Садочок для Троєщини: гарний і недешевий

01.06.2021 10:30

Мешканці 24 мікрорайону київського масиву Вигурівщина-Троєщина мають подвійне свято — напередодні Дня захисту дітей міська влада відкрила тут новий дитячий садочок. Мер Києва Віталій Кличко особисто проінспектував новий садок №327 на вулиці Радунській. А ми перевірили, скільки коштував бюджету дошкільний заклад.

Новий дитсадок на Радунській давно був потрібен громаді району, багатій на молоді родини. Чекали його так довго, що на місці запланованого закладу встигла вирости стихійна парковка

У 2018 КМДА нарешті прийняла відповідне розпорядження, а в кінці року відбувся перший тендер на будівельні роботи. Деснянська РДА анонсувала відкриття садочку 1 вересня 2020 року, однак у вересні його перенесли на жовтень (перед місцевими виборами). Але фактично основні роботи тривали до кінця грудня минулого року, і навіть зараз, коли вже очільник міста презентував заклад, там все ще виконують роботи по останніх пускових комплексах. 

ДЗО №327 розрахований на 260 дітей. Це наразі типовий для Києва проєкт — енергоефективний садочок з басейном, сучасними системами опалення і вентиляції, також буде облаштовано систему відеонагляду. Такий же заклад три роки тому відкрили на столичних Позняках, тоді будівництво коштувало приблизно 120 млн грн

Вартість будівництва садочка на Радунській заявляли як 144 млн грн. Якщо порахувати, вартість одного місця становить 553,8 тис. грн. У 2018 році, коли закладали проєкт будівництва цього закладу, Мінрегіонбуд давав опосередковану вартість будівництва одного місця в дитячому закладі на рівні 133 тис. грн. Втім, будівництво шкіл і садочків у Києві ніколи не вкладалося у розрахункові цифри Мінерегіонбуда. Цьому є кілька пояснень: Мінрегіон дає голі цифри будівництва, не враховуючи благоустрій і сучасне оснащення будівель; київська міська влада будує дитячі заклади мало, але щедро — намагається зробити там усе найкраще і найдорожче.

Так чи інакше, садочок на Троєщині не став винятком з київських правил — будували його недешево і довго. Замовником будівництва, як завжди для таких соціальних об'єктів столиці, було КП “Житлоінвестбуд-УКБ”, підпорядковане департаменту будівництва і житлового забезпечення КМДА. Колишній керівник цього КП В’ячеслав Непоп з 2018 року — один із заступників мера Києва Віталія Кличка і є фактично його правою рукою з усіх бюджетних будівельних справ. 

Перша закупівля на будівництво дошкільного закладу на Радунський відбулася ще в кінці 2018 року. Тендер з очікуваною вартістю 144 млн грн розіграли дві фірми з мінімальним кроком: ТОВ “Український холдинг будівельних проєктів” запропонував 143,819 млн грн, ТОВ “Укрпромжитлобуд” — 143,719 млн грн. Переможцем став останній, з яким уже в листопаді уклали договір, згідно з яким роботи мали закінчитися у вересні 2019 року. Проте потім терміни виконання робіт не раз подовжували, зокрема і через карантинні обмеження. У підсумку дія договору закінчилася аж у грудні 2020 року. Проте роботи з цим підрядником (хоч і в межах інших закупівель) тривають і досі. 

Підрядник ТОВ “Укрпромжитлобуд” за час існування системи Prozorro вигравав тендери винятково у КП “Житлоінвестбуд-УКБ”. До 2017 року ця фірма робила для “Житлоінвеста” дитсадокбудинок з паркінгом і ТЦ на Позняках та центр соціального обслуговування.

За першою закупівлею замовник сплатив підряднику 121,3 млн грн (згідно з даними порталу 007) до кінця 2020 року. У листопаді 2020 замовник оголосив ще одну закупівлю за цим об'єктом, вже на 36 млн грн і за переговорною процедурою — з тим же підрядником, як продовження раніше виконаних робіт. За цією угодою виконавцю сплатили 16,3 млн грн. І вже перед самим відкриттям садочка, в кінці квітня 2021 року “Житлоінвестбуд” оголосив ще одну закупівлю за переговоркою з тією самою компанією — тепер уже на 6,3 млн грн. Контракт уклали 12 травня, а вже за два тижні, 26 травня Кличко презентував готовий об'єкт — садочок на Радунській. 

Згідно з текстом договору, “додаткові роботи включать будівельні та опоряджувальні роботи, внутрішні квартальні мережі, благоустрій, озеленення, придбання устаткування”. Термін його виконання — травень. Сподіваємося, що цей договір не будуть виконувати так само довго, як і перший. І якщо в календарному плані зазначений травент”, то це означає саме цей місяць, а 1 червня, коли заявлене відкриття садочка, роботи вже закінчаться.

Під час будівництва цього об'єкта “Житлоінвестбуд” як замовника встиг перевірити “Київаудит” і виявити відносно невеликі втрати бюджетних грошей: на геодезичних роботах  — 14,7 тис. грн; на будівельних — 267,2 тис. грн (останнє порушення, згідно зі звітом, усунули).

У підсумку загальна вартість будівельних робіт по садочку на Радунській вийшла 143,9 млн грн — практично ідентична сумі, з якою підрядник виграв перший тендер. До цього варто додати ще 2 млн грн за проєктні роботи, і ще два підряди на проєктні роботи вже під час будівництва (у одного і того ж виконавця “Авалонпроєкт”) — на 570 тис. грн і на 222 тис. грн. Загалом 146,7 млн грн і 2,5 роки на садочок за типовим проєктом на 260 місць.

Кисень на потоці: Як київські ковідні лікарні обладнували системами киснепостачання

За останні півтора року 16 столичних медзакладів, опорних по ковід, облаштували в себе кисневі станції та розводку кисню по палатах.

23.11.2021 10:30

Термомодернізація будинків по-київськи

Скільки киянам вартувало зробити свої  будинки більш енергоефективними частоково коштом держави.

22.10.2021 14:45

Як бюджет участі Києва прибирають до рук депутатські команди

Попри те, що вони мають інші методи впливу на розподіл бюджетного фінансування.

15.09.2021 09:00

Чому в київських тролейбусах немає PayPass

Київ позбувся паперових талонів у громадському транспорті, але не дозволив пасажирам сплачувати банківською карткою, як це можна зробити в метро. Ми розбиралися, що стало цьому на заваді.

12.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання