Стадіон так стадіон: громадські активісти зберегли Українці 10 млн грн

09.10.2019 17:30

В м. Українка збираються будувати новий стадіон, на що були закладені 32,8 млн гривень. Це — близько третини річного бюджету містечка Київської області. У тендері були прописані дискримінаційні умови на закупівлю реконструкції стадіону. Громадська організація "Трипільський край" домоглась економії місту 10 млн грн.

Перші оголошені торги на реконструкцію стадіону очікувано закінчились невдачею – на торги прийшов єдиний учасник, який вже виконує роботи за угодою з виконавчим комітетом Української міської ради. І у громади міста були всі підстави запідозрити цього виконавця у недоброчесності. Адже роботи, які вже виконує цей підрядник у місті, проводяться вкрай повільно. До того ж, компанія ТОВ «Сіті-строй 2017» вже є фігурантом кримінальних проваджень:

  • № 42017000000001595 відкритого за фактами фіктивного підприємництва, вчиненого повторно, а також легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненої повторно та за попередньою змовою групою осіб, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України.
  • № 42018050000000428 від 13.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. А саме: в результаті досудового розслідування встановлено, що  грошові кошти, які були перераховані на ТОВ «Сіті-строй 2017» для закупівлі будівельних матеріалів та послуг субпідряду надалі частково перераховувались на картковий рахунок директора підприємства.

Відповідь від міськвиконкому на звернення щодо наявності дискримінаційних вимог у тендерній документації була передбачуваною: вимоги тендерної документації не є дискримінаційними. Нібито фахівці міськради бажають отримати найвищу якість.

Саме тому, навіть не чекаючи відповіді та усунення дискримінаційних вимог, ми почали діяти: розіслали понад 20 листів потенційним учасникам.

Одночасно надіслали до міськради запит на надання можливості ознайомлення з проєктною документацією по реконструкції стадіону. Потім її ми виклали у відкритий доступ та повторно надіслали листи запрошеним учасникам з посиланням на неї.

В результаті участь у закупівлі взяло 4 учасники, а пониження ціни на торгах склало 10,8 млн грн.

Так, у нас все одно є питання до переможця. Бо ним став той самий сумнівний підрядник. Але нам вдалось суттєво знизити ціну на торгах, і це саме по собі – вже перемога. А за виконанням робіт ми будемо пильно стежити та про будь-які підозри у недоброчесності повідомляти правоохоронні органи.

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання