Нецінові критерії: як застосувати і не ступити на темну сторону сили

07.04.2021 10:30

У звичайних тендерах учаснику треба пройти 3 кола випробувань, щоб перемогти в закупівлі й отримати контракт:

  • Відповідність кваліфікаційним критеріям;
  • Відповідність продукції технічним вимогам;
  • Аукціон.

Але інколи й цього виявляється недостатньо. Адже на ринку існують пропозиції, які однаково відповідають потребам замовника, проте передбачають різний економічний ефект та наслідки від закупівлі. Щоб порівняти пропозиції з різними умовами й особливостями та вибрати товар не лише за ціною, застосовують нецінові критерії. 

На жаль, згідно з дослідженням Transparency International Ukraine, замовники все рідше користуються неціновими критеріями. 

Попри користь цього функціоналу Prozorro, він містить і ризики зловживань. Критерії і спосіб їх використання вибирає сам замовник. Важливо не порушити баланс між доцільністю додаткових критеріїв і їх впливом на визначення переможця. 

Тож як використати нецінові критерії і правильно розрахувати їхню вагу, розберімося на прикладах.

Умови оплати

Часто для замовника важливо отримати не тільки необхідний товар, але й оптимальні умови оплати. Можливо, колись Україна зможе відійти від застосування такого критерію — наприклад, завдяки вдосконаленню бюджетного процесу. Адже гроші в часі також коштують грошей, і за довші терміни оплати доведеться заплатити додатково.

Але коректно розрахувати цей критерій не завжди так просто. В умовах оплати можна прописати різний відсоток передоплати, вимоги до остаточних розрахунків, періоду відтермінування тощо. Часто замовники не прив’язуються до обґрунтованого рівня вартості грошей в часі і тому готові переплатити значно більше за привабливіші умови оплати, ніж вони б витратили, якби залучили ці кошти за допомогою позики або в інший спосіб.

Для коректного розрахунку нецінового критерію треба чітко визначити період відтермінування і частку платежу, яку буде відтерміновано. А також визначити ту саму вартість грошей в часі. Тут можна взяти за основу кредитну ставку банківських установ, яка коливається приблизно в межах 15-20% річних, але може містити додаткові і приховані платежі. Тому вартість грошей в часі можна визначити на рівні не більше 25% річних.

Наприклад
Ми вивчили ринок і встановили, що постачальники товару погоджуються на різні умови оплати товару. Постачальник 1 згоден винятково на умови 50% передоплати і 50% післяоплати протягом 3-х днів від дати поставки. Іншому постачальнику підійде варіант 100% післяоплати з відтермінуванням платежу на 30 днів.
Строк поставки товару 90 днів.

Щоб забезпечити конкуренцію, необхідно застосувати неціновий критерій, який дозволить обом постачальникам взяти участь в тендері і водночас допоможе отримати максимально вигідні умови замовнику.

У випадку умов оплати другого постачальника, замовник:

  • не сплачує авансовий платіж 50% протягом 90 днів;
  • після поставки отримує додаткові 27 днів на оплату всієї суми.

Тоді економічний ефект можна порахувати як,

Вага нецінового критерію = (50% очікуваної вартості × 90 днів + 100% очікуваної вартості × 27 днів) /365 календарних днів×25% річних = 5%

Тепер замовник може коректно порівняти різні умови оплати. Визначення ваги нецінового критерію:

  • Умови оплати: аванс 50%, післяоплата 50%, відтермінування оплати 3 днів  – 0%
  • Умови оплати: аванс 0%, післяоплата 100%, відтермінування оплати 30 днів – 5%

Щоб не рахувати це число щоразу вручну, можна зробити калькулятор автоматичного розрахунку в Excel: калькулятор нецінового критерію «умови оплати».

Гарантійний термін товару

Одна із властивостей якості продукції – це здатність товару зберігати необхідні параметри протягом його використання. Якщо ми купуємо, наприклад, персональний комп’ютер, для нас важливі не лише його характеристики, а й тривалість періоду, протягом якого він працюватиме без проблем. Щоб вберегтися від неякісного товару, який швидко зламається, існує гарантія. Але дуже часто пропозиції гарантійного періоду є різними, так само як і їхній вплив на кінцеву вартість товару. 

Якщо замовник обирає найбільший гарантійний термін як обов’язкову вимогу – це може суттєво скоротити конкуренцію. Тоді як найменший строк завадить отримати якісну пропозицію.

Тож оптимальний варіант — використати неціновий критерій, щоб оцінити пропозиції з різним гарантійним періодом. Так можна визначити мінімальний обов’язковий термін і різні варіанти для подовженого сервісу. При цьому, важливо реально оцінювати гарантійний термін товару та не встановлювати його надто великим — щоб цей термін не пережив самого постачальника. 

На жаль, не завжди замовники аналізують можливості й ціни додаткового гарантійного обслуговування. Проте це цілком реально зробити — зараз більшість великих магазинів і торговельних мереж відкрито та детально пишуть про те, які додаткові сервісні послуги вони надають та за якими цінами. 

Для прикладу, ось варіанти додаткової гарантії для деяких товарів:

Товар

Ціна 

Вартість додаткового року гарантійного обслуговування

Співвідношення вартості річної гарантії до ціни товару

Комп'ютер Everest Home 4090

30 999,00

2 499,00

8,1%

Комп'ютер HP 290 G1 MT

14 599,00

959,00

6,5%

Комп'ютер QBOX A1943

19 099,00

1 149,50

6,0%

Моноблок Asus Vivo AiO V222FAK

14 900,00

959,00

6,4%

Ноутбук Asus Laptop E410MA

9 999,00

789,00

7,9%

БФП HP DeskJet 2320

1 599,00

139,00

8,6%

БФП Canon Pixma E3440

3 199,00

319,00

10%

Замовник може проаналізувати необхідну категорію товарів та визначити оптимальну вагу нецінового критерію.

Строк використання товару

Примітка: цей критерій прямо не вказаний у прикладах нецінових критеріїв у пункті 3 частини 3 статті 29 Закону. Раніше Колегія АМКУ кілька разів стверджувала, що той наведений перелік є вичерпним. Водночас, згідно з листом Мінекономіки від 2 квітня цього року, міністерство займає протилежну позицію – перелік нецінових критеріїв у Законі не є вичерпним

Третя ситуація – коли аналогічні товари мають різний ресурс їх використання. Тобто їх треба буде замінити через різний інтервал часу, а відповідно, це означає різні витрати замовника в майбутньому.

Приміром, дві гальмівні колодки можуть мати різний ресурс їх використання, гарантований виробником: 10 000 км і 12 000 км. Відповідно, щоб коректно порахувати пропозиції учасників треба враховувати не тільки ціну, а й такий життєвий запас.

Для розрахунку ваги нецінового критерію треба передбачити мінімальний ресурс товару (у нашому випадку це буде 10 000 км) та порівнювати з ним товари з більшим ресурсом:

(Ресурс товару учасника - Мінімальний ресурс) / Мінімальний ресурс

Головне пам’ятати, що значення ресурсу об’єкту має бути не суто декларативним. Його варто чимось підтвердити, надати замовнику гарантії, що він справді такий, як написано в тендерній пропозиції.  Добре, якщо ресурс підтверджується незалежними випробуваннями.

Щоправда, варіант з неціновими критеріями підходить лише у випадку, якщо ресурси товарів відрізняються не більше, ніж на 30% (адже це гранична межа ваги нецінових критеріїв у закупівлі).

Інакше доведеться застосувати складніші методи, такі як закупівля із врахуванням вартості життєвого циклу, або закупівля забезпечення витратними товарами на певний обсяг роботи. Або ж коригувати свої початкові вимоги до товару.

У випадку застосування будь-яких нецінових критеріїв найважливіше – не порушити баланс сил. Використання нерелевантних критеріїв оцінки, або ж необґрунтоване визначення їх ваги найімовірніше матиме більше негативних наслідків для замовника, ніж позитивних. Також слід завчасно продумати, як учасники мають підтвердити свою відповідність неціновому критерію, а як замовник може перевірити цю відповідність. Інакше неціновий критерій лише погіршить якість закупівлі.

Закупівлі із вартістю життєвого циклу

Коли вони справді ефективні і як їх правильно застосовувати.

26.06.2023 15:15

Чи потрібні у Prozorro трираундові аукціони

Як скасування трираундових аукціонів у Prozorro вплинуло на ефективність закупівель.

23.05.2023 10:39

Що таємного в оборонних закупівлях, які не пов’язані зі зброєю?

Яка інформація може бути чутливою в закупівлях, та як зробити оборонні закупівлі прозорими.

09.02.2023 16:00

Скільки коштуватиме відбудова: розрахунки Національної ради з відновлення

На що Уряд планує витратити міжнародну допомогу після війни. 

12.09.2022 18:20

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання