У листопаді 2020 року Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України  оголосив відкриті торги, щоб придбати охоронні послуги. Їх замовник оцінив у  майже 4,4 млн грн.

До вибору підрядника в Софіївці підійшли прискіпливо. Навіть занадто — в одній тендерній документації назбиралося аж 3 потенційно дискримінаційні вимоги.

1. Позапланова перевірка для участі в тендері

Замовник попросив учасників подати акти перевірки, чи дотримуються вони вимог законодавства у сфері охоронної діяльності. Утім, цей документ мав бути виданий у період з 2017 по 2020 рік.

Насамперед, такий плановий захід для послуг охорони органи ліцензування проводять раз на 5 років. Отже, вимога вже дискримінує як мінімум тих учасників, які існують менше цього терміну. Коли ж одна з компаній звернулася з вимогою прибрати цей пункт із тендерної документації, замовник порадив їй пройти позапланову перевірку за власним бажанням.

Позапланова перевірка триває до 10 робочих днів, тож учасники мали попросити про неї одразу на наступний день після оголошення закупівлі. Тільки так вони точно б встигли подати свої пропозиції. І це значно ускладнює їм участь у тендері.

Крім того, своїми вимогами замовник прирівнює акт 2017 року з тим, що отримає компанія у випадку позапланової перевірки. Це не рівноцінно і створює неоднакові умови для всіх потенційних учасників.

2. Договір із поліцією охорони

Далі замовник попросив учасників надати договір з Управлінням поліції охорони в Черкаській області, який би підтвердив, що підрядник може залучати до реагування групи затримання поліції охорони.

Цікаво, навіщо взагалі ця вимога. Адже зупиняти правопорушення, включно із залученням групи затримання, і так є обов’язком Національної поліції. І викликати правоохоронців можна й без договору. Тож така умова лише обмежує коло потенційних постачальників.

Сам парк протягом 2020 року підписав із Управлінням поліції охорони в Черкаській області кілька угод на встановлення і обслуговування сигналізацій на майже 90 тис. грн. 

3. Підтвердження реєстрації кодів ІМЕІ

І насамкінець, Замовник вимагав надати копію листа від ДП «Український державний центр радіочастот», що коди ІМЕІ його GPS трекерів є в узагальненій базі. Дійсно, коди ІМЕІ обладнання мереж мобільного зв'язку, які не є мобільними телефонами, треба фіксувати в базі даних Укрчастотнагляду. Однак обов’язок зареєструвати ці коди лежить на імпортерах та виробниках обладнання. 

Тож саме для учасників публічних закупівель така вимога є надмірною. Навіть якщо дані не зареєстровані — це не їх вина, і лист не засвідчить, наскільки сумлінно чи ні охоронні компанії дотримуються законодавства. 


Врешті-решт, замовник не задовольнив жодної вимоги потенційних учасників, не відреагував на звернення Центру медіарозслідувань “Прозоро” і звісно, так і не вніс зміни до ТД.

1 грудня парк “Софіївка” визначив переможця — вже на наступний день після оголошення результатів аукціону. 245 сторінок пропозиції тендерний комітет опрацював за добу. На торги прийшли 2 учасники, і ціни на аукціоні вони зовсім не зменшували:

Ці дві компанії вже не вперше беруть участь у тендерах парку “Софіївка”. Коли послуги охорони закуповували на 2019 рік, свої пропозиції подали теж лише “Приватна служба охорони” і “Бюро охорони і безпеки”. Ціни на торгах вони так само не знижували. А підприємство “Бюро охорони та безпеки” навіть документацію не підвантажило, лише виписку з ЄДР. Договір отримало ТОВ “Приватна служба охорони”. 

А ось минулоріч, під час придбання аналогічних послуг на 2020 рік, переміг цьогорічний аутсайдер. На торги разом з ним приходило ПП  “Охоронна компанія “Артон”. Підприємство також довантажило лише виписку з ЄДР. Однак тоді несподівано додався і третій учасник — ПП “Легіон Центр”. Його ціна була нижчою, ніж у фінального підрядника. І якщо першого учасника дискваліфікували через відсутність документів, то другого відхили в тому числі через відсутність листа ДП «Український державний центр радіочастот» про наявність ІМЕІ GPS трекерів та відсутність договору з управлінням поліції охорони в Черкаській області.

Тим часом, на скаргу ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» відреагувала Національна академія наук України. Як повідомили у НАН, вони не мають повноважень наглядати за закупівлями парку, адже в розумінні закону той є самостійним замовником. 

Однак в академії мають знати, про що йдеться. Бо протягом 2019 року “Приватна служба охорони” слідкувала за приміщеннями ще однієї установи НАН — ДНУ “Центр інноваційних медичних технологій НАН України”. 

Оскільки замовник на звернення не реагує, ми звернулися до обласного управління поліції. Сподіваємося, правоохоронці встановлять істину в цій заплутаній історії. А ми будемо стежити за ходом справи.

Закупівля послуг з обстеження в Херсоні: більше питань ніж відповідей

Дискримінація і сумнівна конкуренція на тендері лікарні, яка вирішила закупити послуги з обстеження хворих.

11.09.2020 16:55

Як борються з COVID-19 в Херсонській області

Закупівлі опорних лікарень області з чи не найнижчим рівнем захворюваності: типові порушення і підозрілі моменти.

17.07.2020 21:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання