Не тільки наглядач, але і союзник

22.07.2020 20:30


Зміни до Закону «Про публічні закупівлі» принесли з собою позитивне оновлення системи в цілому. На жаль, не всі замовники виявилися готовими до цих змін: хтось не врахував зміни до ст. 17, хтось не встиг завершити допорогові закупівлі.  

З початку дії нового Закону, ГО «Трипільський Край» проаналізувала понад 1500 закупівель і знайшла 40 замовників, які не врахували зміни.

Більшість з них не врахували зміни до ст. 17 (39 замовників та 73 закупівлі). Переважно це невеликі замовники, які готують тендерні документації у спосіб «копі-пейст». Їм складно орієнтуватися в законах, вони користуються системою майже вимушено і наражатися на штрафи на рівному місці — це останнє, чого вони бажають. Ми це розуміємо та намагаємося допомогти і роз’яснити нові правила. Натомість отримуємо багато подяк у відповідь на свої звернення, які допомагають їм уникнути штрафів.

Один замовник — Комунальне підприємство "Дирекція з капітального будівництва та реконструкції  "Київбудреконструкція" — за кілька днів до початку дії нового Закону оголосило понад 100 допорогових закупівель на реконструкції дитячих та спортивних майданчиків. Завершити їх до 19 квітня вони не встигли. Тож, закупівлі на загальну суму 10,6 млн грн довелося скасувати.

Проте, є і кілька замовників, які відреагували на порушення лише після того, як ДАСУ розпочала моніторинг. Наприклад, не відмінила одразу свою закупівлю обладнання для друку одна київська військова частина. 

Однак, є і такі замовники, які не скасовують закупівлі навіть після того, як аудитори встановлюють порушення. Один з таких — філія Укрзалізниці. Вона так і не скасувала закупівлю послуг з обслуговування ліфтів після моніторингу Держаудитслужби, який підтвердив порушення. 

Які висновки ми зробили для себе з цієї історії?

1)     Треба продовжувати всіма можливими способами навчати замовників. Надавати їм інформацію в зручний і зрозумілий для них спосіб;

2)      ГО для замовників – це не тільки «наглядач», а й союзник та помічник, який допомагає уникнути штрафів за порушення.

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Вдвічі дорожче і з реконструкцією недобудови

Як у Петропавлівській Борщагівці будують школу з купою порушень

30.01.2020 11:30

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання