • по 3 покази із повторами двох серіалів «1+1» за 280 тис. грн: «‎Чорний ворон» і «‎Століття Якова»;
  • 5 показів із повторами пригодницького фільму болгарського режисера Василя Бракова за 80 тис. грн.

Найдорожчий договір був із ТОВ «‎ТВ Сайд Медіа» — на покази 34 іноземних фільмів за 1,2 млн грн.

Окрім того, канал купував права на покази програм YouTube-формату. Наприклад, «‎Крафтові мандри» Євгена Синельникова або «‎Соціологіка» Сергія Гулейкова. Разом із їхніми проєктами «‎Країна героїв» і «‎З України» ДП «‎МПІУ» заплатило ФОП Гулейкову 328 тис. грн за 10 показів кожної з 65 серій шоу.

Також цікаво, що держпідприємство окремо витратило 10 тис. грн на право використати 2 хвилини пісні «‎Старі фотографії» гурту Скрябін у 5-му епізоді серіалу «‎Тривожні люди». Ще 5 тис. грн отримав Дмитро Шуров (Pianoboy) за те, що 30 секунд його треку «‎Відьма» використали у шоу «‎Тихий вечір з Оленою Кравець».

Таким чином, з наданих із бюджету на виробництво українського контенту майже 450 млн грн переможці конкурсів змогли освоїти лише трохи менш як 300 млн грн. На виході, як і передбачалося, глядач отримав здебільшого мелодрами та телекомедії. У кожній згадується тема війни. А ось документальних фільмів у списку майже немає. Ті, які отримали фінансування, поки не вийшли в прокат.

Та, як виявилося, замало було просто відзняти український контент для популяризації. Нині Мінкульт зіштовхнувся з тим, що його треба транслювати десь, окрім телеканалів «‎Дім» і «‎FreeДом». Наприкінці грудня ДП «‎МПІУ» опублікувало оголошення, в якому запропонувало телеканалам і дистриб’юторам узяти відзняті стрічки й епізоди для трансляції на власних платформах.

Перевагу надаватимуть тим, хто запропонує більші охоплення, кращі стратегії просування і матиме вищий потенціал до міжнародної дистрибуції. Каталог контенту надаватимуть за запитом.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

Джерело: detector.media

Пункт пропуску з Польщею «Шегині» хочуть реконструювати: договір планують укласти із польським підрядником

Компанія Unibep SA раніше бралася за цю реконструкцію, але встигла тільки розробити проєкт. Тепер вона хоче продовжити роботи.

12.03.2024 10:56

Понад 900 млн грн за рік заплатили за телемарафони й програми для «‎Дому», FreeДом та The Gaze

Ми дослідили, як витрачали бюджетні кошти на телемарафони і канали Іномовлення у 2023. 

22.02.2024 10:16

Майже в сотню разів: як змінилися витрати міст на новорічні свята

Більшість обласних центрів країни встановили різдвяні ялинки. Обійшлися мінімальними витратами за рахунок волонтерських зусиль або коштами меценатів. Але все ж не без витрат із бюджету.

20.12.2023 12:55

У школи Києва замовили 60 тисяч посібників із доповненою реальністю

КНП «Освітня агенція міста Києва‎» провела 13 тендерів на дидактичні посібники для школярів із доповненою реальністю. 

24.10.2023 18:10

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання