Номерний дефіцит на горизонті

18.04.2017 13:55

Номерні знаки для автомобілів... Болюча тема для багатьох автомобілістів і для мене, в тому числі. При реєстрації автомобіля, наприклад, особисто мені доводилося близько місяця їздити на тимчасових, так званих “транзитних номерах” через те, що у сервісному центрі були відсутні номерні знаки. І такі ситуації трапляються час від часу, або через відсутність бланкової продукції, або через відсутність самих номерів. Це не дозволяє автовласнику поставити авто на повноцінний облік, потребує додаткових витрат та спричиняє дискомфорт. Аналізуючи один тендер, про який мова піде далі, я подумав про те, що найближчим часом у сервісних центрах можливий дефіцит номерів.

Наші припущення пов'язані з тендером, який оголошено Головним сервісним центром Міністерства внутрішніх справ України (далі - Замовник), щодо придбання знаків номерних транспортних засобів та черговим відгуком на DOZORRO за вказаною закупівлею.

Аналізуючи дану закупівлю, я випадково натрапив на статтю Економічної правди, в якій Міністр вннутрішніх справ А. Аваков зазначив “Найближчим часом, наприклад, ми скасуємо монополію на виготовлення автомобільних номерів - це один з найбільш корупційних елементів сьогодні. У нас регулярно відбувається таке: оголошуємо тендери, а в результаті одна компанія блокує іншу. Унаслідок цього виходить "у Херсонській області закінчилися номери". А чому закінчилися? А тому, що фірма "Х" заблокувала фірму "Y" на тендері, а Антимонопольний комітет третій місяць вирішує, хто правий", - повідомив Аваков.

Він наголосив, що державна функція полягатиме в контролі ключових параметрів, а все інше - вільний ринок.

Отже, планувалося скасувати монополію на виготовлення номерів в червні 2016 року, саме тоді й вийшла стаття.

Ми вирішили проаналізувати, хто ж вигравав тендери протягом останніх років.

У 2014 році Міністерство внутрішніх справ України за переговорною процедурою закупівлі з ТОВ «Світлофор» було укладено договір на суму більше 50 млн. грн. щодо закупівлі номерних знаків. У 2015 році, за результатами відкритих торгів перемогу отримало ТОВ «Лемодо». Саме тоді, ТОВ «Світлофор» і намагався блокувати торги і міністерство купувало номери як в ТОВ “Світлофор” так і у ДП «Завод «Динамо Силейр» невеликими партіями. У 2016 році перемогу в закупівлі знову отримує ТОВ “Світлофор”, з яким 31.05.2016 року було укладено договір на більше ніж 76 млн. грн.

Станом на сьогоднішній день, договір на поставку номерних знаків на 2017 рік ще не укладено. Очікувана вартість закупівлі складає 97,6 млн. гривень. Проте, проаналізувавши відгук за вказаною закупівлею та перевіривши її проведення, можна припустити, що монополію в сфері виробництва номерних знаків для авто, про яку говорив Міністр не вдалося побороти. Чому, запитаєте Ви? Для розуміння цього потрібно просто прослідкувати за ходом закупівлі Замовника.

Отож, в закупівлі взяли участь чотири учасники: ТОВ "НІКЕЛЬ", ТОВ "СВІТЛОФОР", ТОВ "СПЕЦЗНАК", ДП "Завод "Динамо-Сілейр". Замовник вирішує відхилити пропозиції ТОВ "НІКЕЛЬ" та ТОВ "СПЕЦЗНАК". Учасників залишається двоє, саме стільки потрібно для того, щоб закупівля відбулася, серед них і переможець попередніх років ТОВ "СВІТЛОФОР".

Але все йде за іншим сценарієм, адже, відхилений учасник ТОВ "СПЕЦЗНАК" (далі - Скаржник) вирішує оскаржити не просто рішення замовника про своє відхилення, а ще й незаконний допуск до аукціону пропозиції ТОВ "СВІТЛОФОР". Він подає скаргу до Антимонопольного комітету України (далі - АМКУ).

Виявляється, скаржник був правий. АМКУ підтримав твердження Скаржника та зобов'язав Замовника:

  1. скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ "СПЕЦЗНАК"
  2. скасувати рішення про допущення тендерної пропозиції ТОВ "СВІТЛОФОР" до аукціону через не надання всіх необхідних документів у складі пропозиції.

І тут, здавалося б, далі все зрозуміло та просто. В аукціоні повинні взяти участь два учасники (ТОВ "СПЕЦЗНАК" та ДП "Завод "Динамо-Сілейр"), а замовнику потрібно просто спостерігати за тим, як учасники торгуються та хто з них запропонує найвигіднішу ціну для укладання договору. Але чомусь Замовник не бажає проводити аукціон з такими учасниками і раптово вирішує скасувати тендер.

Підстава для скасування закупівлі виглядає не аргументованою. За даними протоколу, закупівля скасовується через відсутність подальшої потреби в закупівлі товару та неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань закупівель.

Отже, маємо 2 підстави, які потрібно розібрати:

  1. Відсутність подальшої потреби в закупівлі. На даній підставі не можна відміняти тендер, адже, номери в 2017 році ще не закупили і потреба в них нікуди не зникла.
  2. Неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань закупівель. Варто зазначити, що Замовник скасовує закупівлю 12 квітня. Проте, порушення законодавства, яке було зафіксовано в Рішенні АМКУ було усунуто самим же замовником 11 квітня, шляхом повернення до аукціону ТОВ "СПЕЦЗНАК" та відхиленням ТОВ "СВІТЛОФОР". Саме про це йшлося в рішенні АМКУ. Отже, через дану підставу також не можна відміни тендер.

Але маємо те що маємо… Рішення АМКУ, які носять обов'язковий характер для Замовника формально виконано, а Замовник, розуміючи безвідповідальність - скасовує закупівлю.

Саме такими методами (безпідставного скасування та повторного оголошення закупівлі) користуються більшість недобросовісних замовників, які розуміють, що в тендері пішло щось не по плану...

Матеріал підготовлено в рамках проекту, USAIDUK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”.

Які зміни в публічних закупівлях очікує від нас ЄС

Вдосконалення контролю, більше нецінових критеріїв, розвиток централізованих закупівель на місцевому рівні та скасування обов’язкових е-аукціонів.

10.11.2023 12:00

Локалізація в дії: чи вдасться підтримати вітчизняного виробника

До другого читання у законопроєкт 3739 про локалізацію в Prozorro внесли зміни, щоб не порушувати міжнародні зобов’язання. Як тепер вона працюватиме.

03.02.2022 10:05

Швидкі для боротьби з COVID-19

Як купували спеціалізовані авто в Prozorro у 2020 році.

21.01.2021 10:30

Як хочуть вдосконалити ProZorro: 10 змін

У ніч ухвалення бюджету депутати відхилили закон про вдосконалення державних закупівель. Експерти миттю підготували новий проект. Про що там ідеться?

22.01.2019 10:56

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання