Новації воєнного часу: як спрацювали відкриті торги з особливостями

15.02.2023 14:01

19 жовтня у Prozorro з’явилися перші закупівлі за механізмом, який розробили спеціально під умови воєнного стану — відкриті торги з особливостями. Вони схожі на стандартні тендери, але мають коротші терміни та менше вимог. І що дуже важливо — вони дозволяють проводити більше закупівель конкурентно навіть під час повномасштабної війни. До відкритих торгів з особливостями для цього використовували ті способи закупівель, які в нас існували і раніше, але вони не повністю підходять під сучасні умови.

Від запуску нової версії відкритих торгів (будемо скорочувати їх до ВТ) минуло майже 4 місяці, і ми подивилися, якими вони були.

Дані взяли за торги, які оголосили в період із 19 жовтня до 8 лютого. Зауважимо, що з плином часу вони трохи змінюються — якісь закупівлі закінчуються, десь подають нові скарги. Тому якщо ви перерахуєте ті самі відсотки через декілька днів, вони можуть злегка відрізнятися.

Трохи загальної статистики

До 8 лютого в системі оголосили 95 тисяч ВТ з особливостями на 193,8 млрд грн. На момент, коли ми дивилися дані, понад половина з них — 53% — уже завершилися, ще 13% тривали. А от 29,5% закупівель не вдалися — це майже кожна третя з них. Решту скасували самі замовники.

65,7% успішних закупівель відбулися з одним учасником. Це ще одна особливість нової версії відкритих торгів, адже раніше для тендеру треба було мінімум дві пропозиції від бізнесу. У 2022 році активність підприємців у Prozorro впала, і щоб закупівлі взагалі відбувалися, договір дозволили укладати навіть у тих випадках, коли в учасника не було конкурента. Ще в 20,6% випадків у ВТ з особливостями було 2 учасники.

Трохи більше половини відкритих торгів зараз закінчують протягом 3 тижнів (тобто протягом 14-21 днів), а за місяць проводять 89% від усіх.

Поки що закупівлі оскаржують не так активно, як раніше — скарги були на 1,4 тисячу лотів, тобто в 1,5% випадків. У 2021 цей показник для звичайних відкритих торгів (включно з торгами із публікацією англійською мовою) становив 3,8%.

Під моніторинг Держаудитслужби потрапили 1,4 тисяча лотів на 16,85 млрд грн. Серед тих закупівель, де робота аудиторів уже завершилася, порушення виявили в 46,6%. Але варто розуміти, що це не означає, що замовники зловживають у майже половині всіх закупівель у Prozorro. Аудитори використовують ризик-індикатори, щоб брати в моніторинг ті закупівлі, де порушення найбільш імовірні.

Замовники майже 14 000 разів дали підприємцям можливість виправити недоліки в їхніх документах протягом 24 годин. Це 14,7% від усіх лотів. Закупівлі з такою вимогою були на декілька днів довшими, ніж у середньому — половину договорів підписали протягом 24 днів.

Най-най закупівлі

Найдорожча закупівля серед оголошених за ці три місяці — тендер «Оператора газотранспортної системи України». Він ще триває, компанія планує купити сталеві труби на 1,7 млрд грн.

Найшвидший тендер назвати важко, адже за мінімальний термін у 14 днів (2 тижні) встигли завершити 1567 лотів на 1,8 млрд грн. Найчастіше так швидко зараз закуповують медичне обладнання та фармацевтичну продукцію. Лідерство за кількістю оперативних тендерів — 36 договорів — зараз тримає КП «Добробут Полтавської громади» Полтавської міськради, яке опікується харчуванням у школах та дитсадках.

Найпопулярнішою стала закупівля генераторів — на неї прийшли аж 22 учасники. Лот на 370 тис. грн оголосили 2 лютого. Наразі найменша ціна пропозиції від бізнесу — 210,8 тис. грн.

Найбільш обурливою поки що стала закупівля кам’яного вугілля за 1,2 млн грн від Новомар’ївської сільської ради на Миколаївщині. На неї поскаржилися вже 6 разів. По 5 скарг також подали на закупівлю брендованих рушників за 304 тис. грн від Управління соцслужб Львівської міськради та закупівлю вугілля за 3,6 млн грн від відділу освіти Маловиськівської міськради у Кіровоградській області.

Найбільше контрактів здобуло ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги» — 770.


Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Чи готовий ти боротися з корупцією в закупівлях у своїй громаді?

Боротися з корупцією в закупівлях і марнотратством бюджету — це нелегке завдання. А ви готові? Проходьте тест і перевіряйте

15.12.2023 14:37

Чи стануть прозорішими оборонні закупівлі: аналіз законопроєкту 8381

Які зміни пропонують депутати і чи допоможуть вони вирішити системні проблеми закупівель Міноборони.

08.02.2023 15:00

Правила публічних закупівель мають бути однакові для всіх

Депутати пропонують змінити правила для закупівель коштом місцевих бюджетів. ТІ Україна закликає не голосувати за цей законопроєкт.

24.10.2022 14:00

Регулювання закупівель від Кабміну спростить сферу

Якщо відповідну постанову ухвалять, під час воєнного стану можна буде дослідити ефект нововведень. Якщо він виявиться позитивним, окремі норми можна буде перенести у Закон “Про публічні закупівлі”. 

11.10.2022 13:02

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання