Закупівля послуг з обстеження в Херсоні: більше питань ніж відповідей

11.09.2020 16:55

Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є. Є. Карабелеша оголосила закупівлю послуг з обстеження хворих з очікуваною вартістю 1,2 млн  грн. 

У тендерній документації були дві умови, що створюють дискримінацію учасників: 

  • У складі тендерної пропозиції учасник повинен надати довідку, що може надати задекларовану кількість обстежень у режимі 24/7 незалежно від часу та частоти виникнення випадків, коли вони потрібні. 

  • Місце надання послуг – стаціонарний підрозділ лікарні-замовника.

А як бути учасникам, що працюють з комп’ютерними томографами та рентген-апаратами, що розташовані не за адресою стаціонару замовника? 

Водночас тендерна документація не містила додаткових умов, які б вирішили цю проблему.  Наприклад, інформації про те, що змовник надасть безкоштовно можливість користуватися вільними приміщеннями для розташування томографа та надання послуг. Або ж пояснення, що потенційний учасник має бути готовим орендувати приміщення в стаціонарі замовника.

Виходить, учасник має запевнити про можливість 24/7 надавати послуги томографу/рентгену за адресою замовника, не розуміючи в якому саме приміщенні. Крім того, укладаючи договір приблизно на 4 місяці, він має погодитися поставити необхідні апарати та надавати послуги винятково в стаціонарі замовника. Тобто відмовиться від інших ймовірних замовлень протягом цього періоду. 

Сукупність наведених вище вимог фактично нівелює сенс проведення конкурентної закупівлі. Адже їх не можуть виконати інші учасники, окрім тих, що вже працюють на базі стаціонару замовника.

Цікаво, що на офіційному сайті лікарні міститься інформація про Рентгенодіагностичне відділення: «На оснащенні відділення знаходяться 13 сучасних рентген-діагностичних апаратів». Отже, лікарня сама може робити КТ.

Пояснення замовника

БО «100 відсотків життя. Кропивницький» двічі надіслала лист замовнику з проханням прояснити ситуацію. Як виявилося, на перший лист замовник відповів управлінню охорони здоров’я Херсонської міської ради. Тому що ми додали керівний орган у копію свою звернення. Копію цієї відповіді отримали і ми після другого запиту. Водночас управління повідомило, що теж надіслало наш запит до лікарні повторно. 

У свої відповіді замовник розповів про розгалужену систему своїх структурних підрозділів. Розказав, що має на балансі 10 рентген-апаратів, 3 з яких розташовані саме в стаціонарі. Проте вони не можуть забезпечити чіткої якості на плівках через низьку роздільну здатність.  

Виникає логічне запитання: чому на балансі неефективне медичне обладнання, і чому замовник купує послуги замість того, щоб вкластися у власне обладнання?

Крім того, між іншим, замовник розповів про наявність на балансі комп’ютерного томографу. Але не вказав, де саме він встановлений, і не обґрунтував, чому його не використовують для пацієнтів стаціонару. 

Пояснюючи обидві вимоги, замовник лише переказав їх зміст іншими словами. Для прикладу, «щодо вказаного місця надання послуг, то малося на увазі, що учасник, який стане переможцем торгів, за допомогою обладнання, яке він планує використовувати для надання послуги, повинен надавати послуги у приміщенні стаціонарного підрозділу … Цього потребує наявна інфраструктура відділень, розташована за адресою стаціонару та необхідність у забезпеченні цілодобової невідкладної медичної допомоги мешканцям міста в умовах стаціонару».

Сумнівна конкуренція

Торги за першим аукціоном не відбулися. Тому замовник оголосив другу закупівлю.  Цього разу вдалося обрати переможця. Ним стало ТОВ "УКРІННМЕДИЦИНА 2007, яке на перші відкриті торги не підкріпило низку документів. Тоді пропозицію компанії відхилили, але вона виправилася на нових торгах. Другий учасник теж приходив і на попередні торги. Але, як і минулого разу,  не надав багато документів.

Цікаво, що повторно на обидва лоти прийшли знову ті ж постачальники, з тими ж ціновими пропозиціями (аукціон не грав). Переміг учасник ТОВ "УКРІННМЕДИЦИНА 2007" з пропозицією 717 600 грн за лотом 1  і 478 000 грн за лотом 2. 

Цікавий збіг: переможець вперше брав участь у публічних закупівлях. Водночас другий учасник ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "МІКРАС ПЛЮС" має кілька підрядів у регіоні, але вони стосуються послуг з прибирання доріг, реконструкції електромереж, послуг з рослинництва та капремонти будівель. А  всі його КВЕДи пов’язані з будівництвом і торгівлею будматеріалами і не мають стосунку до надання медичних послуг.  

Чому лікарня закуповує послуги КТ і рентгену при наявному обладнанні? Чому вважає, що відповідь на скаргу про порушення в публічних закупівлях управлінню краща, ніж заявнику? Чому встановлює дискримінаційні вимоги? Чому учасники наївно двічі не знижують ставки? Чому один з них не має права надавати такого роду послуги, але двічі бере участь у торгах? Ми надіслали скаргу до управління стратегічних розслідувань в Херсонській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України з надією знайти справедливість у цій справі. 

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у межах Transition Promotion Program.

Парк захистили, а закупівлю — ні

Національний дендрологічний парк "Софіївка" прописує потенційно дискримінаційні вимоги в своїх торгах — і на них з року в рік приходять одні й ті самі учасники.

18.01.2021 17:30

Як борються з COVID-19 в Херсонській області

Закупівлі опорних лікарень області з чи не найнижчим рівнем захворюваності: типові порушення і підозрілі моменти.

17.07.2020 21:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання