Полтава: ремонт басейну в режимі затяжного запливу

29.01.2018 18:18

Полтавська міська влада в особі мера Олександра Мамая любить басейни, особливо «Дельфін». Або як він офіційно називається - комунальний заклад «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа №3 з плавання» (далі - ДЮСШ №3). У цьому басейні, що розташований у самісінькому центрі міста, відразу позаду міської ради, виріс майбутній градоначальник. Школярем Олександр Мамай захоплювався плаванням, їздив на змагання, виконав дорослий розряд. Потім зайнявся ще й веслуванням. Свою водну альма-матер Олександр Федорович не забув. Вперше ставши міським головою восени 2010 року, одразу взявся за капітальний ремонт басейну. Святокове відкриття ціною 4 мільйони гривень відбулося за рік, наприкінці 2011-го.

Урочисте відкриття «Дельфіну» після капремонту 2011 року | автор серії фото з події Каріна Тютюнник

Перший після капремонту заплив

Проте «красу», як це нерідко трапляється, наводили тільки спереду. Не на все вистачило коштів.

Бокова стіна «Дельфіну» після капремонту

Одночасно з ремонтом басейну «Дельфін», у родинному обійсті Мамаїв будувався власний басейн.

У червні 2011 року Олександр Мамай розповів журналістам, що закінчує зведення двоповерхового житлового будинку з окремими будівлями сауни та басейну на подвір’ї: «Приблизно за місяць-два введу в експлуатацію, готую документи».

Про розподіл обов’язків міський голова висловився так: «Меблі вибирала жінка. Я займався басейном. Скільки пішло на будівництво, не знаю. Я в душі бізнесмен, коли будую для життя чи задоволення, гроші не рахую. Не лукавитиму, витратив сотні тисяч доларів». Градоначальник навіть погодився показати маєток журналістам та потім відмінив зустріч. 

Згодом, на початку 2014 року син міського голови Полтави «засвітив» домашній басейн мера. Світлини розкішної споруди на кілька плавальних доріжок довжиною 25 м, які розмістив у соціальній мережі Вконтакте син міського голови Полтави, з'явились на сторінках багатьох відомих інтернет-видань, зокрема сайту «Обозреватель». Автор публікації тільки пошкодував, що син не виклав у мережу фото батьківського будинку.

Який із двох басейнів вийшов кращим – громадський чи родинний, визначати не стану. Здається, що все зрозуміло. Наведу тільки серію світлин для порівняння.

Зліва – «Дельфін» у день урочистого відкриття, справа – басейн Мамаїв, 2014 р.

Надалі Олександр Мамай теж не забував басейн «Дельфін». У травні 2014 року, на 50-річний ювілей ДЮСШ № 3, мер приходив з обома синами. Узяв участь у родинних запливах.

Олександр Мамай у басейні «Дельфін» | фото: rada-poltava.gov.ua

Тоді ж у мера Полтави виникли проблеми з законом. У суді розглядалася справа за корупційним обвинуваченням полтавського керманича – він не повідомив депутатський корпус про конфлікт інтересів при виділенні низки земельних ділянок для ведення господарської діяльності своїй падчерці.

Із засідання мера вивезла «швидка допомога» у зв’язку з несподіваним погіршенням стану здоров’я. Він був негайно госпіталізований, але за кілька днів «випірнув» у рідному «Дельфіні». Тож полтавські «акули пера» в’їдливо допитувалися: «чи є плавання у басейні лікувальною процедурою?»

Свою другу каденцію на посаді міського голови Мамай вирішив теж відзначити ремонтом «Дельфіну». Цього разу масштаб цін був значно  більшим. У серпні 2016 року полтавці дізналися про намір влади реконструювати басейн і добудувати до нього спортивну школу з боротьби.

Схема реконструкції з прив’язкою до місцевості | за матеріалами інтернет-видання «Полтавщина»

Місцеві ЗМІ описували, як виглядатиме триповерхова споруда, друкували детальні схеми добудови. За повідомленням керівника Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому Володимира Годні, на першому поверсі будуть облаштовані три татамі, на другому розміститься велика конференц-зала та роздягальня, на третьому – ще два татамі та трибуни для глядачів спортивних змагань.

Схема другого поверху

Проект захоплював подих. Чиновники обіцяли: спортшкола зможе прийняти до тисячі спортсменів та персоналу. Для тренерів передбачені зручні й комфортабельні кімнати. Крім того, будівля міститиме велику тренажерну залу та медико-відновлювальний центр та сауну.

У березні 2017 року мер Олександр Мамай провів робочу зустріч із тренерами спортивних закладів міста. Про її результати громаду сповістила прес-служба Полтавської міської радиНа підставі проектно-кошторисної документації той самий начальник Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому розповів, що загальна площа приміщення становитиме 1873 квадратних метри.

Начальник Управління капітального будівництва демонструє мерові проектно-кошторисну документацію | за матеріалами інтернет-видання «Полтавщина»

За наслідками зустрічі були повідомлені нові цікаві подробиці. Особисто Мамай наголосив, що спроектовані спортивні приміщення стануть доступними для всіх: «Чи то якісь тренування, чи спортивні змагання, – люди з особливими потребами зможуть безперешкодно пересуватися приміщенням закладу. Окрім сходових клітин, тут передбачений ліфт. Звичайно, подумали і про адаптовані до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями санвузли».

Окрім цього стало відомо про наміри реконструювати й котельню, що обігріває басейн «Дельфін», а також про прокладення нових інженерних мереж. На всі ці роботи відводилося два роки. 

На початку літа 2017 року було проведено тендер на реконструкцію з добудовою полтавської ДЮСШ № 3. Інтерес до цих робіт проявили тільки дві фірми: ТОВ «Майстер-Буд» і ТОВ «Міленіум Спорт». Обидві – з Дніпра. Переміг «Майстер-Буд» і в червні  уклали договір на суму 34 мільйонів гривень. 

Репутація у переможця доволі сумнівна. Єдиний державний реєстр судових рішень містить величезну кількість вердиктів, де так чи інакше фігурує це товариство з обмеженою відповідальністю.

Наприклад, за місцем базування фірми зараз судять колишнього в.о. начальника Управління капітального будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації. Обвинувачують його в намірі оплатити фактично невиконані роботи на суму в понад 645 тисяч гривень при будівництві пішохідного переходу закритого типу, який здійснювало ТОВ «Майстер-Буд».

А в Києві нещодавно слідчі судді Печерського районного суду дали дозволи на вилучення копій документів та інші слідчі дії у кримінальному провадженні стосовно чиновників Дніпропетровської облдержадміністрації та обласного Управління водних ресурсів. Останніх підозрюють у коригуванні «результатів торгів на користь конкретних підконтрольних їм учасників», зокрема і ТОВ «Майстер-Буд».Робилося це з метою заволодіння коштами обласного бюджету. Звичайно ж, вартість виготовлення проектної документації та проведення робіт свідомо завищували.

Витяг з ЄДРСР

Водночас Господарський суд Дніпропетровської області вирішив стягнути з ТОВ «Майстер-Буд» понад 271 тисячу гривень основного боргу та ще близько 47 тисяч гривень пені, інфляційних втрат та судового збору. Причина – не сплачували за оренду наданої в користування державної нерухомості.

Утім, участь підрядників у сумнівних оборудках, пов’язаних із «відкатами» за результатами тендерів, ніколи не відлякувала полтавську міську верхівку на чолі з Мамаєм. Скажімо, капітальним і поточним ремонтом доріг у Полтаві майже монопольно займаються харківські «варяги», за якими тягнеться подібний шлейф кримінальних проваджень.

Та зараз я не про можливі розкрадання коштів місцевого бюджету шляхом перевищення вартості будівельних робіт чи дописування того, що взагалі не робилося.

Як пам’ятаємо, 30 червня 2017 року Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому уклало багатомільйонний договір із ТОВ «Майстер-Буд» на реконструкцію «Дельфіну».

У тендерній документації, розробленій замовником робіт та затвердженій 22 травня 2017 року, чітко говориться, що переможець аукціону має здійснювати будівельні роботи на підставі виконаної раніше проектної та кошторисної документації.

Те саме слідує й зі змісту Договору закупівлі робіт, укладеного між міським Управлінням капбудівництва і ТОВ «Майстер-Буд». Скажімо, Розділ XI документу передбачав порядок внесення змін до проектної документації до початку робіт або під час їх виконання.

Наявний у пакеті тендерної документації зведений кошторисний розрахунок вартості об’єкта будівництва включав Главу 12 (Проектно-вишукувальні роботи та авторський нагляд). У ній чітко було обраховано, скільки «тис. грн.» становитиме ціна проектних робіт, експертизи проектної документації, авторського нагляду, тощо. Загалом – 77,589.

Попри це 21 червня 2017 року, тобто за дев'ять днів до підписання угоди на реконструкцію «Дельфіну», Управління капітального будівництва оприлюднило в системі електронних закупівель ProZorro Звіт про укладений договір з іншим підрядником.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-дослідний проектно-вишукувальний інститут «Полтавагропроект» мало надати послуги з інженерного проектування. Об’єкт – той самий «Дельфін», реконструкція з добудовою спортивної зали. Сума договору – майже  400 тисяч гривень.

За цю суму підрядник зобов’язався розробити проектну документацію впродовж 90 календарних днів з моменту отримання авансу.

Останні тендери по «Дельфіну» на платформі ProZorro

Найцікавіше, що кошти на здійснення проектних робіт виділялися й раніше. Кілька разів. Так, 10 серпня 2016 року «Майстер-Буд» отримав понад 313 тисяч гривень за послуги з архітектурного проектування.

А 3 жовтня того ж року ТОВ «Полтавагропроект» отримало  близько 63 тисяч гривень – на такі ж послуги. Вже 15 листопада проектантам з «Полтавагропроекту» виділили ще більш ніж 238 тисяч гривень, однак уже на…будівельні роботи.

Інформація про тендер на будівельні роботи на порталі DoZorro

Складається враження, що Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому не приділяло особливої уваги формулюванням. Доручаючи будівництво науково-дослідному проектно-вишукувальному інституту, водночас воно замовляло архітектурний проект у ТОВ «Майстер-Буд», чиїм основним видом діяльності є будівництво житлових і нежитлових будівель, а з додаткових тільки «Діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах» мало стосунок до проектування, однак не архітектурного.

Хоча «Полтавагропроект» і такі послуги міг надавати, на додачу до свого основного заняття – «Діяльність у сфері архітектури».

Інформація про тендер з архітектурного проектування на порталі DoZorro

З огляду на всю цю плутанину та на неодноразовість виділення коштів на тотожні проектні роботи аналітики з ГО «СЄАН», котра є постійним учасником DOZORRO-спільноти, подали заяву про ймовірний злочин до Департаменту захисту економіки Національної поліції України:

«З аналізу наведеної вище інформації можна припустити, що Замовник вдавався до повторного фінансування вже виконаних робіт. Вбачаємо в його діях ознаки злочинів, передбачених ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 210 (Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням) Кримінального кодексу України».

Я не проти спорту, чи приватних басейнів, але я проти каламутних «схем» та «розпилу» коштів. Особливо, коли йдеться про бюджетні, тобто про наші з вами, гроші.

Полтавський техуніверситет, «чарівні лампи» Аладдіна та відписки

Що робить бюджетна установа, коли хоче придбати товар у певного продавця, ще й на суму, яка перевищує «допороги»? Правильно, «розбиває» тендер на кілька окремих. Саме таким шляхом пішов Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка.

23.11.2017 12:27

Куплю холодильник. Частинами. Дорого. Собі. Коштом громади

Сільськогосподарський кооператив вирішив придбати для своїх потреб холодильне обладнання. Здавалося б, що простіше? Знаходь продавця. Плати. І бери. Однак «Гадяч Сад», так зветься цей кооператив, повів себе дивно. Купував холодильник не цілим, а окремими агрегатами. Укладав і скасовував договори. Причина дивної поведінки покупця проста – він витрачав не тільки свої кошти, але й місцевого бюджету. Якщо бути точним, то дві третини вартості закупівлі становили грошики з Полтавського обласного та Гадяцького районного бюджетів. А в подібних ситуаціях, як відомо, без «схем» обходяться зрідка. Надто вже нездоланною стає спокуса перетворити спільне чуже на власне своє.

26.10.2017 19:23

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання