Нецінові критерії: як застосувати і не ступити на темну сторону сили

07.04.2021 10:30

У звичайних тендерах учаснику треба пройти 3 кола випробувань, щоб перемогти в закупівлі й отримати контракт:

  • Відповідність кваліфікаційним критеріям;
  • Відповідність продукції технічним вимогам;
  • Аукціон.

Але інколи й цього виявляється недостатньо. Адже на ринку існують пропозиції, які однаково відповідають потребам замовника, проте передбачають різний економічний ефект та наслідки від закупівлі. Щоб порівняти пропозиції з різними умовами й особливостями та вибрати товар не лише за ціною, застосовують нецінові критерії. 

На жаль, згідно з дослідженням Transparency International Ukraine, замовники все рідше користуються неціновими критеріями. 

Попри користь цього функціоналу Prozorro, він містить і ризики зловживань. Критерії і спосіб їх використання вибирає сам замовник. Важливо не порушити баланс між доцільністю додаткових критеріїв і їх впливом на визначення переможця. 

Тож як використати нецінові критерії і правильно розрахувати їхню вагу, розберімося на прикладах.

Умови оплати

Часто для замовника важливо отримати не тільки необхідний товар, але й оптимальні умови оплати. Можливо, колись Україна зможе відійти від застосування такого критерію — наприклад, завдяки вдосконаленню бюджетного процесу. Адже гроші в часі також коштують грошей, і за довші терміни оплати доведеться заплатити додатково.

Але коректно розрахувати цей критерій не завжди так просто. В умовах оплати можна прописати різний відсоток передоплати, вимоги до остаточних розрахунків, періоду відтермінування тощо. Часто замовники не прив’язуються до обґрунтованого рівня вартості грошей в часі і тому готові переплатити значно більше за привабливіші умови оплати, ніж вони б витратили, якби залучили ці кошти за допомогою позики або в інший спосіб.

Для коректного розрахунку нецінового критерію треба чітко визначити період відтермінування і частку платежу, яку буде відтерміновано. А також визначити ту саму вартість грошей в часі. Тут можна взяти за основу кредитну ставку банківських установ, яка коливається приблизно в межах 15-20% річних, але може містити додаткові і приховані платежі. Тому вартість грошей в часі можна визначити на рівні не більше 25% річних.

Наприклад
Ми вивчили ринок і встановили, що постачальники товару погоджуються на різні умови оплати товару. Постачальник 1 згоден винятково на умови 50% передоплати і 50% післяоплати протягом 3-х днів від дати поставки. Іншому постачальнику підійде варіант 100% післяоплати з відтермінуванням платежу на 30 днів.
Строк поставки товару 90 днів.

Щоб забезпечити конкуренцію, необхідно застосувати неціновий критерій, який дозволить обом постачальникам взяти участь в тендері і водночас допоможе отримати максимально вигідні умови замовнику.

У випадку умов оплати другого постачальника, замовник:

  • не сплачує авансовий платіж 50% протягом 90 днів;
  • після поставки отримує додаткові 27 днів на оплату всієї суми.

Тоді економічний ефект можна порахувати як,

Вага нецінового критерію = (50% очікуваної вартості × 90 днів + 100% очікуваної вартості × 27 днів) /365 календарних днів×25% річних = 5%

Тепер замовник може коректно порівняти різні умови оплати. Визначення ваги нецінового критерію:

  • Умови оплати: аванс 50%, післяоплата 50%, відтермінування оплати 3 днів  – 0%
  • Умови оплати: аванс 0%, післяоплата 100%, відтермінування оплати 30 днів – 5%

Щоб не рахувати це число щоразу вручну, можна зробити калькулятор автоматичного розрахунку в Excel: калькулятор нецінового критерію «умови оплати».

Гарантійний термін товару

Одна із властивостей якості продукції – це здатність товару зберігати необхідні параметри протягом його використання. Якщо ми купуємо, наприклад, персональний комп’ютер, для нас важливі не лише його характеристики, а й тривалість періоду, протягом якого він працюватиме без проблем. Щоб вберегтися від неякісного товару, який швидко зламається, існує гарантія. Але дуже часто пропозиції гарантійного періоду є різними, так само як і їхній вплив на кінцеву вартість товару. 

Якщо замовник обирає найбільший гарантійний термін як обов’язкову вимогу – це може суттєво скоротити конкуренцію. Тоді як найменший строк завадить отримати якісну пропозицію.

Тож оптимальний варіант — використати неціновий критерій, щоб оцінити пропозиції з різним гарантійним періодом. Так можна визначити мінімальний обов’язковий термін і різні варіанти для подовженого сервісу. При цьому, важливо реально оцінювати гарантійний термін товару та не встановлювати його надто великим — щоб цей термін не пережив самого постачальника. 

На жаль, не завжди замовники аналізують можливості й ціни додаткового гарантійного обслуговування. Проте це цілком реально зробити — зараз більшість великих магазинів і торговельних мереж відкрито та детально пишуть про те, які додаткові сервісні послуги вони надають та за якими цінами. 

Для прикладу, ось варіанти додаткової гарантії для деяких товарів:

Товар

Ціна 

Вартість додаткового року гарантійного обслуговування

Співвідношення вартості річної гарантії до ціни товару

Комп'ютер Everest Home 4090

30 999,00

2 499,00

8,1%

Комп'ютер HP 290 G1 MT

14 599,00

959,00

6,5%

Комп'ютер QBOX A1943

19 099,00

1 149,50

6,0%

Моноблок Asus Vivo AiO V222FAK

14 900,00

959,00

6,4%

Ноутбук Asus Laptop E410MA

9 999,00

789,00

7,9%

БФП HP DeskJet 2320

1 599,00

139,00

8,6%

БФП Canon Pixma E3440

3 199,00

319,00

10%

Замовник може проаналізувати необхідну категорію товарів та визначити оптимальну вагу нецінового критерію.

Строк використання товару

Примітка: цей критерій прямо не вказаний у прикладах нецінових критеріїв у пункті 3 частини 3 статті 29 Закону. Раніше Колегія АМКУ кілька разів стверджувала, що той наведений перелік є вичерпним. Водночас, згідно з листом Мінекономіки від 2 квітня цього року, міністерство займає протилежну позицію – перелік нецінових критеріїв у Законі не є вичерпним

Третя ситуація – коли аналогічні товари мають різний ресурс їх використання. Тобто їх треба буде замінити через різний інтервал часу, а відповідно, це означає різні витрати замовника в майбутньому.

Приміром, дві гальмівні колодки можуть мати різний ресурс їх використання, гарантований виробником: 10 000 км і 12 000 км. Відповідно, щоб коректно порахувати пропозиції учасників треба враховувати не тільки ціну, а й такий життєвий запас.

Для розрахунку ваги нецінового критерію треба передбачити мінімальний ресурс товару (у нашому випадку це буде 10 000 км) та порівнювати з ним товари з більшим ресурсом:

(Ресурс товару учасника - Мінімальний ресурс) / Мінімальний ресурс

Головне пам’ятати, що значення ресурсу об’єкту має бути не суто декларативним. Його варто чимось підтвердити, надати замовнику гарантії, що він справді такий, як написано в тендерній пропозиції.  Добре, якщо ресурс підтверджується незалежними випробуваннями.

Щоправда, варіант з неціновими критеріями підходить лише у випадку, якщо ресурси товарів відрізняються не більше, ніж на 30% (адже це гранична межа ваги нецінових критеріїв у закупівлі).

Інакше доведеться застосувати складніші методи, такі як закупівля із врахуванням вартості життєвого циклу, або закупівля забезпечення витратними товарами на певний обсяг роботи. Або ж коригувати свої початкові вимоги до товару.

У випадку застосування будь-яких нецінових критеріїв найважливіше – не порушити баланс сил. Використання нерелевантних критеріїв оцінки, або ж необґрунтоване визначення їх ваги найімовірніше матиме більше негативних наслідків для замовника, ніж позитивних. Також слід завчасно продумати, як учасники мають підтвердити свою відповідність неціновому критерію, а як замовник може перевірити цю відповідність. Інакше неціновий критерій лише погіршить якість закупівлі.

Київавтодор за півтора року закупив ремонтів доріг на 5,2 млрд грн. Чи доречні такі замовлення під час великої війни?

Проєкт DOZORRO дослідив, як у Києві ремонтують та будують дороги під час повномасштабної війни.

08.11.2023 14:20

Що таємного в оборонних закупівлях, які не пов’язані зі зброєю?

Яка інформація може бути чутливою в закупівлях, та як зробити оборонні закупівлі прозорими.

09.02.2023 16:00

В очікуванні відбудови: 5 питань, на які досі немає відповідей

Попри те, що відбудова фактично почалася, вона все ще потребує єдиної стратегії.

21.10.2022 10:53

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання