102 млн гривень на новорічні подарунки

27.12.2019 11:00

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

З них 66% — відкриті торги, 30% прямі угоди і 4% — допорогові закупівлі.

Закупівля новорічних подарунків у вигляді солодощів росте корінням ще з радянського минулого. Тоді цукерки були дефіцитом, і профспілки влаштовували для дітей свята з солодкими подарунками.

Проте, зараз немає дефіциту цукерок. Навпаки — їх безліч! А основна проблема батьків як обмежити кількість солодощів в дитячому раціоні. Однак, традиція продовжує існувати. Тільки Укрзалізниця придбала дитячих подарунків на 31 млн. грн.!

Крім загальної доцільності подібних витрат взагалі, закупівлі подарунків — дуже ризикові.  Часто, прикриваючись діточками, замовники прописують дискримінаційні вимоги у тендерній документації і вимагають зразок товару від переможця. Так, наприклад, зробило управління освіти Бориспільській РДА та в Деснянській адміністрації Києва.

Якщо ж говорити про прямі угоди на закупівлі новорічних подарунків, то часто ми не бачимо навіть кількості придбаного товару. Наприклад, Білогородська сільська рада на 149 тисяч придбала невідомо-що.

І виходить так, що замість того, щоб придбати щось справді корисне, кожен рік десятки мільйонів гривень викидають на суміш ароматизаторів, жирів та цукру. А чи доцільне таке витрачання коштів мають вирішувати платники податків. Чи хочете ви, щоб ваша дитина отримувала цукерки на святі у дитячому садочку чи, може, краще купити на ці гроші зволожувач повітря в групу? Або жалюзі, на які вимагають гроші у батьків? Зрештою можна купити фруктів! Тож, новорічні закупівлі – чудовий привід задуматися над раціональністю витрачання бюджетних коштів. Бо 150 тисяч в межах однієї сільради – це дитячий майданчик або іграшки для дитячого садка. А 100 мільйонів на країну – це одна поміняна на цукерки школа. То що краще?

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

Гора сміття в селі Гора

Так виглядає результат надання послуги з вивезення органічного сміття в с. Гора, що на Київщині. Послуги, замовлення якої відбувалося з численними порушеннями.

19.12.2019 23:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання