Солодкі новорічні подарунки за бюджетні кошти

05.01.2021 10:00

Традиція дарувати дітям на Новий рік солодке бере початок з давноминулих часів. Наші бабусі й дідусі ще пам’ятають ті дні, коли подарунки були розвішані прямо на ялинці — у вигляді пряників та цукерок. 

За радянських часів дитячий новорічний подарунок був величезним дефіцитом — отримати його могли лише діти, батьки яких були членами профспілки. Саме на роботі раз на рік видавали «казкові валізки». 

Сьогодні дефіциту цукерок немає, однак традиція залишилася. І подарунки з солодощами, щоб порадувати дітлахів, купують як для шкіл і дитсадків, так і для інших установ.

Скільки подарунків купили?

За нашими підрахунками у 2020 році через Prozorro придбали понад 1 млн солодких наборів на 79 млн грн. Це менше, ніж минулого року — тоді подібні витрати становили щонайменше 102 млн грн. Серед регіонів-лідерів за закупівлями новорічних подарунків:

  • Харківщина – 173 тис. наборів на 16,1 млн грн;

  • Одещина – 155 тис. наборів на 11,5 млн грн;

  • Київщина – 133 тис. на 10,7 млн грн.

Понад 57% наборів (за вартістю) придбали за неконкурентними процедурами, зокрема за прямими договорами. Найпоширенішою проблемою в таких закупівлях солодощів є те, що замовники оприлюднюють на Prozorro звіти та договори, за якими неможливо розібратися з товаром. Залишається незрозумілим, які саме цукерки придбали, скільки їх в упаковці, хто виробник тощо. Така ситуація склалася, приміром, у відділу освіти Нікопольської РДА та Гнідинської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Петра Яцика. Однак ці замовники далеко не єдині. 

 Окрім цього, з 25 листопада солодкі новорічні подарунки можна купувати й на Prozorro Market. У асортименті – набори від 48,60 грн до 163,44 грн. Така можливість поки не встигла набрати популярності: у Prozorro Market придбали всього 1,4 тис. упаковок солодощів на 194 тис. грн. 

Очікувано, найбільше новорічних подарунків купили в кінці осені та у грудні. Однак не всі закупівлі настільки передбачувані: весною та влітку 2020 року замовники провели 22 тендери. Переважно вони “готували сани з літа”, що дуже похвально, хоча не в усіх угодах вказані терміни постачання товару.

Які подарунки купують?

Вартість одного новорічного подарунка найбільше залежить від його складу (кількості та різновидів солодощів) і ваги.  Загалом набори важать від 250 грамів до 1 кг, однак найчастіше купують упаковки по 300-500 г. У середньому вони коштували державним структурам по 45-100 грн. Утім, інколи ціни на, здавалося б, схожі замовлення суттєво відрізнялися.

Можливо, найдешевші набори вдалося знайти Відділу з гуманітарних питань Овруцької міськради (Житомирська область). Спочатку замовник придбав 100 новорічних наборів по 18,94 грн за кожен, а потім ще 35 — по 20 грн. Солодощі купували за прямими договорами, а в самих угодах не вказано жодних характеристик товару. Тому визначити, чому цукерки виявилися аж такими дешевими, не вдалося.

Один із відділів Виноградівської сільради в Херсонській області купив 220 подарунків вагою 560 г по 70 грн. Водночас, Відділ освіти і науки Нікопольської міської ради витратив на новорічні подарунки вагою 500 г аж по 175 грн за кожен набір. До його складу має входити 30 цукерок і 1 плитка шоколаду.

Дешевше, ніж у Нікополі, вдалося купити і значно важчі подарунки з солодощами. Наприклад, ДП «Електричні системи» забезпечило себе 850 наборами (42 цукерки) по 121 грн за один. Чималі солодкі презенти обрали в Хмельницькій міськраді. Її виконавчий комітет придбав 140 подарунків по 1250 г. За кожен набір віддали 257 грн.

Проте ось хто справді вирішив не обмежувати себе в бажаннях, так це КП "Сокальжитлокомунсервіс". Підприємство купило 91 новорічний подарунок “Ексклюзив” і заплатило за кожен набір 431,07 грн. На жаль, детальнішого опису таких коштовних солодощів у договорі не було.

Найбільші постачальники солодких подарунків

Пальму першості за кількістю поставлених подарунків отримало ПрАТ «Харківська бісквітна фабрика» — 107 тис. на 9,6 млн. грн. Майже всі їх підприємство продало завдяки договору з КП «Комбінат дитячого харчування» (м. Харків) на поставку 104 тис. новорічних подарунків на 9,4 млн грн. 

Це найбільший такий тендер за 2020 рік, його розпочали ще в березні. Водночас на наборах солодощів, придбаних за бюджетні кошти, постачальник мав додати напис «З Новим Роком та Різдвом Христовим! Харківський міський голова Геннадій Кернес». Цікаво, що такі подарунки почали купувати навесні — задовго до місцевих виборів, які могли змінити ім’я мера міста. Проте і сама реклама політика коштом бюджету — сумнівна практика.

Фото: znaj.ua

Однак і це ще не все — аудитори знайшли порушення у цій закупівлі. Під її час моніторингу Північно-східний офіс Держаудитслужби виявив, що КП «Комбінат дитячого харчування» безпідставно допустив до аукціону ПрАТ «Харківська бісквітна фабрика» та ТОВ «Торговая группа Союз». Їхні тендерні пропозиції не відповідали вимогам тендерної документації. 

На другому місці серед постачальників новорічних наборів цукерок — ТОВ «Проект Інвест ХХI». Підприємство уклало договір з Департаментом освіти та науки Одеської міської ради на поставку 98 тис. подарунків на 7,2 млн грн. 

«Проект-Інвест ХХІ» засноване у 2003 році. Його основним видом діяльності є гуртова торгівля іншими продуктами харчування, зокрема рибою, ракоподібними та молюсками (основний КВЕД). Засновниця — Наталія Фомина, котра також є співвласницею будівельної компанії ТОВ «Ді Ес Джі Девелопмент Енд Інвестментс». ТОВ «Проект-Інвест ХХІ» та посадовці Департаменту освіти та науки Одеської міської ради фігурують в кримінальному провадженні щодо розкрадання коштів через завищення цін на тендерах та створення умов для перемоги в них, зокрема фірми «Проект-Інвест ХХІ». За даними «Наших грошей», ТОВ  «Проект-Інвест ХХІ» зайняв п’яте місце серед улюблених підрядників Одеської мерії у 2017-2020 роках.

Трійку лідерів закриває ТОВ «Майстерня солодких подарунків», яке поставило 72 тис. подарунків на 5,4 млн грн. Зокрема, підприємство уклало договір з АТ «Укрпошта» на постачання 38 тис. подарунків на 3,3 млн грн. ТОВ «Майстерня солодких подарунків» засноване у 2016 році, основний вид діяльності — гуртова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами. Власником є Підгорний В'ячеслав.


І хоча в цьому матеріалі ми зібрали переважно загальну статистику, ви завжди можете перевірити новорічні закупівлі конкретної установи чи навчального закладу вашої дитини. Для цього варто лише скористатися публічним модулем аналітики BI Prozorro чи Картою закупівель шкіл. Можливо, разом з іншими батьками ви вирішите замінити цю солодку традицію на нову і запропонуєте витратити гроші на щось ще. Адже на цукерки їх часто йде немало.

Нове укриття за декілька днів: як на Prozorro купують модульні сховища

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як за бюджетні гроші встановлюють мобільні та модульні укриття.

13.10.2023 10:00

Старі методи обігріву повертаються: як на Prozorro купують буржуйки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine порахував, як багато буржуйок купили через Prozorro та скільки на це витратили  у 2022 році. 

21.02.2023 10:10

Скільки коштують телемарафони «Єдині новини» та «FreeДом» і програми на «Дом»

Кому та скільки держава платить за контент для інформаційних марафонів і державного каналу.

17.02.2023 11:45

Prozorro без кордонів: звідки приходять іноземні учасники на українські тендери

Чи багато в українських публічних закупівлях компаній-нерезидентів, та що вони продають.

30.01.2023 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання