На що вказують знаки до Євробачення?

04.05.2017 14:46

Зовсім скоро відбудеться Євробачення і до Києва вже починають з'їжджатися гості та туристи. Нещодавно, побувавши біля станції метро “Лівобережна”, де буде основний потік люду, був вкрай здивований розмахом робіт: ставлять нові бордюри, стелять новий асфальт, одразу роблять розмітку, встановлюють нові стовпи для освітлення, перевіряють лампи на стовпах, влаштовують новий паркан і. т.д. Побільше б хотілося бачити таких активностей. Звісно, до Євробачення готуються всі служби міста. Не виключенням, на мою думку, є Комунальне підприємство виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) “Київський міський туристично-інформаційний центр” (далі - Замовник), який вирішив порадувати гостей столиці новими вказівними знаками. Замовник вирішив оголосити закупівлю на Роботи зі встановлення нових та оновлення існуючих вказівників до об'єктів екскурсійного показу, в т.ч. іноземними мовами.

Можливо, вже зовсім скоро в Києві з'являться ось такі вказівники та стенди. Якщо Ви їх вже бачили - повідомляйте нам, адже, договори на їх встановлення ще не укладені.

Чому ж привернув увагу цей тендер? А тому, що очікувана вартість закупівлі складає 966 316,00 гривень, а тендер проведений за допороговою закупівлею. В назві предмета закупівлі прописано, що це роботи. Проте, ми вважаємо, що маємо справу з “надпороговою” закупівлєю, яка має бути проведена через відкриті торги, адже мова йде про звичайну послугу і про проект на роботи нічого не сказано в умовах закупівлі. Отже, замовник хоче видати відкриті торги за допорогову закупівлю та уникнути проведення процедури, яка передбачена Законом України “Про публічні закупівлі” (далі - Закон). 

Більше того, одного з учасників (ТОВ “Гранд Принт 25”) вирішили дискваліфікувати через те, що “Згідно вимог до кандидатів та документів, копії документів не завірені згідно законодавства та не завірені взагалі. А саме, як передбачено Державним стандартом України ДСТУ 4163-2003. Такі фотокопії документів до розгляду прийняті бути не можуть”. А його пропозиція, між іншим, була дешевша на 187 тис. грн, а деякі скан-копії зроблені з оригіналів документів та не потребують завіряння. 

Але для Замовника, напевно, економія не має значення. Виникає питання: чому Замовник не зробив посилання в документації на ДСТУ 4163-2003? Хіба, щоб дискваліфікувати неугодних йому учасників? Все зводиться саме до цього, ще й відкриті торги намагається приховати.

Пізніше було виявлено, що даний Замовник через допорогову закупівлю, також, оголосив закупівлю очікувананою вартістю майже 1,5 млн. гривень на встановлення нових та оновлення існуючих стендів (пілонів) з загальноміською, маршрутно-картографічною та туристичною інформацією. Цікавим є те, що переможцем в обох закупівлях визначено ФОП Нікольського Романа Вікторовича. 

Ми вже готуємо листи до Державної аудиторської служби України та до Київської міської державної адміністрації. Разом з тим, виступаємо за скасування закупівлі та проведення її відповідно до вимог Закону.

Матеріал підготовлено в рамках проекту, USAIDUK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”.



Як саме ви можете боротися з марнотратством бюджету і корупцією в закупівлях

Інструкція для тих, хто хоче почати впливати на раціональне витрачання коштів держави, але не знає, з чого почати.

09.12.2023 13:30

Як зробити публічні закупівлі менш привабливими для бізнесу

Чому зупиняти платежі за результатами моніторингів Держаудитслужби — погана ідея і чи є альтернативні рішення для контролю?

30.11.2023 10:30

Як скасування Prozorro покращить сферу публічних закупівель

Прогноз наслідків відмови від електронної системи закупівель від аналітиків DOZORRO.

01.04.2021 10:00

Швидкі для боротьби з COVID-19

Як купували спеціалізовані авто в Prozorro у 2020 році.

21.01.2021 10:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання