Що може Держказначейство в закупівлях

23.02.2018 18:42

Державна казначейська служба України (далі - ДКСУ) є одним з органів, уповноважних на здійснення контролю в сфері закупівель. Всі Замовники добре знають, що робота цього органу безпосередньо пов'язана з проведенням оплати за укладеним договором. Фактично будь-яка закупівля завершується реєстрацією договору про закупівлю в територіальному відділенні казначейства. При цьому, ДКСУ здійснює оперативний контроль закупівель при реєстрації та оплаті договорів.

Згідно з “Положенням про Державну казначейську службу України” , ДКСУ уповноважена на здійснення контролю за: дотриманням розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, іншими клієнтами вимог законодавства у сфері закупівель в частині наявності, відповідності та правильності оформлення документів ;

В першу чергу, хотіли б акцентувати увагу на тому, що ДКСУ зобов’язана перевіряти документи лише по надпорогових закупівлях. В даному контексті йдеться про річний план закупівель, звіт про результати проведення процедури закупівлі та договір про закупівлю.

Статтею 7 Закону “Про публічні закупівлі” (далі - Закон) передбачено, що до моменту реєстрації договору та наступної його оплати, ДКСУ зобов’язана здійснити перевірку документів на предмет наявності та їх відповідності вимогам законодавства шляхом їх самостійного перегляду в електронній системі закупівель. Тобто, замовники не повинні роздруковувати і заносити ці документи до органів ДКСУ. Це є суттєвим спрощенням роботи замовників.

ДКСУ не має права витребовувати будь-які інші документи по процедурі (тендерну документацію, протоколи та ін.), зокрема в паперовому вигляді, крім тих, які передбачені статтею 7 Закону.

Законодавством надано право ДКСУ в окремих випадках зупиняти платежі за договором у разі набарання законної сили рішенням суду про визнання результатів торгів недійсними. Дана підстава дає можливість зупиняти оплату вже на етапі виконання договору.

Усі інші випадки щодо недопущення реєстрації договору та подальшого здійснення платежів з рахунка замовника стосуються безпосередньо закупівельного процесу, зокрема:

1. відсутності або невідповідності встановленим законодавством вимогам річного плану, звіту про результати та договору про закупівлю (відсутності зазначених вище документів в електронній системі; невідповідності укладеного договору результатам електронного аукціону; невідповідності інформації в річному плані оголошенню про закупівлю)

2. відміни процедури закупівлі.  

3. на період призупинення процедури закупівлі. Положення встановлено як додаткове обмеження для замовника укладати договір в період оскарження.

4. наявності відповідного рішення органу оскарження. Йдеться про перевірку казначеями питання виконання замовником рішення Колегії АМКУ.

Як Рахункова Палата контролює закупівлі

До її повноважень належить перевірка закупівель за кошти Державного бюджету України. 

24.04.2018 13:06

Що може НАБУ у державних закупівлях?

В даному матеріалі пропонуємо розкрити питання повноважень НАБУ, як однієї зі структур, яка була створена для боротьби з корупцією.

05.04.2018 15:51

Чи справді АМКУ може блокувати закупівлі?

Вже давно медіапростором гуляє новина, що, начебто, Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю.

19.02.2018 19:23

Покарання за порушення в ProZorro. Чи є вони?

З моменту запуску Прозорро з'явилась велика кількість публікацій, де всі скаржаться на те, що електронна система чудом не вилікувала всі “болячки” в сфері закупівель. Пишуть про відкати, корупцію, яка залишилась та про бездіяльність контролюючих органів в цій сфері. Пропоную розібратись, чому ситуація є саме такою, та чи існує кримінальна відповідальність за порушення законодавства в сфері публічних закупівель.

25.10.2017 19:04

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання