“Театр на Подолі” дискримінує учасника закупівель

26.01.2018 11:30

Київський “Театр на Подолі” може потрапити у новий скандал. Цього разу через закупівлю послуг із обслуговування електронної системи  продажу квитків. Пропозиція учасника з найменшою ціною була відхилена через відсутність ліцензії, яку може надати тільки одна компанія - конкурент.

«Київський драматичний академічний театр на Подолі» (надалі – Театр) у грудні 2017 року оголосив закупівлю  «Послуги щодо видання ліцензії на право користування програмним забезпеченням» вартістю 184тис. грн. Однак, з ініцативи учасника «В ТІКЕТ» закупівля була відмінена, оскільки вимоги до квиткової системи були дискримінаційними

В січні 2018 року Театр  оголосив ще одну закупівлю «Надання невиключних прав на використання програмного забезпечення» вартістю 38,5 тис. грн. Ця закупівля була швидко анульована з ініціативи Театру. І відразу оголошена нова - «Надання технічних та технологічних послуг користувачам щодо забезпечення функціонування інформаційних технологій, баз даних. Оновлення та підтримка автоматизованої електронної системи продажу квитків на концертні та інші культурно-видовищні заходи, під назвою «Tesland» вартістю 38,5 тис. грн.

Схема співпраці між Театром та виробником системи продажу квитків «Tesland»

Припускаємо, що керівництво Театру прийняло рішення, що закупок на пошук квиткової системи від Театру більше не буде, оскільки альтернативні системи від компанії «В ТІКЕТ», яка представляє квитковий оператор Concert.ua або від інших білетних операторів, як Karabas, PARTERMaestro Ticket System мають переваги над Tesland. Натомість краще оголосити закупівлю на обслуговування встановленої системи, що гарантуватиме виробнику програмного забезпечення перемогу. Чому?

Однією з вимог предмету закупівлі є те, що «виконавець зобов'язаний надати підтвердження, що він є правовласником автоматизованої електронної системи продажу квитків на концертні та інші культурно-видовищні заходи, під назвою «Tesland», або авторизований дилер чи партнер, який пройшов атестацію у правовласника системи та може надавати відповідні послуги». З цього можна зробити висновок, що тільки власник даної програми або афільована його установа зможе виконати дану умову. І, як наслідок, перемогти в закупівлі. Що і сталось.

Розуміючи ситуацію, компанія “B TIKET” прийняла рішення все-таки взяти участь в закупівлі з повним пакетом документів і пропозицією - 1 копійка.

Дискваліфікація

Як і очікувалось - дозволити перемогти учаснику з найменшою ціною Театр не дав, відхиливши пропозицію 19 січня. Офіційна причина відхилення: 

«Виконавець зобов'язаний надати підтвердження, що він є правовласником щодо автоматизованої електронної системи продажу квитків на концертні та інші культурно-видовищні заходи, під назвою «Tesland», або авторизований дилер чи партнер, який пройшов атестацію у правовласника системи та може надавати відповідні послуги...Приватне підприємство «В ТІКЕТ» у своїй тендерній пропозиції...надало копію заяв про реєстрацію авторського права на твір автоматизованої електронної системи продажу квитків на концертні та інші культурно-видовищні заходи «Tesland», яку ПП «В ТІКЕТ» подало 15.01.2018 до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Оскільки заява на реєстрацію права власності не підтверджує наявність у ПП «В ТІКЕТ» права власності щодо автоматизованої електронної системи продажу квитків…[це] є підставою для відхилення пропозиції».

Оскарження

Компанія «В ТІКЕТ» не погодилась з рішенням Театру і спробувала оскаржити його, оскільки наведені підстави є незаконними,  формальними, а також дослідженими необ’єктивно та не в повному обсязі.

Театр не врахував факт, що відповідно до п.2 ст.11 Закону «Про авторське право і суміжні права»,   авторське право  на  твір  виникає  внаслідок  факту  його створення. Для  виникнення  і  здійснення  авторського  права  не вимагається реєстрація твору  чи  будь-яке  інше  спеціальне  його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей. А п.5 даної статті визначено, що суб'єкт   авторського   права  для  засвідчення  авторства (авторського права) на оприлюднений чи не оприлюднений твір, факту і  дати  опублікування  твору  чи договорів,  які стосуються права автора  на  твір,  у  будь-який  час   протягом   строку   охорони авторського  права  може  зареєструвати  своє  авторське  право  у відповідних державних реєстрах. 

Про необ’єктивний та формальний підхід до оцінки пропозицій «В ТІКЕТ» свідчить той факт, що в аргументації причини відмови Театр зазначив, що «надало копію заяв про реєстрацію авторського права на твір автоматизованої електронної системи продажу квитків на концертні та інші культурно-видовищні заходи «Tesland», яку ПП «В ТІКЕТ» подало 15.01.2018 до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України». Однак «В ТІКЕТ» жодних документів на реєстрацію авторського права на систему «Tesland» не подавав. Безпосереднім реєстратором та автором даної програми є громадянин України Лисенко Євген Володимирович. Цей факт підтверджується наданою «В ТІКЕТ» в складі своєї пропозиції  копії заяви про реєстрацію авторського права на твір (від 15.01.2018р.). 

Театр не взяв до уваги те, що «В ТІКЕТ» на підтвердження вимог предмету закупівлі надав засвідчену копію Ліцензійного договору №15/01 від 15.01.2018р., відповідно до умов якого отримав право на користування та передачу права користування комп’ютерною програмою «Автоматизована електронна система продажу квитків на концертні та інші культурно-видовищні заходи  «Tesland»», а також пройшов Атестацію щодо порядку користування зазначеною комп’ютерною програмою - що в повній мірі відповідає вимогам п.3.1. технічного опису предмету закупівлі.

Реакція Театру

Невдовзі Театр дав відповідь на оскарження, нічого нового не сказавши. Фактично просто повторивши рішення щодо відхилення пропозиції “B TIKET”. Вважаємо це не відповіддю, а простою відпискою, оскільки немає жодної конкретики на наші зауваження.

Переможець

24 січня Театр прийняв рішення про визнання переможцем закупівлі компанію «ТЕСЛАНД» з пропозицією 38,5 тис. грн.

Вважаємо це рішення незаконним з наступних підстав:

1. Відповідно до «Вимог до кваліфікації учасників та спосіб їх підтвердження» встановлено, що для підтвердження кваліфікації учасник повинен надати в електронному (сканованому) вигляді в складі своєї пропозиції :

- копія свідоцтва або витягу про державну реєстрацію

- копія свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ 

Як бачимо Театр чітко визначає, що учасник повинен надати саме  копію свідоцтва про державну реєстрацію або копію витягу - переможець ТОВ «ТЕСЛАНД» в складі своєї пропозиції не надав жодного із зазначених документів.

Також Театром встановлено, що учасник повинен надати копію свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ або витягу з реєстру платників ПДВ. Переможець «ТЕСЛАНД» в складі своєї пропозиції надав відсканований або сфотографований Витяг з реєстру платників податку на додану вартість – зазначимо, що вимога стосовно саме надання копій  компанії «ТЕСЛАНД» - не виконана.   (Правила засвідчення копій документів, зокрема визначені Наказом Держспоживстандарту  України від 07.04.2003  N 55 -  копія  має містити напис «Копія згідно з оригіналом» або «Згідно з оригіналом», а також ім’я (за наявності посада) особи, що посвідчує таку копію та її особистий підпис.).

2. Відповідно до опублікованого Театром «Технічний опис предмету закупівлі», п.3. встановлено  особливі вимоги до предмету закупівлі, а саме:

«п.3.2.Вимоги щодо якості надання послуг: якість при наданні Послуг повинна відповідати вимогам відповідних діючих нормативних документів (ДСТУ,ТУ тощо).» -

«п.3.3.Програмний продукт виробляється на території України з використанням комплектуючих, як українського так імпортного походження.»

«п.3.4.Виконавець послуг повинен мати представника у м. Київ.»

«п.3.5.Оплата за надання послуг буде здійснена  відповідно до умов Договору.»

«п.3.6.Термін придатності повинен бути не менш ніж 1 (один) рік.»

Уважно ознайомившись із документами, що подані «ТЕСЛАНД» в складі своєї пропозиції, можна зробити висновок, що переможець «ТЕСЛАНД» не надав жодного документа, який би підтверджував виконання ним даних вимог. Враховуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що Театр з початку проведення закупівлі неодноразово порушив законодавство України, а також застосовував подвійні стандарти до визначення переможця.

Звернення щодо ситуації на ринку

Окремо вважаємо за необхідне зазначити, що загальний розмір витрат Театру, пов’язаних з використанням системи "Tesland", становить значно більше ніж 38, тис. грн. За її використання можливі інші донарахування. Наприклад агентська винагорода за користування даною системою, яка може досягати 5-15% від загальної вартості реалізованих квитків за допомогою даної системи. 

Що може дорівнювати сотням тисяч гривень або навіть мільйонам.  

З огляду на вищезазначене, звертаємось до Театру з вимогою скасувати результати проведеної закупівлі і організувати новий тендер, без дискримінаційних умов.

Також звертаємось до мера Києва Віталія Кличко, який у грудні 2017 року доручив призначити відповідального за моніторинг відгуків на закупівлі КМДА, застосувати до Театру всі законні важелі впливу для скасування закупівлі.

Олексій Невмержицький, представник «В ТІКЕТ»

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання