Скільки коштував ваш парк: витрати і втрати

23.03.2021 10:00

Команда мера Києва Віталія Кличка робить ставку на помітні оку містянина проєкти — ремонт доріг, освітлення, мости та парки. За останні п'ять років у столиці відбувся цілий парад великих реконструкцій громадських зон відпочинку — оболонський парк «Наталка», дарницький Парк Партизанської слави, троєщинський вздовж Ватутіна, солом'янський «Відрадний» і інші не залишили байдужими жителів своїх районів. Ми вирішили підрахувати, в які кошториси обійшлися місцевій громаді найбільш масштабні реконструкції парків останніх років. А також проаналізувати, які типові порушення відбувалися на цих роботах.

Головний оперативний розпорядник коштів на будівництві та реконструкції парків у Києві — це Комунальне об'єднання зеленого будівництва і експлуатації зелених насаджень «Київзеленбуд». І хоча основним видом діяльності цього підприємства є надання ландшафтних послуг, фактично «Київзеленбуд»  — організація, яка контролює зелені зони столиці та розпоряджається коштами на їх будівництво і підтримання. А за вирощування рослин і впорядкування цих зон відповідають підлеглі йому КП по утриманню зелених насаджень (КП УЗН) районів.

Тільки за час існування системи Prozorro «Київзеленбуд» провів закупівель на понад 3 млрд грн. Більшість цих коштів (2,4 млрд грн) пішла на будівельні роботи. Усе це — сквери, парки, зони відпочинку, які потребують ремонтів і осучаснення. За останні 5 років суми, які виділяють на реконструкцію парків «з нуля», виросли з кількох мільйонів на перших тендерах до декількох десятків мільйонів на фінальних закупівлях. Підсумкова вартість парків може сягати навіть декількох сотень мільйонів, як-от у парку «Наталка». 

Тому коли ви прогулюєтеся оновленими доріжками з красиво викладених плиточок або милуєтеся сучасним фонтаном в улюбленому парку свого району, пам'ятайте: кожна така доріжка могла коштувати по мільйону, а фонтан — мінімум десяток. І варто не лише радіти благоустрою, але й тверезо оцінювати його якість. Адже дешевих ремонтів тут не буває, а фінансові порушення є майже обов'язково. 

Парк «Наталка»

Улюблений багатьма киянами парк на Оболонський набережній почали відбудовувати ще у 2016 році. Загалом за двома об’єктами, які й складають звичне поняття «парк “Наталка”» («Реконструкція парку відпочинку в урочищі “Наталка” в Оболонському районі» і «Реконструкція парку відпочинку “Оболонь” в урочищі “Наталка” по Оболонській набережній»), ми нарахували понад два десятки закупівель. 

Підрахунок очікуваної вартості робіт по парку вражає — це 333 млн грн (тут і далі в підрахунки включені лише тендери по проєктних і будівельних роботах, без технічного й авторського нагляду тощо). Поки що фактичні сумарні витрати на парк склали 258 млн грн. 

Якщо вірити інформації від КП УЗН Оболонського району, площа парку складає 9,3 га. А це означає, що благоустрій цієї однієї з наймолодших паркових зон міста обійшовся у 27,7 млн грн за гектар. 

фото: парк «Наталка», Оболонський КП УЗН Київзеленбуду 


Проте яскравий проєкт не залишився без скандалів — внутрішні аудитори КМДА виявили 20,6 млн грн втрат бюджету на роботах по парку «Наталка», проведених у 2016-2018 роках. На будівництві бігової доріжки втратили майже половину вартості — 3,4 млн грн. І ще 17,2 млн грн — на проєктних і будівельних роботах по парку в урочищі Наталка. 

Крім того, правоохоронці порушили кримінальне провадження щодо закупівель «Київзеленбуду» по цьому об'єкту (ЄДР 42019100000000654). Слідчі підозрюють службових осіб КО «Київзеленбуд» і підрядника ТОВ «Сівін Транс» у заволодінні коштами місцевого бюджету на суму 20 млн грн.

Парк Партизанської слави

Найбільший парк Дарницького району — Партизанської слави — ремонтують довго і зі скандалами. Перші закупівлі робіт з реконструкції цього парку вийшли настільки невдалими, що за ними відкрили кримінальне провадження. А самі виконані роботи довелося замовляти повторно. Через це початкова ціна проєкту зросла з 45 млн грн до десятка тендерів із загальною очікуваною вартістю 81,2 млн грн. 

Загалом бюджет вже сплатив за цей парк 73 млн грн, і роботи ще тривають.

Кримінальна справа по Парку Партизанської слави стала однією з небагатьох, яка закінчилася обвинувальним актом прокуратури. У 2020 році її передали в суд. Обвинувачують заступника гендиректора «Київзеленбуд» і ще двох осіб: за версією прокуратури на реконструкції парку було розкрадено 14 млн грн

Парк «Веселка»

Невеликий парк в мікрорайоні «Нивки» Шевченківського району почали ремонтувати у 2017 році. Його начебто здали у 2019-му, але деякі роботи там все ще продовжуються. Загалом за основними видами робіт провели десяток тендерів, їхня очікувана вартість —  50,2 млн грн. Фактично з бюджету вже сплатили 46 млн грн.

Аудитори КМДА виявили порушення і на цьому об'єкті — вони зафіксували втрати бюджету на суму 372 тис. грн. Поміж іншого, виявили завищення обсягів і вартості робіт з боку підрядника — згаданого вище ТОВ «Сівін Транс».

Сирецький парк

Сирецький парк (Шевченківський район) нині радує мешканців околиць затишком і новим фонтаном. Проте заради цієї скромної краси було проведено більше десяти закупівель із очікуваною вартістю 60 млн грн. Наразі за реконструкцію Сирецького парку бюджет віддав 49,3 млн грн.

У 2016 році поліція відкрила справу про можливе розкрадання коштів. Утім, поки доведених втрат бюджету на цьому об'єкті ми не знайшли.

Совки

Парк «Совки» (у Святошинському районі — важливо не плутати його з Совськими ставками) також робили з 2016 року. Його першу чергу відкрили лише у 2020. Благоустрій, доріжки, урни й фонтан потягнули на більше десятка тендерів очікуваною вартістю 99,7 млн грн. Загальна сума вже сплачених коштів — 71 млн грн.

Парк «Юність»

Парк «Юність» у Солом'янському районі (на розі вулиць Козицького і Уманської) не увійшов би в наш рейтинг реконструкцій парків через скромну ціну — всього лише 16,3 млн грн. Але навіть з такою сумою витрат замовник «Київзеленбуд» теж зміг потрапити в порушники. 

Київський аудит виявив, що на цьому об’єкті бюджет втратив 2,8 млн грн. Таке сталося через завищення вартості проєктних робіт та вартості й обсягів будівельних робіт (підрядник — ТОВ «БК КУБ»). Тобто приблизно 17% усієї суми, що пішла на реконструкцію, були зайвими. 

Парк «Відрадний»

Реконструкція парку «Відрадний» (Солом'янський район) складалася з двох проєктів — Розчистка і благоустрій озера у парку Відрадний (тендери на 82,8 млн грн очікуваної вартості) і Капітальний ремонт благоустрою парку «Відрадний» (тендери на 40 млн грн).

Загалом на ці роботи було сплачено з бюджету 97,1 млн грн.

Перевірка Київадиту цих об'єктів у 2018-2019 роках виявила 82 тис. грн бюджетних втрат і неефективне використання коштів на 3,8 млн грн (завищена вартість робіт).

Парк «Аврора»

Невеличкий парк «Аврора» (Дніпровський район, Воскресенка) потребував проведення лише семи тендерів очікуваною вартістю 18,5 млн грн. Витрати сягнули скромних 12,8 млн грн (але й площа парку всього 7 га). 

Але і на цьому об'єкті аудитори знайшли порушення — втрат бюджету на 221 тис. грн (завищення підрядником обсягів і вартості робіт) і неефективного використання на 276 тис. грн (завищення вартості матеріалів).

Парк «Перемога»

Парк «Перемога» в Дніпровському районі за останні роки став справжньою перлиною зон відпочинку Лівого берега Києва. На його створення знадобилося п'ять років і півтора десятки тендерів з очікуваною вартістю 134 млн грн.

Загальна сума, сплачена за роботи по парку, сягає 84,8 млн грн.

фото: відткриття другої черни парку «Перемога», Офіційний портал Києва

Доведених втрат бюджету у цьому випадку наразі немає. Але є провадження (№ 42019101040000146). Згідно з текстом ухвали суду, в межах досудового розслідування правоохоронці підозрюють замовника «Київзеленбуд» і підрядника ТОВ «Арка Буд Холдинг» в низці порушень щодо виконання робіт по парку «Перемога» (чотири закупівлі). Зокрема — оплата понад 4 млн грн за роботи, які тривали менше 10 днів.  

Парк Кіото

Реконструкцію парку, який розташований між станціями метро «Лісова» і «Чернігівська» в Деснянському районі, столична влада почала ще у 2012 році. Тоді замовником робіт був «Київзеленбуд», а електронної системи закупівель Prozorro ще не існувало. Деякі документи про вартість робіт були оформлені неналежним чином (про що є свідоцтво аудиторів).

Другу і третю черги парку «Кіото» замовляло вже інше КП — «Київський центр розвитку міського середовища». Ця організація провела тендерів на 107,5 млн грн, з них за роботи вже сплатили 59,6 млн грн.

Але навіть на такій, ще досить економній, сумі бюджетні втрати, які зафіксували аудитори, становили 11 млн грн. Порушення стосуються завищення обсягів і вартості виконаних підрядником (ТОВ «БК «КУБ») робіт, а також завищення вартості проєктувальних робіт і авторського нагляду.

Парк ім. Романа Шухевича (раніше - парк по проспекту Ватутіна)

Не забуваючи нікого з мешканців столиці, «Київзеленбуд» взявся за благоустрій зони відпочинку і для Троєщини. Парк ім. Романа Шухевича вздовж проспекту Шухевича (між проспектом Маяковського і вулицею Бальзака) почали робити відносно недавно — у 2018 році. І за цей час замовник вже встиг провести закупівель на 145 млн грн. Зараз фактично витрачено 77,7 млн грн (і це не фінальна сума, бо роботи тривають).

У цій історії ще немає ані аудитів, ані кримінальних проваджень. Проте вже був гучний скандал — тендери від «Київзеленбуду» (на 58 млн грн і на 63 млн грн) виграла фірма, пов'язана з заступником начальника управління з капітальних вкладень «Київзеленбуд» Тарасом Бойправом. Згідно з його декларацією, станом на 2018 рік він був засновником і керівником фірми ТОВ «Євротехнології груп». Зараз Бойправ офіційно не пов'язаний з цією компанією, і вона продовжує вигравати тендери від цього КП.

На жаль, поки не видно, щоб на закупівлі цього КП приходили й інші фірми-підрядники, окрім тих, щодо яких аудит і правоохоронці виявили порушення і завищення вартості робіт на замовленнях «Київзеленбуду».

Це стосується і ТОВ «БК КУБ» («Кіото», «Юність»), і ТОВ «Будмонтажсервіс І», («Відрадний»), і ТОВ «Сівін Транс» («Наталка», «Веселка»). Остання фірма є фігурантом одразу кількох проваджень, але продовжує отримувати замовлення від «Зеленбуду», загальна сума яких вже перевищила 300 млн грн. 

Труднощі закупівель у «Київзеленбуді» мають не лише зафіксований у втратах на ціні вимір. Є й інший наслідок проблемних тендерів і підрядників — це нескінченні дозакупівлі робіт та необхідні для них оновлення і коригування первинних проєктів. Якщо переглянути всі тендери по одному з парків, то помітно, що на кожну реконструкцію чомусь припадає по 3-4 розробки проєктів (і до кожного авторський і технічний нагляд). Ці гроші явно ніхто не збирається економити. Як власне і ті, що громада втрачає на неякісному ремонті і його переробці за додаткові кошти (парк Партизанської слави).

Коли питаєш про причину всіх цих явищ в кабінетах КМДА, співрозмовники зазвичай знизують плечима — складна робота, багато спокус. Мовляв, ви ж бачите, як там керівники часто міняються. Так, можна сказати, що мер Кличко дійсно реагує на бюджетні зловживання в «Київзеленбуді» — за п'ять років тут змінилося п'ять керівників. І останнього, Олексія Короля, тримали в статусі в.о. понад рік, перш ніж офіційно призначити на посаду. Але здається, цього все ж недостатньо.

Мільйони на діоди: скільки міста України витратили на головні ялинки

Ми проаналізували новорічно-святкові закупівлі різних міст країни і розкажемо вам, хто і як підходить до витрат місцевого бюджету.

05.01.2022 10:00

Кисень на потоці: Як київські ковідні лікарні обладнували системами киснепостачання

За останні півтора року 16 столичних медзакладів, опорних по ковід, облаштували в себе кисневі станції та розводку кисню по палатах.

23.11.2021 10:30

Майданчики понад усе: куди йдуть гроші на освіту

Як управління освіти витратило бюджетні гроші на ігрові майданчики, які навіть розміщувати не було де.

03.11.2021 15:00

Термомодернізація будинків по-київськи

Скільки киянам вартувало зробити свої  будинки більш енергоефективними частоково коштом держави.

22.10.2021 14:45

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання