Пів року з коронавірусом: скільки і яких тестів закупили в Prozorro

24.09.2020 12:00


Із початку пандемії до 24 вересня в Україні коронавірусом заразилися понад 188 тисяч осіб. Це приблизно 9% від загальної кількості протестованих людей. Загалом тести зробили менше, ніж 5% усього населення країни. 

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я змінило стандарти надання медичної допомоги при COVID-19. Зокрема, зменшили перелік випадків, коли необхідно проводити ПЛР-тестування. Окрім цього, МОЗ спростило процедуру виходу із самоізоляції для контактних осіб. Тепер якщо в людини за два тижні не з’явилися симптоми коронавірусу, повторний ПЛР-тест їй проводити не потрібно. Пацієнти перед плановою госпіталізацією тепер також не повинні робити ПЛР-тести, якщо відсутні ознаки респіраторних захворювань.

«ПЛР-тестування мають проводити винятково людям, які мають симптоми коронавірусної хвороби і які звертаються до сімейного лікаря. За рішенням лікаря, до пацієнта буде відправлена мобільна бригада для проведення дослідження методом ПЛР», — пояснив міністр.

Із березня до 22 вересня через Prozorro державні структури закупили майже 3 млн тестів для виявлення COVID-19. Вони витратили на них 272  млн грн. Варто зазначити, що це дані про тести, які придбали саме через електронну систему закупівель. Окрім цього, медичні заклади можуть отримувати їх від МОЗ, волонтерів чи у вигляді гуманітарної допомоги.

Існує три види тестів: експрес, ПЛР та ІФА. Перші найбільш доступні, однак найменш точні. У перші дні інфікування вони можуть показувати хибний негативний результат, адже реагують на антитіла, які з’являються в крові не одразу. ПЛР-тестування визначає, чи хворіє людина зараз. Тоді як тести ІФА (імуноферментні) перевіряють наявність антитіл до вірусу. Цим методом можна визначити, чи людина вже перенесла COVID-19. 

За час пандемії в Україні найбільше закупили саме ІФА-тестів — 1,7 мільйона. Це 55% від загальної кількості. ПЛР-тестів придбали 974 тисячі (33%), а ось експрес — 363 тисячі (12%). 


ПЛР-тести

Порівняно з весною, влітку кількість закупівель ПЛР-тестів різко збільшилася — у майже 16 разів. Весною їх придбали 58 тисяч, а від початку літа — вже 916 тисяч. Саме цей вид тестів проводять людям, у яких з’являються симптоми захворювання або ж які були контактними особами. ПЛР-тестування дозволяють визначити, скільки громадян хворіють саме зараз. 

Найбільше ПЛР-тестів купили обласні лабораторні центри МОЗ. Через  їх високу завантаженість, МОЗ розглядає можливість залучення приватних лабораторій для проведення ПЛР-тестів. За ці послуги буде сплачувати держава.



Прямої кореляції між кількістю закуплених ПЛР-тестів і кількістю підтверджених випадків захворювання на COVID-19 немає. Ймовірно, тому що суттєву частину тестів лабораторні центри отримують через розподіл від МОЗ, гуманітарну допомогу або від волонтерів. Проте певний зв’язок можна простежити.

Київська і Львівська області лідирують за кількістю захворілих на COVID-19. Водночас в цих регіонах купують найбільше ПЛР-тестів. Натомість в Кіровоградській і Луганській областях, наприклад, виявлено мало випадків захворювання. Тут і тестів купують суттєво менше. 

Однак важко зрозуміти, це випадків інфікування виявляють небагато через нестачу тестів, чи все-таки тестів купують мало, бо немає потреби. 

ІФА- та експрес-тести

Найзатребуванішим типом тестів стали імуноферментні. Із початку червня закупили 1,6 млн ІФА-тестів. Такий значний попит, ймовірно, можна пояснити масовим імуноферментним тестуванням, яке проводило МОЗ. Про його початок оголосив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко у кінці квітня.

На противагу зростанню кількості закуплених ІФА та ПЛР-тесів, попит на експрес-тести зменшився. За червень-вересень їх придбали на 58 тисяч менше, ніж за березень-травень. 



Хто купує найбільше

Явним лідером за кількістю придбаних ІФА та ПЛР-тестів є Київська область. Державні структури цього регіону купили 206 тисяч ІФА-тестів (12,4% від загальної кількості по країні) та 198 тисяч ПЛР-тестів (20,4%). 

Друге місце посідає Дніпропетровська область: тут придбали 205 тисяч ІФА-тестів (12,3%) та 15 тисяч ПЛР-тестів (1,5%). 

У трійку лідерів за кількістю куплених тестів потрапляє також Львівщина — замовники області придбали 130 тисяч ІФА-тестів (7,8%) і 73 тисячі ПЛР-тестів (8%). 

Найменшу кількість ПЛР-тестів придбали на Луганщині — всього 50. У кінці списку також Кіровоградська і Донецька області. Їх замовники купили 2,5 тисячі та 2,6 тисячі ПЛР-тестів відповідно. 

Понад 61% від загальної кількості експрес-тестів купили замовники Київського (133 тис.) та Дніпропетровського (89 тис.) регіонів. Тоді як найменше тестів цього типу купили в Чернігівській (1,5 тис.), Миколаївській (1,7 тис.) та Кіровоградській (1,8 тис.) областях. 



У кого купують

Із червня по вересень тести для виявлення коронавірусу замовникам постачали майже 400 підприємців. Лідером серед них є ТОВ "АСТРАВІР ТЕКНОЛОДЖІ". Компанія продала медичним закладам 354 тисячі різних тестів на майже 29 млн гривень. ТОВ "АСТРАВІР ТЕКНОЛОДЖІ" була створена на початку пандемії — у березні 2020 року. Власником компанії є відомий харківський бізнесмен Олександр Ярославський.

 Серед лідерів також ТОВ “Реал Діагностик”, ТОВ “Укргентех” і ТОВ “Лабсвіт”. Вони продали 297 тисяч, 144 тисяч та 125 тисяч тестів відповідно. Загалом ці 4 компанії поставили 35% усіх тестів, закуплених в Prozorro.


Динаміка закупівель лабораторних тестів для виявлення COVID-19 суттєво збільшилася влітку. Водночас стрімко зросла і кількість підтверджених випадків захворювання на коронавірус. Команда DOZORRO продовжить стежити за закупівлями COVID-19, щоб встановити істину.


Нове укриття за декілька днів: як на Prozorro купують модульні сховища

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як за бюджетні гроші встановлюють мобільні та модульні укриття.

13.10.2023 10:00

Які автівки придбали на Prozorro у перший рік повномасштабної війни

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, які легкові автомобілі купували за публічні кошти.

11.04.2023 14:15

Старі методи обігріву повертаються: як на Prozorro купують буржуйки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine порахував, як багато буржуйок купили через Prozorro та скільки на це витратили  у 2022 році. 

21.02.2023 10:10

Бухгалтерія, російська періодика і висвітлення своєї діяльності: які медіа передплачує держава

Фахівці проєкту DOZORRO TI Ukraine проаналізували, які періодичні видання купували коштом бюджету у 2022 році.

26.01.2023 13:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання